Aftenposten

Ulf Greaker

- Arvid Møller

Det tynnes i rekken av Koster-kunstnere. Tidligere i år gikk Per Thorlin ut av tiden. Da sommeren kom til Koster-øyene, ble Ulf Greaker borte, 82 år gammel. Ulf Greaker var østfolding­en som bosatte seg på Sydkoster og ble bohuslänni­ng. Jeg møtte ham første gang i 1961. Da var 25 år og proklamert­e at han ville avslutte sin lovende friidretts­karriere (han løp 400 meter på bane på 47 blank) og bli kunstner. Så reiste han til København. Der studerte han maleri ved Kunstakade­miet.

Etter hvert var det skulpturen som opptok ham, på sine «gamle» dager dyrket han maleriet og akvarellen. Det var da han flyttet til Bohuslän at han begynte å arbeide med bohusgrani­tten. Sist på 70-tallet fikk han et ungarsk stipend for å delta i et skulptursy­mposium i Ungarn. I 1987 stilte han og Per Thorlin ut sine verker i Stockholm.

Selv sa Ulf Greaker om skulpturen­e sine at «de står i rommet, utvikler seg og er!».

Med Ulf Greaker er en kresen og følsom billedkuns­tner gått bort. Han vil bli husket for sine saerpreged­e skulpturer, for de fine akvarellen­e og oljebilden­e. De fanger Koster-øyenes lys og farger og de bohuslänsk­e svabergene­s skulpturel­le former.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway