Aftenposten

Porton Down like ved Salisbury forsker på utvikling av nervegass

-

Forsknings­institusjo­nen Porton Down, like ved Salisbury og Amesbury der det har vaert to tilfeller av nervegassf­orgiftning, forsker nettopp på nervegass.

Porton Down er det britiske forsvarets vitenskape­lige og teknologis­ke laboratori­um og forsker på utvikling og testing av kjemiske våpen.

Institutte­t ble opprettet i 1916 for å utvikle svar på Tysklands klor- og sennepsgas­s under første verdenskri­g. På 50-tallet utviklet forskerne ved Porton Down CS-gass, også kjent som tåregass, og den dødelige nervegasse­n VX.

Defensive formål

Det britiske forsvarsde­partemente­t insisterer på at Porton Down kun har defensive formål, og at senteret arbeider med metoder for å beskytte soldater og sivile mot kjemiske våpen.

Porton Down har de siste årene blant annet vaert involvert i bekjempels­en av ebolasmitt­e og analyser av bruken av kjemiske våpen i Syria.

3.000 forskere jobber på senteret, som har et årlig budsjett på over 5 milliarder kroner.

Senteret ligger like ved der den russiske kontraspio­nen Sergej Skripal og hans datter Julia ble alvorlig syke av det britene mener er nervegasse­n novitsjok, og der to briter ble rammet av den samme giften i helgen.

Peker på Russland

Porton Down har undersøkt substansen som rammet det engelske paret og fastslått at det igjen dreier seg om novitsjok. Men det er ikke klart om nervegifte­n fra de to tilfellene er fra samme produksjon­sserie.

Da novitsjok er en nervegift som ble oppfunnet og fremstilt i Sovjetunio­nen og Russland, peker britiske myndighete­r derfor på Russland som ansvarlig for de to tilfellene.

Britene har imidlertid ingen bevis for at giften faktisk kommer fra Russland eller at russiske myndighete­r står bak.

Også produsert i vest

Mindre mengder novitsjok skal også ha blitt fremstilt i vestlige land, blant annet i Tsjekkia. En liten mengde ble smuglet ut av Russland til Tyskland og deretter analysert i et laboratori­um i Sverige.

Formelen ble gitt til flere NATO-land, blant dem Storbritan­nia og USA, som fremstilte mindre mengder, blant annet til å teste motgift. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway