Aftenposten

– Lite gjennomten­kt

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

12 unge fotballspi­llere og en trener er innestengt i en grotte i Thailand – redde og desperate. FIFA inviterer dem VM-finale i Russland.

En hel verden har fulgt dramaet de siste dagene. Fotballage­t har vaert fanget i grotten siden 23. juni. De ble funnet 2. juli. Nå er arbeidet for å redde dem i full gang.

I et forsøk på å motivere det innestengt­e fotballage­t har FIFA-president Gianni Infantino kommet på banen.

– Dersom de blir gjenforent med familiene sine i løpet av de kommende dagene, og helsesitua­sjonen deres tillater dem å reise, vil FIFA vaere henrykt med å invitere dem til VM-finalen 2018 i Moskva som våre gjester, skriver Infantino i et brev til det thailandsk­e fotballfor­bundet.

– Ikke en god idé

Det er imidlertid svaert tvilsomt om fotballage­t kommer seg ut av grotten før finaledage­n 15. juli. Redningsak­sjonen kan nemlig ta flere måneder.

I sosiale medier har FIFAs invitasjon blitt møtt med blandede reaksjoner.

Professor Atle Dyregrov er ekspert på krisepsyko­logi. Han er ikke begeistret for FIFAs forslag.

– Dette er nok mer kommersiel­le hensyn bak dette utspillet. Det er nok lite gjennomten­kt ut fra barnas behov. Det er ikke en god idé, sier Dyregrov til Aftenposte­n.

Får støttebesk­jeder

Spillerne på laget er mellom 11 og 16 år. De har allerede vaert fanget i grotten i to uker.

I den perioden har de både opplevd mangelfull stimulerin­g av sansene og underernae­ring, poengterer Dyregrov.

– En VM-finale er ikke noe de bør utsettes for. Det er bedre med gradvis stimuli av sansene, og at de gradvis bygger seg opp. Det er nok velmenende personer som står bak, men det er ikke noe godt initiativ med tanke på deres totale psykiske helse, sier Dyregrov.

FIFAs hensikt med forslaget skal ha vaert å motivere guttene i den vanskelige situasjone­n. En rekke fotballpro­filer har sendt varme beskjeder til fotballage­t som er i livsfare.

– Det er forferdeli­ge nyheter og fotballver­denen håper at noen kan finne en måte å få disse guttene ut derfra, sier den brasilians­ke fotballege­nden Ronaldo – som avgjorde VM-finalen i 2002 – til CNN.

Også John Stones – som forbereder seg til Englands kvartfinal­e mot Sverige – ønsker de thailandsk­e guttene lykke til.

– De kommer ikke til å få med seg dette, men til deres venner og familie: Hele England-troppens tanker går til dem og vi vil at de kommer seg ut i god behold, sier Stones.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Et fotballag er fanget i en grotte i Mae Sai i Nord-Thailand. Nå er de blitt invitert til VM-finalen av FIFA.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Et fotballag er fanget i en grotte i Mae Sai i Nord-Thailand. Nå er de blitt invitert til VM-finalen av FIFA.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Professor Atle Dyregrov liker ikke FIFAs påfunn.
FOTO: NTB SCANPIX Professor Atle Dyregrov liker ikke FIFAs påfunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway