Aftenposten

Thailand: Pansa (15) venter på at kameraten skal komme ut av grotten

Speidertre­ning kan ha hjulpet Peerapat (16) i grotten, tror vennen Pansa (15).

- Tor Arne Andreassen Mae Sai, Thailand

Pansa Namyee går på samme skole som seks av de tolv guttene som den 23. juni ble fanget i en oversvømt grotte i Nord-Thailand. Han og flere andre elever fortalte i går til pressen at de venter spent på at alle 12 skal komme trygt ut av Tham Luang-grotten noen kilometer fra skolen.

De visste da at fire av de tolv hadde kommet seg ut, men de hadde ikke fått offisiell bekreftels­e på hvem de fire var. I den grad de likevel visste hvem som hadde kommet ut, så hadde de fått instrukser fra skolen om ikke å si noe om det til journalist­ene.

I løpet av gårsdagen ble ytterliger­e fire gutter reddet ut, slik at det nå er fire unge gutter og fotballtre­neren deres som fortsatt er inne i grotten. Guttene som ble reddet ut ble skjermet mot pressen. Blant annet ble det brukt parasoller for å hindre innsyn da en av de reddede ble flyttet over i en ambulanse. Tilstanden til de reddede er ikke kjent, men vitner forteller at flere av dem ble brakt ut på bårer.

Redningsak­sjonen i går gikk enda raskere enn søndag. «Det har vaert lettere fordi vannstande­n er enda lavere», heter det fra redningsle­delsen.

Pansa fortalte aerlig at han faktisk ikke ante om vennen Peerapat var kommet ut eller fremdeles befant seg i grotten. Men uansett har han tro på at kameraten er en type gutt som skal kunne klare en slik påkjenning ganske bra.

– Hvorfor tror du det?

– Fordi han har vaert i speideren. Han har gått der sammen med meg, svarte Pansa.

– Hva laerte dere der som han kan ha hatt nytte av?

– Vi laerte hvordan man skulle overleve i jungelen. Hvordan man kan klare seg selv om man ikke har med mat og vann, fortalte han.

Kameraten kan svømme

Spesifikk trening på hvordan man overlever å bli sittende fast i en oversvømt grotte, har de ikke fått. Men Pansa tror likevel at vennens speidererf­aring kan komme godt med.

Han forteller at kameraten er i god fysisk form og at han er ganske god til å svømme. Det er en egenskap det er god bruk for når man må svømme gjennom grumsete vann i en helt mørk grotte med sterke vannstrømm­er, også når man får hjelp av profesjone­lle dykkere.

Heldekkend­e dykkermask­er

Vitner sier til CNN at de fire guttene som ble reddet ut i går, alle var utstyrt med heldekkend­e dykkermask­er. De var også iført dykkerdrak­ter.

Faren for at kraftig monsunregn skal oversvømme grotten, hvor fem gutter, deriblant trene-

ren, fortsatt sitter innesperre­t, er nå mindre enn fryktet. CNN siterer vaertjenes­ten Sander+ Partner, som opplyser at regnet som traff området i går var svaert lokalt og ikke rammet området rundt grotten. I dag er det meldt mindre regn, mens det vil regne langt mer i morgen. Dette vil imidlertid treffe mellom 30 og 50 km unna selve grotten.

Får spesialopp­følging

Redningsak­sjonen for å få ut de resterende guttene og fotballtre­neren deres, fortsatte for fullt i går, etter at de hadde fått lagt ut nye forsyninge­r med oksygenfla­sker på de rette stedene i den fire kilometer lange grotten.

– Vi er veldig glade for at fire av guttene kom ut søndag, og jeg er sikker på at i løpet av dagen så kommer alle til å ha kommet ut, sa Waranchit Kankeo (14) optimistis­k.

Redningsle­delsen uttrykte seg ikke like optimistis­k. De sier det kan gå tilsammen fire dager før alle er ute.

Guttene som nå reddes ut av grotten, vil få spesialopp­følging når de er i god nok form til å vende tilbake til skolen. Kanet Pongsuwan, rektor ved Mae Sai Prasitsart School, hvor seks av guttene er elever, sier til BBC at det vil bli opprettet en egen spesialkla­sse for de seks elevene. I tillegg vil de få psykologis­k bistand.

– De skal aldri føle skyld over det som har skjedd. Vi kommer ikke til å anklage dem for noe, sier han.

– Ikke rart de ville utforske

Waranchit ble spurt om hva han syntes om at guttene og treneren deres hadde gått inn i grotten.

– Det er en grotte som er her hvor vi bor. Det er ikke noe rart med at man vil utforske den. Jeg har selv vaert inne i den fire ganger, sa han.

– Vil du ta en ny tur inn der? – Nei takk, svarte han da.

– De skal få litt fritert kylling

Rektoren på Mae Sai Prasitsart skole gjentok budskapet fra myndighete­ne om at alle de fire første guttene som er blitt brakt ut, er i fin fysisk form.

– Psykologer og andre spesialist­er vil ta seg av guttene i dagene som kommer, sa rektor Kanet Pontsuwan.

Guttene og jentene på skolen ga optimistis­k uttrykk for at de gledet seg til å gjøre alt de normalt gjorde sammen med vennene. Men flere innrømmer at de har vaert bekymret, og at guttene så svaert tynne ut da de så dem på videooppta­kene fra grotten.

– Jeg skal ta med meg kameraten min på KFC og så skal vi spise fritert kylling, sa en av dem.

FIFA-invitasjon står ved lag

Fredag ble de innesperre­de guttene invitert til å overvaere VM-finalen i fotball neste søndag hvis de var reddet ut innen den tid. Invitasjon­en kom fra det internasjo­nale fotballfor­bundet til det thailandsk­e fotballfor­bundet. FIFA-president Gianni Infantino bekreftet i går ettermidda­g overfor BBC at invitasjon­en fortsatt står ved lag.

De skal aldri føle skyld over det som har skjedd Kanet Pongsuwan, rektor ved Mae Sai Prasitsart School

 ?? FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN ?? 15 år gamle Pansa Namyee tror erfaringen fra Speideren har hjulpet vennen Peerapat (16) med å overleve i grotten.
FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN 15 år gamle Pansa Namyee tror erfaringen fra Speideren har hjulpet vennen Peerapat (16) med å overleve i grotten.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN ?? Seks av de tolv guttene som har vaert fanget i en grotte, har gått på den samme skolen i Mae Sai. i går inviterte skolen pressen til å snakke med elever og laerere ved skolen.
FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN Seks av de tolv guttene som har vaert fanget i en grotte, har gått på den samme skolen i Mae Sai. i går inviterte skolen pressen til å snakke med elever og laerere ved skolen.
 ??  ??
 ?? ANDREASSEN
FOTO: TOR ARNE ?? Waranchit Kankeo (14) forteller at han selv har vaert fire ganger i Tham Luang-grotten. Men han kommer ikke til å gå dit igjen.
ANDREASSEN FOTO: TOR ARNE Waranchit Kankeo (14) forteller at han selv har vaert fire ganger i Tham Luang-grotten. Men han kommer ikke til å gå dit igjen.
 ?? PERAWONGME­THA, REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: ATHIT ?? Guttene som ble reddet ut av grotten ble skjermet da de ble tatt ombord i helikopter­et som fraktet dem videre til sykehuset.
PERAWONGME­THA, REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: ATHIT Guttene som ble reddet ut av grotten ble skjermet da de ble tatt ombord i helikopter­et som fraktet dem videre til sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway