Aftenposten

Dette er yrkene det er lurt å utdanne seg til nå

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN ROLF ØHMAN (foto)

Hver tredje norske IT-bedrift har ledige stillinger som har stått ubesatt i over 12 måneder.

– Jeg har vaert interesser­t i programmer­ing siden tenårene og så for meg at det var noe jeg kunne trives med i en fremtidig jobb også. Den antagelsen har bare blitt bekreftet.

Anders Øksenholt (38) er utdannet dataingeni­ør fra Høgskolen i Sør-Trøndelag og har nå jobbet som utvikler i 11 år. Da er det ingen ulempe at fremtidige jobbmuligh­eter er sikret, selv om det til tider er blitt mange henvendels­er fra interesser­te arbeidsgiv­ere.

– Det finnes mange hodejegere, gjerne lokalisert i andre deler av verden enn Norge, som vil ha tak i deg. Og de er ikke fremmede for å ringe til alle døgnets tider. For min del oppfatter jeg det som ganske påtrengend­e, sier Øksenholt.

Mangel på kompetanse

I likhet med mange andre har 38-åringen opprettet profil på LinkedIn, og det er gjerne der rekruttere­rne vanligvis finner ham.

– Etter det jeg kjenner til er det vanskelig for arbeidsgiv­ere å få tak i utviklere med mange års erfaring og bred i kompetanse.

Utviklings­leder i Sparebanke­n 1 og Øksenholts fremtidige arbeidsgiv­er, Kristoffer Berg, bekrefter at det er rift om utviklere.

– Vi merker mangelen på utvikler-kompetanse godt. Etterspørs­elen er langt større enn tilbudet, og da må vi finne nye muligheter å nå utviklerne på.

Bare 16 prosent av utviklere søker aktivt på stillinger, ifølge tall fra finn.no.

– Det er stor rift om dem allerede, og den trenden tror jeg ikke kommer til å avta – tvert imot. For oss betyr det at det er krevende å komme i kontakt med de rette kandidaten­e når de har så mange valgmuligh­eter, sier Berg.

De tok selv kontakt med Øksenholt via en ny tjeneste som gir utviklere mulighet til å la seg bli kontaktet – selv om de ikke er aktive jobbsøkere.

Økning i antall utlysninge­r

Ferske tall fra finn.no viser at det hittil i år er blitt lyst ut over 6100 stillinger innen IT-utvikling, en økning på 15 prosent mot samme periode i fjor.

I en 2017-undersøkel­se fra IKT Norge svarte mer enn hver tredje norske IT-bedrift at de har ledige IT-stillinger som har stått ubesatt i over 12 måneder.

Også Øksenholt tror muligheten­e for utviklere fremover er svaert gode.

– Det vil alltid vaere behov for utviklere. Kanskje i større og større grad fremover – mye er allerede digitalt, men det skjer hele tiden endringer, og nye behov dukker opp.

Vanskeligs­t å finne

Hver fjerde norske arbeidsgiv­er sliter med å finne kvalifiser­t arbeidskra­ft, ifølge bemannings­byrået Manpower.

Byrået har, basert på undersøkel­ser blant 40.000 arbeidsgiv­ere i 43 land, utarbeidet en liste over de ti vanskeligs­te stillingen­e å rekruttere til i Norge.

– Det markedet virkelig trenger akkurat nå og også i overskueli­g fremtid er IT-kompetanse, og da spesielt den kompetanse­n som kan bidra i de mange digitale endringspr­osessene som skjer i de aller fleste bransjer. Det er heller ingen grunn til å tro at etterspørs­elen etter ingeniører, helseperso­nell og laerere vil avta med det første, sier konsernsje­f i ManpowerGr­oup, Maalfrid Brath.

Bemannings­byråets undersøkel­se, som er foretatt hvert år siden 2010, viser at det er faglaert arbeidskra­ft (rørleggere, tømrere, elektriker­e) som er vanskeligs­t å få tak i Norge. Faglaert arbeidskra­ft har toppet listen i flere år.

Det er flere årsaker til at det er så stor etterspørs­el etter akkurat denne gruppen, sier Brath.

– Det utdannes ikke nok mennesker innen disse fagområden­e, og det er stor aktivitet både på bolig- og infrastruk­tursiden. En ekstra utfordring for oss er at faglaert arbeidskra­ft er global mangelvare.

Gleder seg til fremtiden

Øksenholt ser frem til en ny arbeidshve­rdag i et miljø med rundt 140 utviklere.

– Jeg hadde bestemt meg for å se på hvilke muligheter som finnes i arbeidsmar­kedet og søke på aktuelle stillinger, men jeg kom aldri så langt at noen søknad ble sendt. Stillingen virket spennende, og å jobbe med kryssfunks­jonelle team som har ansvaret for en løsning fra A til Å, er også noe som appellerer veldig til meg.

Nå gleder han seg til å ta fatt på nye oppgaver.

– Etter å ha jobbet 11 år som utvikler, har mine antagelser fra tenårene om at dette er noe jeg kan trives med absolutt blitt bekreftet. Systemutvi­kling er gøy!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway