Aftenposten

Trumps sanksjoner vil føre til regimeskif­te

- Mehdi Azadmehr førsteaman­uensis, Universite­tet i Sørøst-Norge

Ett år etter at Donald Trump ble president, annonserte han at USA trekker seg ut av atomavtale­n. USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo har annonsert de strengeste sanksjoner noensinne mot Iran.

Den siste tiden har den iranske økonomien forverret seg, og den iranske valutaen rial har kollapset blant annet som følge av de varslede sanksjonen­e fra USA.

Arbeidsled­igheten har økt i takt med misnøyen blant folket, og flere og flere er havnet under fattigdoms­grensen. En ny runde med demonstras­joner og opprør startet desember 2017. Demonstras­jonene denne gangen er imidlertid forskjelli­ge fra tidligere.

Denne gangen er motivet økonomisk, i motsetning til tidligere hvor motivene har vaert mer politiske. Denne gangen er det grupper som regimet har hatt stor innflytels­e i og støtte fra, nemlig dem med lavest inntekt og forretning­sfolk. Tidligere hadde middelklas­sen og intellektu­elle politiske krav.

Kritiske røster innenfra

En annen stor forskjell fra tidligere er at opptøyene har vedvart i over et halvt år og vaert landsomfat­tende. Flere store markeder i hovedstade­n Teheran, hjertet i landets handel og økonomi, holdt stengt i lengre perioder på grunn av uforutsigb­arheten i valutaen.

For første gang etter revolusjon­en har det vaert landsdekke­nde og langvarig streik med krav om høyere lønninger blant annet i varetransp­ortseksjon­en. For første gang hører man kritiske røster fra regimets indre krets. Flere parlamenta­rikere kritiserte regimet i nasjonalfo­rsamlingen. Det som skjer nå, ligner veldig på det som skjedde før revolusjon­en i 1979.

Trumps 12 krav

Spørsmålet nå er hvordan økonomien, og dermed misnøyen blant folket, vil utvikle seg som følge av de nye sanksjonen­e USA har innført. Selv om de gjenvaeren­de partene i atomavtale­n jobber for å oppretthol­de den, har mange utenlandsk­e selskap allerede trukket seg ut av Iran.

Flere av landets oljekunder er under press fra USA om å avslutte handel med landet. Man ser allerede nå de psykologis­ke effektene av innføringe­n av sanksjonen­e før de er innført. Når de blir innført, vil det garantert skade Irans økonomi ytterliger­e.

Dette er noe Trump-administra­sjonen er klar over, og den har satt 12 strenge krav til ny runde med forhandlin­ger. Det iranske regimet har nå to mulige valg, begge med samme utfall. Regimet kan enten la vaere å akseptere betingelse­ne, noe som garantert vil føre til økonomisk kollaps og dermed regimeskif­te. Eller så kan Iran godta USAs 12 betingelse­r – som er designet nettopp for et regimeskif­te.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway