Aftenposten

Dette er saken

-

For to uker siden ble et fotballag med 12 gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25-årige trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang nord i Thailand. Mandag denne uken, etter en storstilt leteaksjon, ble de 13 funnet i live flere kilometer inne i grotten. Natt til i går døde en tidligere thailandsk marinejege­r da han skulle plassere oksygenfla­sker inne i grotten, som del av forberedel­sene til å frakte guttene ut. Han druknet som følge av oksygenman­gel. Redningsar­beidet er svaert krevende fordi store nedbørsmen­gder har ført til at grotten er oversvømt. Guttene får dykkertren­ing, men det er uvisst når de kan bli reddet ut. Myndighete­ne har også sett på muligheten for å frakte guttene ut gjennom taket av grotten, blant annet fordi guttene selv har hørt lyder utenfra. rekken av hjelpere. «SpaceX- og Boring Co-ingeniører drar til Thailand i morgen for å se om vi kan bistå myndighete­ne», skriver Musk på Twitter.

Musks romfarts- og tunnelsels­kaper har, ifølge Musk, «avanserte bakkegjenn­omtrengend­e radarer» som kan komme godt med om man vil grave seg inn i grotten. Han sier at de også har teknologi som kan «lage en lufttunnel under vann», som guttene kan krype gjennom.

«Kanskje dette er verdt å prøve: å legge inn et nylonrør på 1 meter gjennom hele grottenett­verket og blåse det opp som et hoppeslott. Det bør skape en lufttunnel under vann mot grottetake­t», skriver han med henvisning til den trangeste passasjen i grottegang­en.

Kreative forslag

Musks høyttenkni­ng er ett av mange eksempler på kreative løsninger som er blitt presentert de siste dagene. Den engelskspr­åklige, thailandsk­e avisen Bangkok Post skriver at den har fått inn forslag fra hele verden.

Et av de mange forslagene er fra en amerikansk ingeniør som foreslår å lage et stålrør gjennom partiene der det er vann og bruke tau og et rullebrett til å dra barna gjennom røret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway