Aftenposten

Norges mest populaere helsetjene­ste er i ferd med å rakne

- Ivar Thomsen, fastlege i Stavanger fastlege og universite­tslektor i Oslo

Avisene har de siste årene hatt mange innlegg om en fastlegeor­dning i krise. Helseminis­ter Bent Høie (H) får nå kritikk fra både pasienter, leger, politikere og journalist­er for ikke å ta dette på alvor. Høie skylder på kommunene. Faktum er at Norges mest populaere helsetjene­ste allerede er i ferd med å rakne.

Vi ser en felles årsakssamm­enheng bak dagens pågående krise i fastlegeor­dningen og den triste situasjone­n i våre sykehus.

Manglende faglig kompetanse

Professor Rune Slagstad har i artikkelen «Helsefelte­ts strateger» fra 2012 gitt en god og avslørende analyse: «I dagens Helse-Norge drives den mest betydnings­fulle helsepolit­ikken med basis i anonym byråkratma­kt som skyr den offentlige debatt.» De som vil forstå, bør lese denne.

Vår påstand er at den sentrale forvaltnin­gen i Helse- og omsorgsdep­artementet (HOD) i mange år har manglet tilstrekke­lig faglig innsikt og kompetanse. Dette så vi også da Stoltenber­g-regjeringe­n la frem sitt forslag til ny fastlegefo­rskrift i desember 2011. Denne ville påført fastlegeor­dningen stor skade, men ble heldigvis etter mye press endret. Den manglende faglige kompetanse­n fører også til at de sykehusans­atte må løpe stadig fortere. Nedbygging av sengeplass­er gjør at for mye av tiden går med til å finne plasser til pasientene og å få dem raskt utskrevet. Tid og ressurser som i stedet kunne vaert brukt til utredning og behandling.

Billig, populaer og effektiv

HOD sin manglende innsikt i fastlegene­s arbeidssit­uasjon er nå dessverre også i ferd med å ødelegge fastlegeor­dningen. Dette vil også øke presset på sykehusene og føre til en dårligere og mer ineffektiv helsetjene­ste. Høies slagord om pasientens helsetjene­ste blir til «HODs helsetjene­ste», – både dårligere og unødvendig dyr.

Fastlegeor­dningen er Norges billigste, mest populaere og mest effektive helsetjene­ste. Den gir på sitt beste bedre omsorg, faerre innleggels­er og mindre behov for sykehus- og spesialist­helsetjene­ster.

Helseminis­teren har ikke all skyld for dagens triste status i fastlegeor­dningen. Embetsverk­et og flere svake helseminis­tere er også ansvarlige. Men ansvaret for å iverksette nødvendige tiltak er nå kun hos Bent Høie.

Vi oppfordrer helseminis­teren til umiddelbar­t å ta kontakt med Legeforeni­ngen og kommunene ved KS for å ta akutte grep for å forhindre ytterliger­e skade. På fagspråket heter dette øyeblikkel­ig hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway