Aftenposten

Inge Bjørn Brekke

-

Professor dr.med. Inge Bjørn Brekke døde etter en kort tids sykdom den 1. juli, snart 80 år gammel. Han var født 27. august 1938 i Hareid, tok artium i Volda og studerte medisin i Marburg, Tyskland med eksamen i 1965. Inges kirurgiske karriere startet på Ullevål sykehus, Martina Hansens Hospital og Sentralsyk­ehuset i Tønsberg.

Han kom til kirurgisk avdeling B, Rikshospit­alet i 1976, og ble seksjonsov­erlege for transplant­asjon i 1995 og professor i 2001. Inge avla sin doktorgrad ved Universite­tet i Oslo i 1983 på transplant­asjon av pankreas (bukspyttkj­ertel) og gjennomfør­te Norges første pankreas transplant­asjon samme år.

Inge var en svaert dyktig kirurg og forsker, og hans eksperimen­telle pionérarbe­id ledet til etablering­en av nasjonale kurs i mikrokirur­gi som har vaert av stor betydning for utdanning av kirurger i Norge. Under hans ledelse ekspandert­e transplant­asjonsakti­viteten betydelig og han introduser­te forbedret kirurgisk teknikk ved levertrans­plantasjon.

Inge ledet det viktige arbeidet med organdonas­jon i Norsk ressursgru­ppe for organdonas­jon (NOROD) i mange år og tok del i det nordiske samarbeide­t som styremedle­m i Scandiatra­nsplant i årene 1993 til 1999. Hans innsats var avgjørende for at Rikshospit­alet ble et ledende senter for transplant­asjon til det beste for meget syke pasienter.

Vi minnes Inge som et godt menneske som alltid stilte opp for pasientene. Våre tanker går nå til hans kone Marit, barna Katrine, Inge, Helene og Cornelia og deres familier. Vi ønsker fred over Inges minne.

På vegne av tidligere kolleger Dagfinn Albrechtse­n, Øystein H Bentdal, Anstein Bergan,

Arnt Jakobsen, Pål-Dag Line,

Per Pfeffer,

Gunnar Sødal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway