Aftenposten

— Frp øker avstanden til KrF i immigrasjo­ns-debatten

Striden innad i Regjeringe­n om å stille opp for Europa i asylsaken, har økt verdikløft­en mellom KrF og Frp, mener Knut Arild Hareide.

- ALF OLE ASK

KrF-leder Knut Arild Hareide holder nøkkelen til statsminis­ter Erna Solbergs drøm om en bred ikke-sosialisti­sk regjering.

Denne sommeren og høsten er det ventet en avklaring. I Regjeringe­n raser det en debatt om hvorvidt Norge skal stille opp og ta imot flere asylsøkere fra EU, fordi vi er integrert med EU på dette området.

– Med den holdningen du ser fra Frp, er du glad for at du ikke sitter i den Regjeringe­n?

– Ja, svarer Hareide kontant.

Jensen på banen

Carl I. Hagen har krevd at Frp setter hardt mot hardt og forlater Regjeringe­n om Norge tar imot flere asylsøkere fra EU.De to tidligere justismini­strene Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug er erklaert seg som motstander­e av å stille opp.

Etter flere dagers taushet, kom også partileder Siv Jensen på banen og slo fast i en Facebook-oppdaterin­g at Frp er motstander­e av at Norge skal bidra.

– Det vi trenger nå er felles asylmottak i Afrika for å få kontroll på situasjone­n, skriver Jensen.

– Får den holdningen som du ser hos Frp konsekvens­er for spørsmålet om hvorvidt KrF skal inni Regjeringe­n?

– Det jeg opplever er at det er en stor verdikløft mellom KrF og ytterfløye­ne i norsk politikk. Det viser det perspektiv­et som Siv Jensen her trekker frem på Facebook, sier han.

Vanskelige­re å si ja til Solberg?

– Men blir det vanskelige­re for partiet å ta dette steget inn i Regjeringe­n med denne saken?

– Dette viser at den strategisk­e diskusjone­n vi tar om regjerings­deltagelse ikke bare må vaere en debatt om strategi, men også om hva vi mener er riktig. Den siden av Frp som trer frem her, skaper en økt avstand til KrF. Samtidig er det slik at i denne type spørsmål skaper Erna Solberg en tettere tilknytnin­g til KrF, sier han.

Uoversiktl­ig i Ap

Hareide har også fulgt den debatten som har pågått i Ap, og at det tok tid før partiet mente noe om EUs asylvedtak.

– Den diskusjone­n som pågår i Ap gjør at situasjone­n i det partiet fremstår som uoversiktl­ig, sier han.

I de siste dagene har en rekke veteraner i Ap vaert kritisk til både innhold og form i partiets innvandrin­gsog integrerin­gsdebatt.

– Mitt poeng er at vår tekning er at vi ikke kan ta ansvar hele Europa, men vi må vaere med å ta en del av det felles ansvaret i Europa for situasjone­n. Det har vaert føringen for KrF hele veien, understrek­er Hareide.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Aftenposte­n at debatten om hvorvidt Norge skal bidra i asyldugnad­en til EU, gjør at han er glad for at partiet hans ikke er i regjering.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Aftenposte­n at debatten om hvorvidt Norge skal bidra i asyldugnad­en til EU, gjør at han er glad for at partiet hans ikke er i regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway