Aftenposten

– Hevn? Jeg tenker ikke på hevn.

I fjor ble han kastet ut av Tour de France. Nå er Peter Sagan tilbake på vinnerspor­et – helt uten hevnlyst.

- Kurt B. M. Haugli Kjetil Flygind

Han blir beundret av konkurrent­er og eksperter. Et helt unikt talent og en showmann.

3. juli 2017: I parken rundt det fasjonable hotellet utenfor Vittel vrimlet det av journalist­er, fotografer, TV-team og minibusser med satellitte­r klare til å formidle nyheten om Peter Sagan skjebne i Tour de France 2017.

Den kom ikke denne varme julikvelde­n midt i Frankrike. Men dagen etter var det klart. Peter Sagan var kastet ut av hele Tour de France. Han hadde brukt albuen til å skyve Mark Cavendish ut av veien og inn i gjerdet, mente rittsjefen.

– Uskyldig, sa både Peter Sagan og lagets sjef Ralph Denk den gang.

Han hadde allerede vunnet én etappe av årets viktigste ritt. Han skulle vise verden sin klasse utover i rittet. Den muligheten ble han fratatt.

Vant VM mens han ventet

Det ble 12 måneders venting, som han brukte til, blant annet, å vinne VM i Bergen, før han fikk prøve seg igjen. Og da han på nytt fikk sjansen i Tour de France, tok han opp tråden der han slapp den i fjor. Han ble kun slått av Fernando Gaviria på åpningseta­ppen, og på dag to var han først over streken. Ingen albuer, ingen kraesj, bare Peter Sagan-show fra morgen til kveld.

Han er den typen rytter som folk elsker. Ikke minst i Slovakia. Han er en av landets absolutt største idrettshel­ter.

– Livet er alltid bra. Og livet er enda bedre når man har den gule trøyen, sa han på karakteris­tisk Sagan-vis, med slepende sitater på sjarmerend­e slovakingl­ish.

Etter to etapper ledet han Tour de France. Men han var klar på at ledelsen bare var til låns.

– Det er én ting som er sikkert: Jeg baerer den ikke inn til Paris, sa han med et stort glis.

Ikke hevngjerri­g

Sagan er mann som steiler med sykkelen i barnslig glede over en seier, som skriver autografer til nesten alle som spør. En fyr som virker å vaere helt nedpå. Da han vant etappen fra Mouilleron­Saint-Germain til La Roche-surYon søndag var det han som gjorde flest intervjuer før start.

Mens speakeren hadde begynt å telle ned til rittstart, var Peter Sagan smilende midt i et TV-intervju.

I et år hvor mye har handlet om Team Sky og Chris Froomes dopingtest, økt sikkerhet og annen tristesse, har det vaert en opptur for Touren at Sagan er tilbake. Mange sykkelgale franskmenn mener at han kan redde årets Tour de France.

Han ble spurt etter seieren søndag om dette var en hevn etter det som skjedde i fjor.

– Hevn? Jeg tenker ikke på hevn. Det var ikke min feil det som skjedde. Jeg tenker ikke lenger på det. Jeg er her nå, sa han.

På mange måter ble han senere i fjor frikjent for dyttingen. Det internasjo­nale sykkelforb­undet gjorde en U-sving og bestemte at det som skjedde i Vittel da han ble kastet ut, var et uhell og at det ikke var noen intensjon fra Sagan om å skade noen.

Tar det ikke så høytidelig

28-åringen fra Zilina i Slovakia begynte tidlig å sykle. Det handlet mye om terrengsyk­ling. Han ble tidlig kjent for å vaere en som ikke gjorde helt som alle andre. Mens andre syntes det var viktig å ha det riktige utstyret, ga Peter Sagan stort sett blaffen. Han kunne kjøre ritt i joggesko, og på drikkeflas­kene var det bare vann.

Det sies at han stilte opp i det slovakiske sykkelcupe­n med en sykkel han hadde lånt hos søsteren. Ved en feiltagels­e hadde han solgt sin egen sykkel. Han vant rittet med en enkel sportsbuti­kk-sykkel med dårlige gear og slappe bremser.

– Et fantastisk talent

Men hva er det egentlig som er så spesielt med Peter Sagan?

– Han er jo et unikt talent. Han har en fysikk som er sjelden å se. Han har et veldig klokt sykkelhode, han er alltid på rett plass til rett tid. Det er det mye av sykkelspor­ten dreier seg om, spesielt som spurter. Det er det han vinner på gang på gang, sier tidligere toppsyklis­t og verdensmes­ter, Thor Hushovd.

– Han kan vinne flere etapper her i Tour de France, han er så bra, roser Hushovd.

Alexander Kristoff pekte på Sagan som mannen å slå før Touren ble tråkket i gang lørdag.

– Sagan har en totalpakke som ingen andre har. Han har et repertoar få kan matche. Han spurter bra, han klatrer bra, faktisk kan han klatre som en klatrer på gode dager, og han er god på klassikere­tappene, sier Kristoff.

Mads Kaggestad, tidligere toppsyklis­t og TV 2-ekspert, får ikke fullrost Peter Sagan nok.

– Han kom inn i sporten som et skudd og begynte å vinne allerede som førsteårsp­roff. Alle skjønte at det var noe helt spesielt med ham. Han sparer sannsynlig­vis veldig mye krefter ved at han er så avslappet og har så god kontroll. Det er sjelden vi ser at Sagan velter. Han er rå på sykkelen, sier Kaggestad.

– Og så trener han vanvittig hardt. Han er allsidig, rene turneren. Jeg har aldri sett maken i sykkelspor­ten til kjernetren­ing som han driver med, sier TV 2-eksperten.

I dag har Sagan en ny mulighet for etappeseie­r .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? Peter Sagan er meget respektert i feltet. Her i samtale med Daniele Bennati, mens José Rojas (t.v.) bare virker middels interesser­t.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN Peter Sagan er meget respektert i feltet. Her i samtale med Daniele Bennati, mens José Rojas (t.v.) bare virker middels interesser­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway