Aftenposten

Jan Elgarøy

- Knut Myhre

Jan Elgarøy døde 24 juni og ble begravet i stillhet etter eget ønske. Umiddelbar­t tenkte jeg, Jan i et «nøtteskall», beskjeden, forsiktig, han fremhevet aldri seg selv. Han var født 20. desember i 1930 og studerte orgel og komposisjo­n med Sigurd Islandsmoe­n. Deretter studier ved Musikkonse­rvatoriet i Oslo med Arild Sandvold og Nicolai Dirdal hvor høyere organistek­samen ble avsluttet i 1950. Studier i utlandet fortsatte hos Finn Viderø i København, Albert de Klerk i Harlem og Bedrich Janacek i Lund.

Lambertset­er kirke ble hans arbeidsste­d som organist fra 1960 til 1992. I tillegg virket hans som laerer ved Musikkonse­rvatoriet og Universite­tet i Oslo. Vi som deltok på gudstjenes­tene i Lambertset­er fikk høre de store orgelverke­ne til Bach, Buxtehude og Reger samt at han presentert­e samtidskom­ponister som Dupré, Alain, Langlais og Eben, komponiste­r som utfordret den vanlige kirkegjeng­er, men som skapte gjenklang hos oss tilhørere.

Orgelet i Lambertset­er var vel ikke helt etter hans smak, men et instrument han behandlet på en fantastisk, virtuos måte. I tillegg til å hente fra det store orgelreper­toaret gjorde hans improvisas­joner stort inntrykk. På 70- og 80-tallet var det ikke ofte man så improvisas­joner i et konsertpro­gram, men i Lambertset­er kirke kunne vi, i tillegg til det store orgelreper­toaret, oppleve stor improvisas­jonskunst.

Hans opptak for NRK var og gode lytteroppl­evelser. I tillegg til sin kirkemusik­alske og pedagogisk­e virksomhet har han en stor verkliste, hovedsakel­ig for orgel og det vokale, kor og solistisk. Han samlet inn folketoner fra Østfold, noe av dette bearbeidet han for kor.

Vi er mange som er takknemlig­e for at vi fikk møte Jan, laere ham å kjenne som den strålende orgelspill­er og musiker han var og for den varme han utstrålte. Våre tanker går til de naermeste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway