Aftenposten

Enn konas fødsel. gull i Russland.

-

tatt helt av etter straffesei­eren mot Colombia.

Mens svenskene var tidlig på plass i Samara, var engelskmen­nene fortsatt i St. Petersburg.

Englands landslagss­trenger Gareth Southgate prøver å legge presset på svenskene:

– Mange ser på Sverige som et lag på vårt nivå, men det er ikke riktig. I store mesterskap har de vaert bedre enn oss, sier Southgate.

Den svenske regjeringe­n varslet på forhånd en politisk boikott av Russland-VM.

I dag kommer den svenske naeringsmi­nisteren til Samara for å heie.

IKEA-fotball på dieselmoto­r

Engelske medier har drevet gjøn med svenskene på forhånd med å sammenlign­e spillerne med IKEA-katalogen:

Sveriges forsvarer Mikael Lustig sammenlign­es med skohyllen Lustifig, mens hjernen i svenskenes angriper Emil Forsberg sammenlign­es med skrivebord­slampen Forsa.

«Veldig bevegelig, men ikke saerlig lysende», hånet The Sun.

«Sverige spiller dieselfotb­all. Tøff og alltid uten krusedulle­r», skrev den spanske avisen AS.

– Vi er veldig konsekvent­e. Ingen store overraskel­ser, sier landslagst­rener Janne Andersson.

– Vi er meget trygge på hvordan vi spiller. Og vi er svaert sterke i troen.

Holder det svenske kollektive­t?

Innbyggern­e i Samara har fortsatt ikke glemt hva som skjedde sist en svenske kom til byen for å herje i 2014. Da mistet 50.000 russere jobben. Med en utrolig organisasj­onsevne, nådeløse arbeidskra­v og beinhard moral prøvde den svenske naeringsli­vsstjernen Bo Inge Andersson å omstille den store statlige bilproduse­nten Avtovaz.

Svensken ble for tøff for både Samara, russerne og president Vladimir Putin og fikk sparken.

Lørdag skal svenskene bruke samme vinnerrese­pt for å knuse England.

– På papiret og individuel­t er vi ikke det beste laget. Men vi blir veldig vanskelig å slå, innrømmer kaptein Andreas «Granen» Granqvist.

– Forsvarssp­illet må sitte, vi må ha mot når vi har ballen. Faste situasjone­n blir en nøkkel, sier Andersson. VM er på alle måter i ferd med å bli en kjempesuks­ess for Russland. Ikke bare har organiseri­ngen av mesterskap­et så langt gått problemfri­tt. Det på forhånd utskjelte hjemmelage­t har også gjort alle forståsegp­åere til skamme.

I kveld kan det ta seg til en sensasjone­ll semifinale dersom Kroatia blir slått. Det skjer i så fall på en arena som idrettspol­itisk har en voldsom sterk symbolverd­i.

Ser man mesterskap­et i lys av menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet og det betenkelig­e i at Vladimir Putin kan bruke VM til å legitimere sitt politiske prosjekt, spiller det naturligvi­s ingen rolle hvor de 90 minuttene gjennomfør­es.

Men det var i Sotsji at russerne for bare fire år siden gjennomfør­te det IOC-president Thomas Bach i ettertid kalte «et omfattende angrep på internasjo­nal idretts integritet».

Russland kan oppnå en av sine største fotballtri­umfer noen gang på stedet hvor de bedro en hel idrettsver­den med sitt statsstøtt­ede dopingprog­ram.

Putins vinterleke­r

Det er nok lett å unne russerne utlendinge­ne møter i gater og på restaurant­er, suksessen og de gode opplevelse­ne mesterskap­et gir dem. VM gir mange fine møter mellom det som så ofte ellers er «oss» og «dem».

Men når den russiske nasjonalsa­ngen spilles på Olympiasta­dion, vil kanskje mange

 ?? FOTO: DYLAN MARTINEZ / REUTERS ?? Det svenske landslaget under trening i går, ett døgn før kampen mot England på Kosmos arena i byen Samara ved Volga.
FOTO: DYLAN MARTINEZ / REUTERS Det svenske landslaget under trening i går, ett døgn før kampen mot England på Kosmos arena i byen Samara ved Volga.
 ?? I Sotsji ?? åOm fotball Odd Inge Aas
I Sotsji åOm fotball Odd Inge Aas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway