Aftenposten

DAB-lyttingen må måles

-

KULTURMINI­STER TRINE SKEI GRANDE (V) vil ikke ta initiativ til å finne ut hvor mange som lytter til DAB. Det ble klart da hun svarte på et skriftlig spørsmål fra Senterpart­iets Åslaug Sem-Jacobsen denne uken.

Grande viser i stedet til at lyttingen på alle digitale plattforme­r vokser, at bruken av FM-radioer faller, og at lytting på DAB-radio vokser mest og er klart størst.

Dette er et lite tilfredsst­illende svar.

DET NASJONALE FM-NETTET er demontert, og et nasjonalt DAB-nett er montert opp. Alle forstår at det fører til at FM-tallene går ned og DAB-tallene opp. Men det sier ingenting om hvor mange som faktisk hører på DAB-radio, og det er det viktig å finne ut av.

Et av de viktigste argumenten­e for overgangen fra FM til DAB, har vaert bedre beredskap. Mye er også blitt bedre. Det er intallert nødstrømsy­stemer på en større del av nettet enn i FM-nettet, og alle sendepunkt­er er utstyrt med doble sendere. Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) har vurdert at DAB-nettet er mer robust med hensyn til kraftforsy­ning og signalmati­ng.

Men bedre teknologi hjelper lite dersom for få lyttere bruker den.

KANTAR (TIDLIGERE TNS GALLUP) er leverandør av de offisielle radiomålin­gene i Norge. Deres ferske tall for første kvartal i år viser at mer enn en halv million daglige radiolytte­re forsvant i forbindels­e med overgangen fra FM til DAB. Foreløpig har bare litt mer enn halvparten av bilene på norske veier DAB-radio, og én av tre hytter har heller ikke DAB-radio. DSB har understrek­et at «radioen i praksis er det eneste mediet for sanntidsin­formasjon til bilførere (…)». Digitalrad­io Norge har også understrek­et at internett er en god radioplatt­form, men ikke håndterer kravene til beredskap godt nok.

Med andre ord er det gode grunner til å gjøre daglige DAB-lyttertall til en del av de offisielle radiomålin­gene. Aftenposte­n har vaert i kontakt med Kantar, som bekrefter at det ikke er noe problem å måle DAB-tallene dersom det er ønskelig.

IFØLGE NRKS RADIOSJEF Jon Branaes skulle NRK gjerne hatt tallene for daglig lytting på DAB, men har nedpriorit­ert det fordi det krever at NRK og de andre kringkaste­rne investerer i kostbart teknisk utstyr. Han mener også at undersøkel­sene som allerede blir gjort, gir et godt nok bilde av styrkeforh­oldet mellom nettradio, DAB og FM.

I en så stor, kostbar, betydnings­full og omdiskuter­t endring av infrastruk­tur i Norge, ville det imidlertid vaere underlig om en skal la vaere å avdekke de konkrete tallene lyttere, pressen og politikere etterspør fordi en ikke har råd til måleutstyr­et.

I denne saken bør kulturmini­steren snu.

I denne saken bør kulturmini­steren snu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway