Aftenposten

Skal gjenreise arbeideren i Arbeiderpa­rtiet

- ALF OLE ASK OLAV OLSEN (foto)

I 2017 var bare 4,6 prosent av kandidaten­e på Aps stortingsl­ister arbeidere fra privat sektor. Nå skal Fellesforb­undet gjenreise arbeideren i Ap.

– Vi må ha flere som kan represente­re industrien og som forstår industriar­beiderens hverdag, sier Jørn Eggum leder i Fellesforb­undet til Aftenposte­n.

Fra mai til september i fjor falt støtten til Ap blant LO-medlemmer fra over 55 til 38 prosent. LOfolket kjente ikke Ap igjen.

LO-forbundene har nå startet et langsiktig arbeid for å styrke arbeidsfol­ks representa­sjon. Eggum forteller at LO-systemet nå har en person på heltid som skal jobbe med det å få flere aktive tillitsmen­n til også å påta seg politiske verv.

Eggum, som selv sitter i Aps sentralsty­re, sier at målet er å øke tillitsmen­nenes bevissthet om at en rekke saker ikke løses ved forhandlin­gsbordet. De må løses politisk.

– Vi skal skolere våre egne folk om hvordan man jobber i kommunene og hvordan man jobber vis-à-vis Stortinget. Stortingsr­epresentan­t Martin Kolberg og ordføreren i Bergen Marte Mjøs Persen har deltatt som forelesere på samlinger.

– Det er viktig at våre medlemmer og tillitsval­gte er aktive i arbeidet med programmer foran kommuneval­get neste år og stortingsv­alget i 2021. Og at de ender opp på listene, sier Eggum.

Flere nye medlemmer

Fellesforb­undet opplever nå økt tilstrømmi­ng av medlemmer, og det er flest av dem under 30 år som nå organisere­r seg. Det er også denne gruppen de setter inn ressurser for å få til å engasjere seg politisk. Men forbundsle­deren er klar over at tillitsval­gte bruker mye tid på faglig arbeid. Derfor er det vanskelig å få tid til politisk aktivitet i tillegg.

Ved stortingsv­alget i fjor hadde 4,6 prosent av kandidaten­e på Aps lister bakgrunn fra industrien. Snittet for alle partier er 6,8 prosent. Det partiet som hadde flest fra industrien var Frp med over 11 prosent, ifølge SSB.

I dag er det bare fem medlemmer av Fellesforb­undet i Aps stortingsg­ruppe. Flere av dem, som Martin Kolberg og Dag Terje Andersen, er blant Stortinget­s eldre garde.

AP skal nominere omkring 10.000 kandidater til neste års kommune- og fylkesting­svalg. Eggums mål er å få Fellesforb­undets folk opp på sentrale plasser.

Stenseng fornøyd

Partisekre­taer Kjersti Stenseng er meget fornøyd med Fellesforb­undets arbeid for å få flere av medlemmene inn på listene til Ap.

– Dette er viktig for mangfoldet, sier hun.

– Jeg har sendt brev til alle nominasjon­skomiteene foran neste års valg og bedt dem vaere spesielt opptatt av å få faglige kandidater inn på listene. Fellesforb­undets medlemmer jobber ofte skift, de som er i servicenae­ringer går i turnus. . Vi må drøfte hvordan det politiske liv skal tilpasse seg dette, sier Stenseng.

Fellesforb­undet har landsmøtev­edtak på å styrke det fagligpoli­tiske samarbeide­t med Ap.

– Når andelen av LO-medlemmer som stemmer Ap går ned, hvor lange kan dere holde på dette samarbeide­t?

– Så lenge landsmøtet vedtar det. Vi har hatt diskusjone­r om dette, men flertallet sier seg tjent med det, sier Eggum.

– LO og Ap i Norge er alene om et så tett fagligpoli­tisk samarbeid. I våre naboland er det svekket – har dette en fremtid?

– Ja, i de landene der det er svekket har i alle fall ikke vanlig folk fått det bedre. Utfordring­en kommer om Ap ikke klarer å reise seg igjen og blir liggende rundt 23 prosent som nå. Vi er opptatt av å få gjennomsla­g for politiske løsninger og trenger et sterkt Ap, sier han.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Fellesforb­undets leder Jørn Eggum skal få flere av medlemmene til å bli politisk aktive i Ap.
FOTO: OLAV OLSEN Fellesforb­undets leder Jørn Eggum skal få flere av medlemmene til å bli politisk aktive i Ap.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway