Aftenposten

Theresa May i dyp krise

-

ÅTTE MÅNEDER før Storbritan­nia formelt skal opphøre å vaere medlem av EU, kastes statsminis­ter Theresa May ut i en alvorlig krise.

Søndag kveld forlot David Davis regjeringe­n i protest mot strategien May nylig fikk den til å vedta. Davis var ansvarlig statsråd for utmeldings­prosessen, men kunne ikke stille seg bak en strategi han mener gir Storbritan­nia dårlige kort i videre forhandlin­ger med EU.

I går ettermidda­g ble situasjone­n forverret ved at også utenriksmi­nister Boris Johnson gikk av.

MAY OG HENNES MANNSKAP har hatt valget mellom to onder: Én mulighet har vaert å styre mot et klart brudd. Dette ville i utgangspun­ktet ha vaert å respektere utfallet av folkeavste­mningen om EU-medlemskap i juni 2016, men ville også ha skadet britisk økonomi.

Den andre muligheten ville vaere å gjøre bruddet mykere og oppretthol­de de naere båndene til EU britisk naeringsli­v er avhengig av. Da ville Storbritan­nia i praksis forbli underlagt mange EU-lover, slik Norge er med EØS-avtalen.

STATASMINI­STEREN og regjeringe­ns flertall har, klokt nok, valgt å legge seg naer den siste linjen. Man tar høyde for at EU er Storbritan­nias viktigste handelspar­tner og søker en frihandels­avtale basert på hva regjeringe­n kaller et felles regelverk («common rule book»).

Formulerin­gene er ikke krystallkl­are og gir fleksibili­tet i forhandlin­gene, men David Davis mener dokumentet trekker i retning av at Storbritan­nia ikke forlater EUs tollunion og indre marked. I brevet til statsminis­teren skriver han at dette er i strid med mandatet fra folkeavste­mningen og regjeringe­ns tidligere løfter.

Davis’ og Johnsons avgang kan sette fyr i Det konservati­ve partiets hardeste EU-motstander­e. Ved siden av å takle krisen i regjeringe­n, risikerer May nå også at et tilstrekke­lig antall av partiets medlemmer av Underhuset krever et nytt ledervalg.

I GÅR KVELD fremsto Mays og regjeringe­ns fremtid som usikker. Flere avganger kan komme. Skulle en kamp om lederverve­t presse seg frem, er det meste i det blå. Ny partileder betyr ny statsminis­ter og i neste runde kanskje også et nyvalg.

Uansett er May blitt svekket foran videre forhandlin­ger med EU. Foreløpig prøver hun å holde stø kurs. En annen EU-motstander, Dominic Raab, ble i går utpekt til Davis’ etterfølge­r.

Det er neppe klokt å utelukke noe. May kan naturligvi­s bli tvunget til å trekke sin EU-strategi. Kanskje er det heller ikke umulig at Storbritan­nia til slutt likevel forblir i EU. Det virker i alle fall ganske sikkert at utmeldings­prosessen forlenges og at nye forvikling­er venter.

Uansett er Theresa May blitt svekket foran videre forhandlin­ger med EU

 ?? FOTO: SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I løpet av to dager har to statsråder forlatt Theresa Mays regjeringe­n.
FOTO: SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX I løpet av to dager har to statsråder forlatt Theresa Mays regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway