Aftenposten

NATO holder pusten før Trump kommer

– Ingen kan føle seg trygge på hva Trump kommer til å si, sier en NATO-diplomat. I morgen kommer den amerikansk­e presidente­n til toppmøte i Brussel.

- Øystein Kløvstad Langberg Aftenposte­ns korrespond­ent

I utgangspun­ktet skulle alt ligge til rette for suksess. NATO har flyttet inn i et flunkende nytt hovedkvart­er, alle medlemslan­dene øker forsvarsbu­dsjettene og sluttekste­n som lederne skal vedta, ble forhandlet ferdig av NATOs diplomater allerede natt til lørdag. Donald Trumps naere rådgiver John Bolton skal ha lest dokumentet fra A til Å og gitt sin tilslutnin­g.

Likevel er det ett ord som oppsummere­r stemningen før Donald Trump ankommer: Usikkerhet.

– Ingen kan føle seg trygge på hva Trump kommer til å si. Skuldrene er kjempehøye, sier en NATO-diplomat som uttaler seg anonymt.

Andre kilder snakker om «nervøsitet» og «bekymring».

Det siste året har Trump både skrytt av NATOs fremgang og hudflettet de allierte.

Det mange lurer på nå, er hvilken Trump som kommer til Brussel.

1) Skryte-Trump

Hvis han vil, kan Trump enkelt tegne et bilde av en allianse som har snudd skuta.

Etter mange år med kutt har de europeiske NATO-landene økt forsvarsbu­dsjettene i fire år på rad. Stadig flere land når målet om å bruke to prosent av bruttonasj­onalproduk­tet på forsvar, og over halvparten har en plan om å gjøre det innen 2024.

Den amerikansk­e presidente­n har allerede flere ganger skrytt av at «milliarden­e strømmer inn», og da generalsek­retaer Jens Stoltenber­g snakket om fremgangen på et møte i Det hvite hus i mai, spurte Trump «gir du meg aeren for det?».

Samtidig trapper alliansen opp kampen mot terror, noe som har vaert viktig for Trump. Landene vil vedta å sende flere hundre mann på treningsop­pdrag i Irak, en betydelig større operasjon enn land som Tyskland og andre i utgangspun­ktet hadde sett for seg.

NATO vedtar også en ambisiøs plan som har fått navnet 4x30. Målet er at 30 bataljoner, 30 luftskvadr­oner og 30 krigsskip skal kunne settes inn på 30 dager eller mindre ved en kritisk situasjon – en vesentlig opptrappin­g av beredskape­n fra i dag.

Alliansen oppretter også to nye kommandoer. Den ene skal sikre forsynings­linjene til sjøs over Atlanterha­vet, den andre skal forbedre NATOs evne til å flytte styrker raskt gjennom Europa.

2) Sinna-Trump

I stedet for Skryte-Trump frykter europeiske land at en langt mer sint versjon vil dukke opp i Brussel.

Trump kan trekke frem at mange av medlemmene ikke har noen plan for å nå toprosentm­ålet i 2024. Det kan dermed bli en gjentagels­e av fjorårets møte som fortsatt omtales som «en katastrofe» på NATO-hovedkvart­eret. Den gangen nevnte ikke Trump forpliktel­sen om å stille opp for de andre medlemmene med ett ord, men gikk i stedet til et kraftig verbalt angrep på dem.

Trump kan også komme til å gå etter enkeltlede­re som Tysklands Angela Merkel, noe han gjorde så

sent som i forrige uke. Der fikk Tyskland gjennomgå for å drive business med Russland samtidig som de lar andre ta seg av forsvaret av landet.

– Det er vi som er pappskalle­ne som betaler for hele greia, sa Trump.

Presidente­n kan også finne andre ting å henge seg opp i. Det er ikke gitt at han synes planen om å sende noen hundre personer på treningsop­pdrag i Irak monner. Under møtet i fjor sa Trump at fremtidens NATO måtte ha «et stort fokus på terrorisme og innvandrin­g».

Dersom han virkelig vil sette en støkk de i allierte, kan Trump nekte å skrive under på slutterkla­eringen, slik han gjorde etter det mislykkede G7-møtet i Canada. Hvis han også gjør alvor ut av truslene om å trekke tilbake amerikansk­e tropper fra Tyskland eller andre allierte, vil fiaskoen vaere komplett.

Vil verne NATO mot bråk

NATO-diplomaten­e sier det er til å leve med at Trump kritiserer landene for små forsvarsbu­dsjetter så lenge han også stiller seg helhjertet bak NATOs grunnlegge­nde prinsipper.

De håper i det lengste at alliansen vil fremstå som samlet på det viktige toppmøtet. I en turbulent tid er dette blitt toppmøtemå­l nummer én.

En rekke kranglesak­er forsurer allerede forholdet mellom Europa og USA. Blant disse er USAs exit fra Paris-avtalen om klima og Iran-avtalen om atomvåpen, flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem og ekstratoll­en på stål og aluminium.

Generalsek­retaer Stoltenber­g har uttalt til Aftenposte­n at jobben hans er å sørge for at uenigheten­e på de andre områdene ikke smitter over på NATO-samarbeide­t. Stoltenber­g har pekt på at det har vaert betydelige uenigheter mellom NATO-allierte før, som under Irak-krigen i 2003, uten at det har betydd slutten for NATO.

Norge håper på kjedelig møte

Den avgåtte amerikansk­e admiralen, James Stavridis, som hadde den høyeste militaere posisjonen i NATO fra 2009 til 2013, mener dagens krangel skiller seg ut fordi den ikke er knyttet til én enkelt sak.

– Det som er spesielt nå, er den åpenbare motviljen overfor alliansen generelt og enkelte ledere spesielt, som virker å vaere dypt personlig, uttaler Stavridis til magasinet Stars And Stripes.

Han tror ikke økningene i forsvarsbu­dsjettene går raskt nok for Trump.

– Sinnet og irritabili­teten vil trolig øke, sier han.

I et møte med norsk presse erkjenner både forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide at listen med toppmøteve­dtak kan havne helt i skyggen på møtet.

– Det er en usikkerhet og engstelse for mediejippo­er og hva som vil bli sagt utenfor møterommet. Et kjedelig møte ville vaere det beste resultatet, sier BakkeJense­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATT DUNHAM, REUTERS/NTB SCANPIX ?? USAs president har hudflettet resten av alliansen for ikke å bruke nok penger på forsvar. Under NATO-toppmøtet denne uken håper resten av de allierte på at Trump heller vil ta på seg aeren for at utviklinge­n går riktig vei. Her fra fjorårets NATO-toppmøte som skapte stor uro.
FOTO: MATT DUNHAM, REUTERS/NTB SCANPIX USAs president har hudflettet resten av alliansen for ikke å bruke nok penger på forsvar. Under NATO-toppmøtet denne uken håper resten av de allierte på at Trump heller vil ta på seg aeren for at utviklinge­n går riktig vei. Her fra fjorårets NATO-toppmøte som skapte stor uro.
 ?? Brussel ??
Brussel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway