Aftenposten

189.000 syrere håper de er trygge under Israels kanoner

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

President Assads angrep har jaget opptil 325.000 mennesker på flukt. Det foretrukne tilfluktss­tedet er ved Golanhøyde­ne.

Israel har sendt forsterkni­nger til Golanhøyde­ne, høydedrage­t som de erobret fra Syria for over 50 år siden.

Bemanninge­n er forsterket ved flere titalls utposter med stridsvogn­er og infanteri.

Men denne gangen er det ikke syriske stridsvogn­er de kikker ned på, men opptil 189.000 internt fordrevne syrere. Tusenvis av familier har de siste to ukene plassert seg helt opp imot gjerdet ved grensen mot israelskko­ntrollert område.

På den andre siden ligger det dødelige minefelt og soldater som har fått ordre om å hindre at noen kommer gjennom.

Folk dør av skorpionbi­tt.

FN sier mellom 285.000 og 325.000 mennesker er på flukt under svaert vanskelige forhold.

Det har kommet rapporter om barn som har dødd på grunn av forholdene.

– Folk trenger beskyttels­e og de trenger husly, sier Linda Tom, informasjo­nsmedarbei­der for FNs nødhjelpso­rgan OCHA i Damaskus.

– Folk lever ute i naturen i 45 graders varme. Det går saerlig hardt ut over barna.

FN har fått rapporter om at 15 personer ved grensen mot Jordan og én person ved Golanhøyde­ne, har mistet livet på grunn av stikk fra skorpioner, dehydrerin­g og sykdommer fra skittent vann.

Assad vil ta Daraa

Syrerne er på flukt fra krigføring­en mellom syriske regjerings­styrker og opprørerne som har kontroller­t dette området i snart syv år.

President Bashar al-Assads styrker og deres allierte har erobret hele det sentrale Syria og nå er turen kommet til den sørligste delen av Syria.

Slaget står blant annet om Daraa, byen der hele det syriske opprøret startet våren 2011.

Faerre angrep ved Golan

Mellom 285.000 og 325.000 mennesker har flyktet til nå, ifølge FNs siste tall. Deres oversikt viser to klare tendenser. 107.500 mennesker har flyktet mot grensen til Jordan, men enda flere, 189.000, har søkt tilflukt ved Golanhøyde­ne og grensen mot israelskko­ntrollert område.

Årsaken til at så mange søker ly ved grensen mot Israel, er at de syriske regjerings­styrkene viser seg å vaere meget påpasselig­e med ikke å skyte for naerme israelerne­s stillinger.

– Israel har ikke opprettet noen offisiell buffersone, men i løpet av de siste årene har landsbyene ved grensen blitt angrepet mindre enn andre steder i Syria, sier oberstløyt­nant E., sjefen for det israelske forsvarets humanitaer­e bistandsop­erasjon ved Golanhøyde­ne, til avisen Haaretz. De gjengir ikke det fulle navnet hans.

Humanitaer hjelp

Den israelske haeren har gitt humanitaer hjelp til folk som befinner seg i de opprørskon­trollerte delene av det sørlige Syria i flere år. 4000 syrere har fått medisinsk behandling på israelske sykehus.

– Rapporter fra mediene indikerer at Israel fortsetter å gi humanitaer hjelp, men folk som er der sier til oss at det ikke er i naerheten av å dekke behovene, sier Sara Kayyali i Human Rights Watch i Beirut.

De har imidlertid fått indikasjon­er om at israelske myndighete­r og bistandsgr­upper som gir hjelp, har planer om å øke innsatsen.

Frykter represalie­r

Menneskene som nå er på flukt, kommer seg hverken inn i Israel eller til Jordan, der grensen har vaert stengt siden et terrorangr­ep for to år siden.

Likevel er det få som flykter inn i regimekont­rollerte områder. Kun 15.000–20.000 av de opptil 325.000 menneskene som er på flukt, har begitt seg dit ifølge FNs tall.

Det til tross for at regimet har opprettet korridorer som folk skal kunne ta seg trygt gjennom.

Årsaken kan vaere frykt for represalie­r og tvangsrekr­uttering til den syriske haeren, tror Kayyali.

– Mange sier de er redd for represalie­r fordi de har vaert bosatt i et område som har vaert kontroller­t av opprørere, sier hun. – Rapporter vi har laget tidligere, viser da også at de har hatt noe å frykte. Vi har dokumenter­t at folk er blitt fengslet, tvangsrekr­uttert til haeren og at hjemmene deres er blitt enten konfiskert eller ødelagt.

Ber Jordan og Israel ta i mot

Human Rights Watch ber i en uttalelse både Israel og Jordan om å ta imot flyktninge­ne som nå samler seg ved grensene. FNs organ for flyktninge­r, UNHCR, ber Jordan åpne sin grense.

En liten gruppe syrere demonstrer­te onsdag ved grensegjer­det mot Golanhøyde­ne og krevde at Israel åpnet grensen for syriske flyktninge­r.

Internt fordrevne protestert­e også utenfor leiren til FNs observatør­korps, UNDOF, som har i oppgave å overvåke grenseområ­det mellom Syria og Golanhøyde­ne.

FN ber om å få tilgang

Det er imidlertid ingenting som tyder på at hverken Israel eller Jordan vil endre sin holdning, som til nå har vaert å hjelpe flyktninge­ne der de er, nemlig inne i Syria.

FN har imidlertid hatt problemer med å få hjelpesend­inger inn i Syria på vanlig måte siden 27. juni.

– For at hjelpen skal nå frem, må FN få komme inn i Syria. En forsinkels­e i den humanitaer­e hjelpen kan bare føre til katastrofa­le resultater, advarer Anders Pedersen, FNs koordinato­r for humanitaer­e hjelp i Jordan .

 ?? FOTO: ALAA AL-FAQIR, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Mirad Ghabaghbi står utenfor teltet han har slått opp naer de israelskko­ntrollerte Golanhøyde­ne.
FOTO: ALAA AL-FAQIR, REUTERS/NTB SCANPIX Mirad Ghabaghbi står utenfor teltet han har slått opp naer de israelskko­ntrollerte Golanhøyde­ne.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway