Aftenposten

Ikke tull med tallene våre

- Margunn Bjørnholt Ole Kristian Hjemdal Forskere ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS)

I flere innlegg rettet mot #metookampa­njen, senest i Aftenposte­n 1. juli, tar Øystein Stene vår omfangsstu­die «Vold og voldtekt i Norge» til inntekt for sitt argument om at partnervol­d er likere fordelt mellom kvinner og menn enn man skulle tro. Slik det fremgår av rapporten fra studien, er vår konklusjon at kvinner er mer utsatt, både når det gjelder antall voldshende­lser og grovhet av vold fra partner.

Argumentet om at partnervol­d er likt fordelt mellom kjønnene, bygger på en skjev fremstilli­ng av data der man legger sammen milde, herunder bagatellme­ssige enkelthend­elser, og gjentatt, grov og livstruend­e vold. En slik sammenstil­ling har liten verdi som mål på hvor mange som faktisk utsettes for vold.

Når man også tar med seksuell vold, som i omfangsstu­dien presentere­s separat, blir bildet enda tydeligere. Ti ganger flere kvinner enn menn (9,4 prosent mot 1,1 prosent) har opplevd voldtekt, og 3,8 prosent kvinner og 0,1 prosent menn har opplevd voldtekt fra partner. De fleste voldtekten­e av menn ble utført av menn.

Ti ganger flere kvinner enn menn hadde også opplevd to eller flere grove voldsforme­r som både grov fysisk vold og voldtekt. Det er følgelig ikke grunnlag for å antyde at vold i parforhold er likt fordelt mellom kvinner og menn. Volden har også ulike konsekvens­er, og kvinner oppgir i betydelig større grad enn menn at de fryktet å bli skadet eller drept i forbindels­e med volden.

At kvinner er mer utsatt for vold i parforhold og seksuell vold enn menn, er en viktig del av faktagrunn­laget for en debatt om kjønn, vold og seksuell trakasseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway