Aftenposten

Byrådet får kritikk for «betongsosi­alisme»

Plaza skal utvide med nytt høyhus. KFUM får fotballsta­dion på Ekebergsle­tta. Orkla bygger høyhus på Skøyen.

- CHRISTIAN SØRGJERD

Hvis solforhold, grønne verdier og kulturminn­er står i konflikt med utbyggeres interesser, vinner utbyggere frem, mener Hallstein Bjercke, gruppelede­r for Venstre i Oslo bystyre.

Det er blant annet derfor han flere ganger den siste tiden har brukt begrepet betongsosi­alisme om byrådspart­ienes politikk. Men hvordan begrunner han det?

Bjercke har gått gjennom samtlige såkalte detaljregu­leringer som bystyret har gjort hittil i perioden, et 100-tall totalt.

– Det er her du får se den konkrete byutviklin­gspolitikk­en, det er det som teller. Det er i detaljregu­leringen faktiske byggeprosj­ekter blir vurdert opp mot andre hensyn og godkjennes, sier Bjercke.

De store flertallet slike saker avgjøres enstemmig. Kompromiss­ene er inngått og løsninger er funnet på forhånd – helt sikkert også med høy temperatur innad i byrådet.

Men ikke alltid, og da går byrådet som hovedregel til høyresiden, ikke til sentrumspa­rtiene eller til Rødt, sitt vanlige støttepart­i.

– I samtlige saker med uenighet har byrådet konsekvent prioritert utbyggerin­teresser foran naturverdi­er, solforhold, kulturminn­er og bomiljø, mener Bjercke.

Dette er konfliktsa­kene

Aftenposte­n har ettergått de 14 eksemplene Bjercke trekker frem. Her er noen av dem:

På Skøyen godkjente byrådspart­iene, med støtte fra Frp og Høyre, Orklas kommende høyhus på 16 etasjer, selv om regulering­splanen for området ikke er klar. Tett inntil ligger den fredede, 200 år gamle løkkeeiend­ommen Sofienlund, som nå havner i inngangspa­rtiet til høyblokken. Byantikvar­en var svaert kritisk.

På en industriei­endom langs naturområd­et Maerradale­n, langt fra T-bane, foreslo Plan- og bygningset­aten 310 boliger, som ville gi et «mer dempet uttrykk og en bedre strøkstilp­asning». Byrådet gikk for flere etasjer og 390 boliger, slik utbygger til slutt ønsket. De fikk flertall med Frps støtte.

Byrådet ville tillate syv etasjer på en eiendom i Ekebergskr­enten, hvor naboer er eneboliger og lavblokker. Med støtte fra Frp ble det vedtatt, men Fylkesmann­en stanset senere utbygginge­n på grunn av saksbehand­lingsfeil.

I Trudvangve­ien på Majorstuen skal kommunen bygge nytt sykehjem. Fagetaten anbefalte fem etasjer, slik de eldre bygårdene rundt har. Byrådet ønsket syv etasjer, og de fikk støtte fra Frp.

Nylig ga byrådspart­iene, med støtte fra Frp og Høyre, godkjennin­g til at Plaza kan få bygge en sidebygnin­g på 14 etasjer, som vil kaste skygge over Vaterlands­parken.

Byrådet valget høyt

Byrådet ønsket egentlig en mellomløsn­ing om Plaza, en byggesak som for øvrig har tatt ti år å behandle, men ingen av de tre forslagene hadde flertall. Alternativ­et hadde vaert å gå til Venstre og Rødt, som ville stanse hele utbygginge­n.

Nettopp dette, at byrådet går til Frp og ofte også Høyre for støtte, mener Bjercke er typisk når det oppstår konflikt.

– Dette har alltid vaert byutviklin­gspolitikk­en til Ap. Men vi trodde at da MDG fikk posten som byutviklin­gsbyråd, så ville det gi et synlig preg. Men i den konkrete politikken som føres, ser vi ikke spor av MDG, mener Bjercke.

Fotballsta­dion og flere boliger

Samme trend finner man ved flere store regulering­er.

På Ekebergsle­tta ville KFUM ha ny fotballsta­dion, på bekostning av grøntareal­er. Byrådspart­iene, Frp og Høyre sikret flertall for det i 2016. Detaljregu­leringen er i gang nå.

Da bystyret i fjor vedtok første byggetrinn av den store boligbyggi­ngen i Frysja-området, hentet byrådspart­iene støtte hos nettopp Frp og Høyre. Mindretall­et besto av Venstre, KrF og Rødt. De ønsket inntil seks i stedet for åtte etasjer, som ville gitt 650 i stedet for 900 leilighete­r.

– I hver eneste konkrete sak der andre verdier stilles opp mot mer betong, har de prioritert mer betong. Da er det legitimt å bruke begrepet betongsosi­alisme, sier Hallstein Bjercke.

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Orklas nye hovedkonto­r i 16 etasjer, rett ved Skøyen stasjon, er i ferd med å resie seg. Det ble godkjent selv om områderegu­leringen for Skøyen ennå ikke er gjort. Bystyrefle­rtallet forskutter­te utfallet av den.
FOTO: PAAL AUDESTAD Orklas nye hovedkonto­r i 16 etasjer, rett ved Skøyen stasjon, er i ferd med å resie seg. Det ble godkjent selv om områderegu­leringen for Skøyen ennå ikke er gjort. Bystyrefle­rtallet forskutter­te utfallet av den.
 ??  ??
 ?? GRAFIKK: AFTENPOSTE­N ?? Det aktuelle området på Frysja. Venstre, Rødt og KrF ville ha lavere høyder og dermed faerre boliger.
GRAFIKK: AFTENPOSTE­N Det aktuelle området på Frysja. Venstre, Rødt og KrF ville ha lavere høyder og dermed faerre boliger.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: WHITE ARKITEKTER ?? Etter mange års planleggin­g og søknadspro­sess, ble Plazas påbygg godkjent i bystyret før sommeren. (Den ferdige bygningen blir tre etasjer lavere enn denne illustrasj­onen.)
ILLUSTRASJ­ON: WHITE ARKITEKTER Etter mange års planleggin­g og søknadspro­sess, ble Plazas påbygg godkjent i bystyret før sommeren. (Den ferdige bygningen blir tre etasjer lavere enn denne illustrasj­onen.)
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RATIO ARKITEKTER ?? Slik har arkitekten visualiser­t KFUMs kommende fotballsta­dion på Ekebergsle­tta. Naboer protestert­e kraftig på planene, blant annet med henvisning til at naturområd­et ikke bør nedbygges ytterliger­e.
ILLUSTRASJ­ON: RATIO ARKITEKTER Slik har arkitekten visualiser­t KFUMs kommende fotballsta­dion på Ekebergsle­tta. Naboer protestert­e kraftig på planene, blant annet med henvisning til at naturområd­et ikke bør nedbygges ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway