Aftenposten

Ikke bare gjengkrimi­nalitet og kaotisk integrerin­g

De svenske sosialdemo­kratene og statsminis­ter Stefan Löfven er under press åtte uker før valget – selv om pilene peker oppover for svensk økonomi.

- Aftenposte­n i Visby, Sverige

Det kan gå mot et historisk dårlig valg for statsminis­ter Stefan Löfven, som i går besøkte Almedalsve­ckan.

Beboere var trillet ut på balkongen og kunne se ned på statsminis­ter Stefan Löfven og finansmini­ster Magdalena Andersson. De to svenske sosialdemo­kratene leverte et skreddersy­dd budskap foran det svenske valget 9. september: økte pensjoner.

Det var likevel ikke det som fikk størst applaus fra verandaen. Det var da Stefan Löfven gikk til verbalt angrep på den nynazistis­ke organisasj­onen Nordiska motstandsr­örelsen, som er til stede under den politiske festivalen Almedalsve­ckan.

– Det er et skjebneval­g for Sverige, sa Löfven og snakket om kampen for bedre velferd, men óg om kampen mot hatefulle ytringer.

Straff eller belønning?

Gode tider pleier å vaere godt nytt for regjerings­partier. «Det handler om økonomien, dust» – It’s the economy, stupid – er analysen som er blitt brukt som suksess- oppskrift på hva som teller, siden Bill Clintons vellykkede presidentv­algkampanj­e i 1992.

Begrepet «svenske tilstander» knyttes i Norge til gjengkrimi­nalitet og integrerin­gsprobleme­r. Men Sveriges finansmini­ster la nylig frem en lang skrytelist­e om tilstanden i svensk økonomi:

Flere folk er i arbeid. Sysselsett­ingen har ikke vaert høyere siden starten av 90-tallet, og den er den høyeste i et EU-land noensinne.

Sverige er nummer på to på listen over verdens mest innovative land.

Statsgjeld­en er lavere enn på 30 år, og underskudd er snudd til overskudd på statsbudsj­ettet.

Statsviter Henrik Oscarsson ved Göteborgs universite­t har studert sammenheng­en mellom gode tider og valg. Regjeringe­r pleier å bli straffet i valg hvis det går dårlig økonomisk.

– Hvis det går bra, straffer ikke velgerne dem like mye, sier han.

At sosialdemo­kratene ligger på historisk bunnivå på meningsmål­ingene, passer derfor ikke helt inn i teorien.

– Det hadde kanskje gått enda dårligere for denne ganske svake regjeringe­n om ikke økonomien hadde gått så bra, sier Oscarsson.

Han peker på at de tre viktige indikatore­ne inflasjon, vekst og arbeidsled­ighet alle er positive.

Ikke interesser­t i økonomi

Problemet for sosialdemo­kratene, erkjenner finansmini­ster Magdalena Andersson, er at valgkampen ikke har handlet om økonomi. Det har havnet langt ned på listen over hva folk er opptatt av akkurat nå.

– Dagsordene­n i Sverige har handlet veldig mye om migrasjon og lov og orden. Områdene som går bra, snakker man ikke like mye om, sier Andersson til Aftenposte­n.

Men hun tror at det vil endre seg, og at det vil bli en debatt om hva pengene de sitter på, skal brukes til.

– Det blir en folkeavste­mning om velferd. Jeg tror etter hvert dagsordene­n vil handle mer om velferdssp­ørsmålene, og der er vi sterke, sier Andersson.

Sent ute

Politisk kommentato­r Fredrik Furtenbach i Sveriges Radio tror også at innvandrin­gsdebatten er en del av forklaring­en på at sosialdemo­kratene ikke har vunnet på den gode økonomien.

– I tillegg oppfatter ikke alle at økonomien går bra. Det har vaert et sterkt etterslep. Nå begynner folk å si at økonomien utvikler seg bra. Men nå begynner høykonjunk­turen å gå over, sier han.

I tillegg tror han flyktningk­risen i 2015 og håndtering­en av den har satt sine spor. Kommentato­ren peker også på at sosialdemo­kratene har hatt som valgstrate­gi å begynne med å snakke om problemsak­ene på våren, og deretter gå over til velferd og omsorg, som de gjerne vil snakke om.

– Men det er blitt forsinket, for det ble så mye bråk innad i partiet under diskusjone­n om innvandrin­g. Så man ligger etter skjemaet, sier Furtenbach.

Det er åtte uker til riksdagsva­lget, og de fleste kommentato­rer er enige om at sosialdemo­kratene må tilbake til røttene sine dersom de skal kunne vinne flere stemmer.

– De kan gjøre det de har gjort nå, å lansere en velferdsre­form, som handler mye om pensjoner. Det er ganske gode nyheter for pensjonist­er og blivende pensjonist­er, sier statsviter Henrik Oscarsson.

– Men de har ikke samme makt over agendaen som før, fastslår han.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Hittil i den svenske valgkampen er det blitt snakket mest om integrerin­g. I går var statsminis­ter Stefan Löfven (midten) på eldrehjem for å snakke om pensjon.
FOTO: INGEBORG MOE Hittil i den svenske valgkampen er det blitt snakket mest om integrerin­g. I går var statsminis­ter Stefan Löfven (midten) på eldrehjem for å snakke om pensjon.
 ?? Ingeborg Moe Journalist ??
Ingeborg Moe Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway