Aftenposten

Brukerdata på avveie skremmer ikke folk vekk fra Facebook

- ANDERS VEBERG

Men mange endret personvern­innstillin­gene sine på Facebook i april og mai.

– Før var jeg opptatt av personvern. Nå føler jeg at kampen er tapt, sier Vilde Brunvoll (22).

Hun har slettet Facebook-appen fra mobilen og installert ulike programmer som skal hindre henne i å bli distrahert. Likevel må hun vaere på Facebook minst én time om dagen i jobbsammen­heng, der hun blant annet arbeider med reklamekam­panjer.

– Det er jobb da, jeg er jo sikkert på Facebook ekstremt mye mer enn den ene timen, forteller Brunvoll.

Men det er ikke mediesaken­e om Facebook og analysebyr­ået Cambridge Analytica (CA) som gjør at hun prøver å holde seg unna. Selv om CA samlet informasjo­n fra 87 millioner Facebookpr­ofiler, viser to ferske undersøkel­ser at nordmenn flest bruker Facebook like mye som før.

Bruker Facebook mindre

Den ene undersøkel­sen kommer fra Ipsos MMI. Den viser at det er litt faerre som bruker Facebook daglig de siste månedene.

På starten av året var 86 prosent av de spurte innom daglig. Etter Cambridge Analytica-saken var 83 prosent av oss innom. Blant de unge i alderen 18–29 år er endringen litt større: 91 var innom daglig på starten av året. De tre siste månedene var 84 prosent innom.

Den andre undersøkel­sen kommer fra Kantar Media. Den viser at 78 prosent av oss var innom Facebook minst én gang om dagen på denne tiden i fjor. Tallet er likt i år. Noen flere er innom Facebook bare én gang om dagen fremfor flere ganger daglig.

Effekt på få

Petter Bae Brandtzaeg er sjefforske­r ved forsknings­institutte­t Sintef. Han spesialise­rer seg på hvordan vi bruker nettet. Han synes ikke tallene er hverken overrasken­de eller dramatiske. Cambridge Analytica-saken har tilsynelat­ende påvirket oss lite.

– Det er nok veldig få den saken har hatt en dramatisk effekt på, sier Brandtzaeg.

Han forteller at lignende studier gjort i USA viser det samme, og at man kan se den samme trenden på aksjemarke­det. Da det blåste som verst, gikk prisen på Facebooks aksjer ned, men de spratt raskt opp igjen. Det er få dager siden Facebook nådde en ny rekord i aksjeverdi, til tross for skandalene.

– Markedet har troen på Face- book og brukerne ser ikke ut til å svikte dem heller. Det er nettopp fordi de har et monopol, og tjenesten er veldig nyttig i hverdagen, sier Brandtzaeg.

Mistet kontakt med venner

Brandtzaeg har likevel merket seg én endring: De yngre er mindre interesser­t i Facebook nå enn før. Men det er fordi de voksne tok over, tror han.

– Grunnen til at de voksne begynte med Facebook, var for å følge med på hva unge drev med. Paradoksal­t nok er det de voksne som er blitt de store brukerne nå. Unge føler seg observert, og går over til andre plattforme­r, sier Brandtzaeg.

Vilde Brunvoll har opplevd det samme:

– Blar jeg meg nedover nå, er det stort sett foreldre jeg ser der. For underholdn­ing går jeg heller til Snapchat, sier Vilde Brunvoll.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway