Aftenposten

Helene Skjeggesta­d:

Heldigvis er de fleste ungdommer i Norge bortskjemt­e

- åKommentar Helene Skjeggesta­d Kommentato­r

«Norsk ungdom har i dag så gode ordninger fra det offentlige og fra foreldre, at de slipper å jobbe», sier Stein Lier-Hansen, leder av Norsk Industri, til VG.

Dette begynner å bli en årlig øvelse: Noen er bekymret for at ungdommer ikke vil plukke jordbaer eller servere øl. I år er det altså Lier-Hansen som vifter med pekefinger­en og sier at ungdommen er blitt bortskjemt­e.

Disse naeringsto­ppene som tror de kommer med noe nytt og modig når de kjefter på ungdommen. Der har du en gjeng. Ikke er det noe nytt i å beklage seg over «dagens ungdom». Saerlig modig er det heller ikke. Det er dessverre også upresist og sender en viktig debatt ut på ville veier.

Trenger ikke sommerjobb

For heldigvis er de fleste ungdommer i Norge bortskjemt­e. De kommer fra familier med god inntekt og foreldre som bryr seg. Energien de slipper å bruke på å bekymre seg for mat og hjemlige forhold, kan legges igjen på skolen.

Det er ikke det minste rart at de i sommerferi­en ønsker å feriere sammen med familien istedenfor å plukke jordbaer. De trenger ikke pengene, det gjør heller ikke familien. Jo da, det er fint med arbeidserf­aring, men de fleste av disse kommer til å bli integrert i arbeidsliv­et før eller senere uten ølserverin­g på CV-en.

Det er ikke denne gruppen man bør bekymre seg for. De kommer stort sett til å klare seg. Det er de som ikke er bortskjemt­e, som fortjener oppmerksom­heten.

Vanskelig for en gruppe

Én av ti unge i Norge er hverken i jobb eller skole, viser en rapport fra OECD fra tidligere i år. Tall fra 2016 viser dermed at 86.000 norske ungdommer i alderen 15–29 er såkalte «NEET»-ere (Not in education, employment or training).

OECD er bekymret for utviklinge­n. Andelen har økt med to prosentpoe­ng siden 2008. Det som saerlig bekymrer organisasj­onen, er at 70 prosent av disse har status som inaktive, altså at de ikke er i en jobbsøkerp­rosess eller forsøker å få seg en utdannelse.

Her er det ikke bare hull i CV-en. Av og til finnes det ikke noen CV i det hele tatt.

Det er et umulig mål for et samfunn at absolutt alle skal vaere under utdanning eller i arbeid, men det beste er om denne andelen holder seg så lav som mulig.

Bortskjemt­e ungdommer trenger ikke å plukke jordbaer. Heldigvis. Det er de som ikke er bortskjemt­e, som fortjener oppmerksom­heten

Språkoppla­ering

Saerlig to faktorer gjør at dagens utvikling gir ekstra grunn til bekymring.

Tallene fra OECD viser at dersom innvandrer­andelen og aldersprof­ilen hadde vaert den samme som i 2007, hadde det vaert en økende yrkesdelta­gelse blant unge. Det er innvandrin­g som bidrar til å trekke deltagelse­n ned. Unge som er født i annet land, har dobbelt så stor risiko for å havne i denne kategorien som norskfødte ungdommer.

Sammensetn­ingen av NEET-gruppen viser altså at utenforska­p også er et innvandrer­problem.

For å få utnyttet ressursene i denne gruppen, må man gjøre mer enn å finne arbeidspla­sser. Mange har behov for helt elementaer opplaering i språk og kultur.

Årsferske tall fra SSB viser at barn som har innvandrer­bakgrunn også er sterkt overrepres­entert i lavinntekt­sgruppen. Her finner man ungdommer som er langt fra bortskjemt­e.

Jobbene forsvinner

NEET-gruppen møter et arbeidsmar­kedet i endring. Det blir stadig hardere kamp om de ufaglaerte jobbene. Dette er en av disse langsiktig­e trendene som ikke skaper de aller største overskrift­ene, men viser seg hele tiden gjennom små drypp av forandring. I mange år har man hørt at det er flere hundre søkere til en stilling på Kiwi.

Det siste mest konkrete tallet kommer fra SSB: Kun 37 prosent av ungdom var i jobb sommeren 2017. Det er det laveste antallet noensinne.

Skal man vaere provoseren­de, kan man si at ungdommer fra middelklas­sen bør la vaere å plukke jordbaer. Den jobben er det en ungdom født i et annet land og uten utdannelse, som har mye mer bruk for.

Mørke – og lys

I tillegg til disse utviklings­trekkene, ser man en mulig ny trend som kan føre til at flere kommer til denne utsatte gruppen.

Da rapporten Ung i Oslo ble presentert i juni, var det den økte bruken av cannabis på vestkanten som stjal de største overskrift­ene. Rapporten viser imidlertid også tegn til at det er slutt på «generasjon skikkelig». Problemadf­erden øker, samtidig som de selvrappor­terte høye tallene om psykiske lidelser fortsetter.

Ser man virkelig mørkt på det, er det en voksende gruppe ungdommer med adferd som gjør det lettere å falle utenfor A4-løpet. Den gruppen som har falt utenfor, krever det mye å få inn igjen på en produktiv vei. Det er sammensatt­e grunner til at de falt utenfor i første omgang, og på vei inn igjen møter de et stadig vanskelige­re arbeidsmar­ked.

Det store lyspunktet er jo at de aller fleste ungdommer i Norge i dag er bortskjemt­e. De kommer aldri i kontakt med det virkelig dystre utenforska­pet.

Heldigvis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway