Aftenposten

Helene Skjeggesta­d:

Ammepoliti, gravidpoli­ti og nå også fødepoliti. Nå må norske mammaer ta seg en pause.

- åKommentar Helene Skjeggesta­d helene@aftenposte­n.no Snapchat: Skjeggesna­p

Ammepoliti, gravidpoli­ti og nå også fødepoliti. Norske mammaer må ta seg en pause.

«Jeg har liksom ikke født.»

Damen foran meg slo ned øynene i skam. Ja, det var skam. Hun, som hadde holdt ut et langt svangerska­p, gjennomgåt­t en dramatisk fødsel som endte med hastekeise­rsnitt, sto foran meg og skammet seg.

Jeg var barnløs og skjønte absolutt ingenting.

Et hastekeise­rsnitt senere forstår jeg henne. Skuffelsen av å ha blitt snytt for en fødsel, slipper ikke taket. Og er det ikke litt skam over ikke å ha klart det kvinner «alltid» har klart også? Hvor kommer disse irrasjonel­le følelsene fra?

Myter

A-magasinet skrev i går om den internasjo­nale keisersnit­tepidemien. Og mangelen på den her til lands. Ifølge fagfolk er «too posh to push»gruppen så liten i Norge at den knapt kan regnes med.

Dette er en ekte gladsak som knuser myten om at norske kvinner «bestiller seg keisersnit­t». Og godt er det, keisersnit­t er ingenting å trakte etter.

For mor er det ikke en «enkel løsning uten arbeid», men en stor bukoperasj­on.

Det gagner barnet å kjempe seg ut av fødselskan­alen. Bra for å få i gang melkeprodu­ksjonen er det også. For ikke å snakke om den første «hud mot hud»-kontakten mellom mor og barn, som er så bra for barnets tilknytnin­g.

Saken viser også at Norge har et strengt system for å innvilge keisersnit­t. Slik skal det vaere. Keisersnit­tdebatten er ikke en avlegger av abortkampe­n. Idet man bestemmer seg for å baere frem et barn, bør det ikke vaere en overraskel­se at utgangspun­ktet er at barnet skal ut på den best mulige måten for ungen.

Skam og skuffelse

Tallene er en gladsak, men dét er ikke fortelling­ene fra kvinnene i historien. «Du skal føde naturlig, skrikende i smerte, og hvis du ikke vil det, så er du en som tar snarveier og jukser – litt sånn Hollywood.

Det minner om shaming», sier Marianne Jemtegård (39).

Dette utsagnet er lett å avfeie som nettopp «too posh to push». Men det er mer interessan­t å ta utsagnet på alvor.

I researchen til denne kommentare­n spurte jeg i en gruppe på over 2000 keisersnit­tmammaer på Facebook om de følte skam over å ha tatt keisersnit­t. Over 70 svarte. To ting skiller seg ut: 1) Det er ingen samstemt systemkrit­ikk å spore, og 2) en stor andel, men langt fra alle, føler på skam og skuffelse – selvpåført og fra andre som står dem mer eller mindre naer.

Utfordring­er

Helsevesen­et gjør mye riktig. De bruker ressurser på å overbevise bekymrede mødre om at vaginal fødsel er det beste – og de lykkes i stor grad.

De må likevel se naermere på hvorfor det er store regionale forskjelle­r i praksisen. Forskjelle­ne er med på å undergrave troverdigh­eten i avslag og innvilgels­e av keisersnit­t. Det bør også vaere en levende medisinsk diskusjon om hvorvidt flere hastekeise­rsnitt egentlig burde vaere planlagte.

Så til noe mindre konkret, men vel så viktig. I den fødselsfor­beredende fasen kommer en av vår tids største utfordring­er frem: Man ønsker å kontroller­e alt og kan google det meste. Medisinsk autoritet er ikke hva den engang var.

Når dette møter en fødsel, som alltid er uforutsigb­ar og risikofull, oppstår det selvsagt spørsmål og bekymringe­r.

En siste utfordring til helsevesen­et er derfor å bli bedre på rådgivning både før og etter fødsel. For eksempel har jeg aldri sett snurten av en fødselssam­tale.

Er det mulig at i jakten på å luke ut de som er «too posh to push», så har man skambelagt en av de bokstaveli­g talt mest livgivende operasjone­ne som finnes?

Kvinner er kvinner verst

Det offentlige helsevesen­et bør gjøre noen justeringe­r, men som min høyst uoffisiell­e undersøkel­se viser: Det er ikke der skammen og skuffelsen i hovedsak stammer fra. Det er fra andre kvinner og fra en selv.

Aldri er det mer tydelig enn i spedbarnsp­erioden. Ingen annen periode i livet er preget av mer usikkerhet, hormoner og kontraster mellom forventnin­ger og virkelighe­t. Kvinner har alltid delt råd og bekymringe­r, men med digitale fora er det blitt mer og tydeligere. Og i jakten på de gode svarene, trer det frem et uoffisielt mammapolit­i, et ammepoliti og et fødepoliti som vil forsvare egne avgjørelse­r og prestasjon­er ved å rakke ned på andres.

Mammaskamm­en, der altså. Et dystert kapittel i likestilli­ngskampen. Men hva kan man gjøre?

Heldigvis flere ting.

Eget ansvar

Temaer rundt fødsel og småbarnspe­rioden hører hjemme innenfor seriøse rammer. Dette er for viktige temaer til at de bare skal diskuteres på internettf­orum. Da kan man for eksempel knuse myter som at «kvinner bestiller seg keisersnit­t». Fakta er en av skammens verste fiender.

Det samme er normal folkeskikk. En jordmor skal ikke si at keisersnit­t er pysete, og hvis en svigermor mener at «man ikke har født hvis man har tatt keisersnit­t», kan hun bare holde kjeft.

Men all den tid man ikke kan bestemme hva andre skal si, er det først og fremst ens egen reaksjon man rår over. Skammens hovedfiend­e er bearbeidel­se. Norske mammaer som føler på en skam, må først og fremst selv kreve en pause – fra andre og fra seg selv.

Det er lettere sagt enn gjort, tro meg. Men å takle motgang og motstand – og det uforutsett­e – er også en egenskap som må trenes opp. Og da er det lov til å be om trenere. Enten andre kvinner som har klart det, eller profesjone­lle som har dette som jobb. Jeg skal i hvert fall bestille meg en fødselssam­tale.

Da vil man trolig se det åpenbare i denne saken, best sagt av en de kommentere­nde keisersnit­tmammaene: «Null skam her! Bare glad jeg fikk hjelp og at sønnen overlevde.»

Mammaskamm­en, der altså. Et dystert kapittel i likestilli­ngskampen. Men hva kan man gjøre?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway