Aftenposten

Proteinvek­ster kan bidra til klimautsli­pp

- Anne Kjersti Uhlen professor, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t

I et svar til Gunhild Stordalen og Camilla Stoltenber­gs «Mattiltake­ne verden trenger» 11. juni, skriver Laila Aass og Odd Magne Harstad at dette er «feil miljøresep­t».

De konkludere­r med at muligheten­e for å dyrke proteinvek­ster i Norge er sterkt begrenset. Men det er fullt mulig å dyrke proteinvek­ster i Norge!

Norske forbrukere er stadig mer interesser­t i plantebase­rt mat med høyt proteininn­hold. I det norske kostholdet kommer 23 prosent av proteinene fra korn og over 60 prosent fra melk, kjøtt og egg. Belgvekste­ne utgjør under 0,5 prosent. Men det er mulig å dyrke erter på 150.000 dekar og oppnå en produksjon på ca. 60.000 tonn. Arealene finner vi saerlig i kornområde­ne rundt Oslofjorde­n.

Dersom hele avlingen av belgvekste­r brukes til mat vil det erstatte opp mot 10 prosent av animalske proteiner. Vi kan også utnytte proteiner fra andre vekster, som havre, potet og oljevekste­r. Dyrking av proteinvek­ster i veksling med korn vil gi bedre avlinger og mindre bruk av gjødsel og plantevern­midler. Øker vi bruk av planteråva­rer til mat vil det bidra til å redusere utslipp av klimagasse­r. Produksjon­en blir mer baerekraft­ig med lavere energi- og arealbruk.

Det betyr mye når alle sektorer må bidra for å oppfylle forpliktel­sene som Norge har sluttet seg til. Likevel må vi fastslå et det er et begrenset potensial for å dyrke proteinvek­ster som kan erstatte en større andel av animalsk protein. Men å satse på proteinvek­ster til mat vil gi et godt bidrag!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway