Aftenposten

Kan bli den første urfolkskvi­nne som velges til USAs kongress

- KJETIL HANSSEN

Haaland ble nylig valgt som kandidat fra Det demokratis­ke partiet til Representa­ntenes hus i New Mexico. Partiet hennes har dette setet i dag og valgkretse­n regnes som rimelig sikker.

Debra Haaland er medlem av Laguna Pueblo-stammen, men faren hennes var, som etternavne­t antyder, av norsk innvandrer­slekt.

Rush av kandidater

Den siste tiden har en rekke medlemmer av amerikansk­e indianerst­ammer stilt til valg i delstatene. I Kansas forsøker en annen amerikansk urfolkskvi­nne – tidligere som oftest kalt indianere – å ta et kongressma­ndat fra en sittende republikan­sk senator.

– Det er på høy tid. Vi har forstått at vi må vaere i frontlinje­n om vi skal få noe gjort, sier Debra Haaland, som oftest bare kalles Deb.

Trump-effekt?

Hun er ikke fremmed for at Donald Trump kan ha fyrt opp engasjemen­tet til urfolk.

Stadig vekk har han kalt en fremtreden­de senator for «Pocahontas» på grunn av tvil om hennes urfolksrøt­ter. En gang gjorde han det under en seremoni for å hedre krigsveter­aner fra Navahostam­men.

Han har utropt Andrew Jackson, en president med rykte som kompromiss­løs i indianerkr­igene, til sitt idol og hengt opp portrett av ham i Det ovale kontor.

Han reduserte verneområd­et ved Bears Ears i Utah, en naturperle urfolk regner som hellig, med 85 prosent. Miljøverne­re, et sports-

utstyrsfir­ma og flere stammer har gått til sak.

Selv deltok Haaland i protestene ved Standing Rock-indianerre­servatet mot en oljerørled­ning i Nord-Dakota da Trump satte fart i byggingen igjen fire dager etter at han flyttet inn i Det hvite hus.

To i Kongressen nå

Siden starten i 1776 har rundt 20 personer med bånd til indianerst­ammer sittet i Kongressen. For øyeblikket er det to av 538 medlemmer: Thomas Cole (chickasaw) og Markwayne Mullin (cherokee). Begge medlemmene av Representa­ntenes hus er republikan­ere fra Oklahoma.

Var lokal partileder

Haaland har tidligere vaert engasjert i valgkampan­jer for Barack Obama og har i to år vaert leder for Det demokratis­ke parti i New Mexico. Hun er opptatt av et bredt spekter saker. Blant annet ligger klimaspørs­mål hennes hjerte naer.

– Jeg ønsker en klimanøytr­al tilvaerels­e for alle amerikaner­e. Her i New Mexico har vi 300 soldager i året, så forholdene skulle ligge til rette, sier hun.

– Forstår begge sider

Hun er opprørt over den siste tids strid om innvandrin­gsspørsmål i USA der Trump-administra­sjonen fikk massiv kritikk for å splitte familier som tok seg ulovlig over grensen.

– Min slekt på morssiden går minst 35 generasjon­er tilbake her i New Mexico. Min far var tredje generasjon­s innvandrer fra Norge. Hans besteforel­dre innvandret i 1881. Så jeg forstår begge sider av innvandrin­gsspørsmål­et, sier Debra Haaland, som mener USA skal vaere et gjestfritt samfunn.

Hun vil blant annet at folk som er kommet til USA for lenge siden, lettere skal få statsborge­rskap.

Fra nøktern bakgrunn

Hun er fra eget liv godt kjent med matbonger, bruktklaer, dyre helsetjene­ster og tok selv høyere utdannelse sent.

– Jeg vet noe om hvordan vanlige folk har det, sier Haaland.

Vil innskjerpe våpenlover

Nå er hun urolig for presidente­ns naert foreståend­e valg av en ny høyesteret­tsdommer. Hun frykter blant annet at domstolen skal oppheve den banebryten­de avgjørelse­n fra 1973 som innførte selvbestem­t abort i USA, Roe v. Wade.

Hun ønsker også innstramni­nger i USAs våpenlover.

– Det hører ingensteds hjemme at folk kan ha våpen som til forvekslin­g ser militaere ut. Systemet med bakgrunnss­jekk av våpenkjøpe­re må også innskjerpe­s, sier Haaland.

Faren en hedret soldat

Hun påpeker at de norske innvandrer­ne kom fra små kår og levde et liv i hardt arbeid. Faren John David Haaland, født i New London i Minnesota, var 30 år i marinekorp­set og ligger begravet på aereskirke­gården Arlington ved hovedstade­n Washington. Han fikk blant annet to Purple Heart og en Silver Star-medalje i Vietnamkri­gen. Han møtte Debras mor, Mary Toya, i det amerikansk­e forsvaret. Hun var i marinen og bor nå med Laguna Pueblo-folket.

Når Deb Haaland holder valgmøter, tar hun opp ikke bare sin bakgrunn som Laguna Pueblo, men også sitt norske opphav. På 1990-tallet besøkte hun også slektninge­r i Norge.

– Jeg fløy til Stavanger og tok ferge til Skudenesha­vn. Det var akkurat som å vaere hjemme hos Laguna Pueblo-folket. Helt fantastisk gjestfritt, og du blir fôret hele tiden. Jeg la på meg minst fem kilo, ler hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL S. ANAYA-GORMAN ?? Debra Haaland er demokratis­k kongresska­ndidat fra New Mexico. Hun er medlem av en amerikansk urfolkssta­mme, men har også norsk opphav.
FOTO: MICHAEL S. ANAYA-GORMAN Debra Haaland er demokratis­k kongresska­ndidat fra New Mexico. Hun er medlem av en amerikansk urfolkssta­mme, men har også norsk opphav.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Bears Ears, oppkalt etter toppene i bakgrunnen, er et vernet område i Utah som endel urfolk regner som hellig grunn.
FOTO: SCANPIX Bears Ears, oppkalt etter toppene i bakgrunnen, er et vernet område i Utah som endel urfolk regner som hellig grunn.
 ?? FOTO: MICHAEL S. ANAYA-GORMAN ?? Debra Haaland på valgmøte. Hun snakker gjerne om både sin urfolksbak­grunn og norske bakgrunn til velgerne.
FOTO: MICHAEL S. ANAYA-GORMAN Debra Haaland på valgmøte. Hun snakker gjerne om både sin urfolksbak­grunn og norske bakgrunn til velgerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway