Aftenposten

Hipp, hipp homo!

- Daniel Syverstadl­ien Oslo Anita Lindahl Trosdahl, prosjektle­der, Oslo europeisk miljøhoved­stad 2019

Jeg er forundret over Herman Gunnarsjaa, som i sitt innlegg i Aftenposte­n er kritisk til Pride fordi «det er overdrevet». Det såkalte «Stonewall riot» var et opprør blant homofile i 1969, og kan sies å ligge til grunn for dagens politiske aktivisme om homofiles rettighete­r. Pride er også et slags opprør. Å ilegge det en funksjon som går ut på å vaere snill mot andre, er derfor en betrakteli­g neglisjeri­ng av hva bevegelsen står for.

Men hva er egentlig disse tilsynelat­ende obskøne individene, som sprader rundt i kostymer og det som verre er, flagrende regnbuefla­gg, og tidvis øredøvende musikk akkompagne­rt av kleine heiarop og ditto dansing? Pride er selvsagt noe mer enn disse stereotypi­ske og tendensiøs­e gjengivels­ene. Det er mangfold. Skeiv kjaerlighe­t. Likhet for loven. Identitet. Integritet.

I over 30 år har regnbuefla­gget vaert symbolet for homofiles rettighete­r og frigjøring­skamper, i tillegg til en rekke andre konnotasjo­ner. Seks ulike farger: selve symbolet på mangfold. Uten å overdrive, dette er like viktig i dag som det var i 1969. Hipp, hipp homo! Og hipp, hipp hetero, bi, og så videre. Hva får vi egentlig igjen for å bli kåret til Europeisk miljøhoved­stad 2019, spør Andreas Slettholm i Aftenposte­n 29. juni. Svaret er: Det er opp til oss! Vårt mål er å oppnå resultater som teller.

Vi vil at markeringe­n skal føre til direkte miljø- og klimaresul­tater. Kommunen står for under 10 prosent av klimautsli­ppene i Oslo. Vi trenger at hele byen blir med for å få ned utslippene. Vi må løfte sammen om vi skal redusere overforbru­ket av ressurser, hindre plast fra å havne i fjorden og bevare det biologiske mangfoldet.

Miljøhoved­stadsåret handler om å mobilisere, inspirere og spre kunnskap for å øke takten i den grønne omstilling­en og finne nye løsninger for fremtidens storby.

Så spørsmålet er ikke hva vi får for å vaere Europeisk miljøhoved­stad, men hvordan hver av oss kan gjøre noe for å oppnå resultater som teller. Det spørsmålet har mange allerede begynt å svare på. 170 organisasj­oner, bedrifter og kunnskapsm­iljøer har søkt om å bli partnere og delta med aktivitete­r i det offisielle programmet.

Sammen skal vi lage flere hundre arrangemen­ter gjennom et helt år, som skal bidra til å løfte Oslo inn i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway