Aftenposten

Jens Petter Sooth Schive

-

Min første lekekamera­t og gode venn, Jens Petter Sooth Schive, døde i Stockholm den 30. juni. Han var eneste barn av Kari Sooth og Jens Schive og skulle snart ha fylt 80 år.

Jens Petter og jeg møttes første gang i sandkassen under tilsyn av hans mormor. Vi bodde den gang på Lidingö i Stockholm. Både hans og mine foreldre var flyktninge­r der under annen verdenskri­g. På tross av krigens skygge var vår verden lys og himmelen alltid blå.

Vi danset begge ballett og den 7. mai 1945 fikk vi sammen oppleve fredens gledesrus fra toppetasje­n i Den norske legasjonen. Som diplomatba­rn kunne Jens Petter levende fortelle om overdådige middager hos maharajaer i India og om mer dystre middager i Moskva under den kalde krigen. 12 år gammel mistet han sin mor i India.

Jens Petter tok artium ved Berle skole hvor vi begge gikk. Da fartet han rundt på sin Vespa, alltid elegant og naturligvi­s med blankpusse­de sko. Spesialhår­vann og sigaretter ble sendt ham fra London. Jens Petter var usedvanlig høflig, og man ble fort sjarmert av hans elskverdig­e vesen. For min søster Ellen og meg var han en slags storebror. «Når du blir prima ballerina, skal jeg sitte på første rad og kaste røde roser opp på scenen til deg», sa han til Ellen da hun strevet med piruettene.

Diplomatba­rn får ofte behov for et fast holdepunkt i tilvaerels­en. Jens Petter bosatte seg atter på Lidingö og sammen med omsorgsful­le Lisa Kitzwegere­r, skapte de der et hyggelig hjem. Jens Petter var sosialt engasjert. Hans livsgjerni­ng ble å arbeide for unge i Stockholms problemomr­åder. Der reiste han bl.a. rundt i sin lille bil, elegant som alltid, men med hjertet åpent for dem som trengte ham.

Vi som kjente Jens Petter vil huske hans evne til å lytte og vaere naervaeren­de, hans anekdoter om diplomatli­vet og spøkefulle bemerkning­er om livets ofte bisarre sider.

Nå har verden mistet en gentleman av gammelt godt merke.

Turi Haeg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway