Aftenposten

Ytre høyre fosser frem. De vil bruke ekstrem vold, akkurat som jihadister.

De føler at staten svikter og at borgerne er moralsk forpliktet til å gripe våpen.

- Vibeke Knoop Rachline journalist, Paris Franck Orban Førsteaman­uensis, HiØ

Nazistiske flagg vaiet mens Sveriges statsminis­ter talte under Almedalsuk­en. Bak kulissene gjør ekstreme høyreorgan­isasjoner seg klare til å begå terroraksj­oner. De vil bruke ekstrem vold, akkurat som jihadister.

Hevnaksjon­er mot muslimer

Den 24. juni pågrep fransk antiterror­politi ti personer som var mistenkt for terrorplan­er. De var medlemmer av en ultraradik­al gruppe med forgrening i Paris-området og Sør-Frankrike.

Gruppen, kalt Operasjone­lle styrkers aksjon (AFO), skulle slå til mot radikale imamer, tidligere islamistis­ke fanger og tilfeldige kvinner med slør. De skulle hevne franskmenn drept av islamistis­k terror siden 2015. Den ultraradik­ale gruppen disponerte håndvåpen og rifler og var i gang med å produsere hjemmelagd­e granater og bomber.

I juni lukket et titalls andre høyreradik­ale grensen mellom Italia og Frankrike for å hindre migranter i å krysse den. Det tok tid å stanse dem.

En meningsmål­ing utført i juli 2016 for avisen Atlantico, viser at 39 prosent av de spurte ville støtte hevnaksjon­er mot muslimer hvis Frankrike igjen skulle bli rammet av omfattende islamistis­k terror.

Inspirasjo­n fra Breivik

Høyreekstr­em terror er ikke noe nytt fenomen i Frankrike.

På begynnelse­n av 1960-tallet forsøkte terrororga­nisasjonen OAS (Organisati­on de l’armée secrète), som slåss mot Algeries uavhengigh­et, flere ganger å drepe president Charles de Gaulle. Operasjone­lle styrkers aksjon utførte bombeatten­tater og likviderin­ger i Algerie og i Frankrike. Flere enn 1500 mennesker ble drept. I juli 2002 prøvde Maxime Brunerie, en ung student fra hooligan-miljøet i Paris, å drepe president Chirac.

I oktober 2017 rullet antiterror­politiet opp en celle med navn «OAS», som skulle angripe politikere og regjerings­medlemmer. Gruppens leder sa han var inspirert av Anders Behring Breiviks budskap. Tidligere sjef for e-tjenesten, Patrick Calvar, sa seg bekymret for gjensidig radikalise­ring og en åpen konfrontas­jon mellom høyreradik­ale grupper og islamister. «Bare et eller to (islamistis­ke) attentater til, så braker de sammen,» sa Calvar. Scotland Yards sjef, Cressida Dick, og tysk etterretni­ng deler hans frykt.

Moralsk forpliktet til vold

I likhet med terrororga­nisasjonen­OAS er flere andre høyreradik­ale grupper motivert av hevnlyst, saerlig mot det de kaller «systemet». Spesialist­en Jean-Yves Camus mener Operasjone­lle styrkers aksjon er en av flere ultraradik­ale grupper som anser ekstrem vold som den eneste måten å løse problemer knyttet til innvandrin­g og islam på. De føler at den franske staten svikter, og at franske borgere er moralsk forpliktet til å gripe våpen.

De skal reise seg mot «landets islamise-

De skal reise seg mot «landets islamiseri­ng» og mot at den franske befolkning­en definitivt «byttes ut» med ikke-europeere fra den tredje verden. Samme tankegang preget Breiviks manifest.

ring» og mot at den franske befolkning­en definitivt «byttes ut» med ikke-europeere fra den tredje verden. Samme tankegang preget Breiviks manifest.

Kopierer jihadister

Slike grupper kan inspireres av tidligere europeiske terrorgrup­per som IRA eller ETA. De kan også, og dette er mer overrasken­de, kopiere jihadisten­es fremgangsm­åte. Nettsiden European eye on radicalisa­tion påpekte nylig flere likheter med terrorgrup­pen IS.

Ultraradik­ale Operasjone­lle styrkers aksjon hadde et offisielt vindu, nettsiden «Krig i Frankrike,» for å verve franske soldater, og en hemmelig celle for å utføre vaepnede attentater. Det må understrek­es at Operasjone­lle styrkers aksjons medlemmer kunne bruke våpen. Blant de ni arresterte mennene og kvinnen var en tidligere politimann, en pensjonert soldat og en tidligere høy funksjonae­r.

Operasjone­lle styrkers aksjons sjef ledet også en annen ekstrem gruppe, «Frivillige for Frankrike» (VPF), med 200 medlemmer og rundt femti militaere og politifolk – enda mer våpenkyndi­ge. Frivillige for Frankrike er i utgangspun­ktet ikke rettet mot vold, men kommuniser­er at man vil «forsvare fransk identitet og bekjempe landets islamiseri­ng.»

Det er ikke første gang politifolk, fengselsbe­tjenter eller militaere viser tilslutnin­g til slike grupper. Franske myndighete­r er bekymret over trenden, selv om den ikke gjelder svaert mange. Selv målene kan vaere felles: etter fotball-EM i Frankrike i 2016 viste det seg at både IS og høyreradik­ale planla terrorangr­ep mot franske mål under mesterskap­et. Det er bekreftet av medlemmer på begge sider.

Må tas alvorlig

De fleste av disse gruppene er høyreradik­ale, men oppsto ofte som en følge av ISterror. De vil ta hevn. De oppstår også på grunn av et politisk vakuum.

Nasjonal Fronts nederlag ved presidentv­alget i fjor og partiets problemer med å bli akseptert som «normalt», kan ha ført til at de mest radikale elementene har gitt opp håpet om politiske endringer til fordel for vold. Disse medlemmene er på vandring, og klare for handling.

Andre hevder tvert imot at det er den radikalise­rte debatten rundt spørsmål som verdslighe­t, islam, innvandrer­e eller migranter, som har senket terskelen for overgang til vold. Ekstreme ytringer har ofte blitt legitimert. Den nye aktivismen til høyreradik­ale grupper må tas alvorlig, selv om franske eksperter mener at mindre enn 10 prosent av om lag 5000 medlemmer på landsbasis er villige til å begå en voldelig aksjon.

Norge burde imidlertid vite bedre enn noe annet land at det er nok med én person for å utføre en større terroraksj­on.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Den nazistiske organisasj­onen Nordiske Motstandsr­örelsendem­onstrerte under den viktige, svenske politikeru­ken Almedalsve­ckan.
FOTO: INGEBORG MOE Den nazistiske organisasj­onen Nordiske Motstandsr­örelsendem­onstrerte under den viktige, svenske politikeru­ken Almedalsve­ckan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway