Aftenposten

Før VM var det nesten ingen som trodde på Harry Kane og England. I dag spiller de semifinale.

Før VM var det nesten ingen som trodde på det engelske landslaget. Nå har en gjeng med «helt vanlige gutter» vunnet folks hjerter.

- odd.inge.aas@aftenposte­n.no

I England synger alle «It’s coming home» før semifinale­n.

Det er flere grunner til det.

Da Fabian Delph hadde vaert hjemom en snartur for å støtte kona under hennes tredje fødsel, kom han tilbake til kompisene i Russland og fortalte begeistret om den voldsomme VM-interessen hjemme.

Der kunne han nesten ikke bevege seg utendørs uten at helt fremmede med stort engasjemen­t kom la ut om hvordan «It’s coming home». Den over 20 år gamle fotballsan­gen har virkelig fått sin renessanse nå når England er i sin første VM-semifinale på 28 år.

Lagkamerat­ene lyttet begeistret, selv om de på sosiale medier hadde fått med seg litt av all galskapen. Videoer av folkemengd­er som blir til en fontene av øl i det England scorer, snutter av draktkledd­e som tok fullstendi­g av da Eric Dier avgjorde straffespa­rkkonkurra­nsen mot Colombia.

Har fjernet seg fra folket

Landslaget er populaert igjen, og det er noe vakkert over hvordan England har falt pladask for denne gjengen.

For det skjer i en tid hvor fotballen på mange måter har fjernet seg mer og mer fra folk flest. For mange er det blitt altfor dyrt å følge sitt lokale lag, de har ikke råd til å gå på stadion lenger. Det vokser opp en generasjon med supportere som ikke er vant til å gå på kamp.

Lønningene er blitt så ville at det er umulig for en vanlig supporter å relatere seg til, flere på «Three Lions» tjener et par millioner kroner i uken i sine Premier League-klubber.

Nå ville nok alle utgaver av et engelsk landslag med VM-suksess blitt populaert, men denne gangen ser det ut til at publikum relaterer seg til spillerne på en helt annen måte enn tidligere.

Profilene er ikke lenger megastjern­er som David Beckham, Steven Gerrard og Wayne Rooney. I stedet er det unge menn som har kjempet seg gjennom

motgang og på en kronglete vei til toppen.

Åpenhet og tilgjengel­ighet

De har vunnet folks hjerter ved å vaere seg selv, ydmyke og jordnaere.

Akkurat det er det noe veldig forfrisken­de over, i en tid hvor agenter får stadig mer innflytels­e og egen merkevare og markedsver­di ser ut til å vaere det viktigste for mange.

– Kanskje det var like mange fine fyrer på de tidligere landslagen­e, det var bare det at vi aldri fikk bli skikkelig kjent med, beskrev en BBC-journalist under en samtale om «det nye England».

Trener Gareth Southgate har helt bevisst lagt til rette for at spillerne skal by mer på seg selv. Han har trodd på åpenhet og tilgjengel­ighet som nøkkelfakt­orer i å vinne folket tilbake. For eksempel inviterte han pressen med da spillerne spilte dart midt i mesterskap­et.

Lang og kronglete vei til toppen

Et kjennetegn ved mange av spillerne er at de var innom mange små klubber før de nådde toppen.

Det er bare tre år siden Dele Alli og Jordan Pickford møttes i en kamp på tredje nivå. Alli har senere beskrevet banen den dagen som helt grusom.

Pickford har gjort alle forhåndssk­eptikerne til skamme og voktet målet på aller beste vis. Før 24-åringen ble en VMspiller, var han imidlertid gjennom utlån hos klubber som Darlington, Alfreton Town, Burton, Carlisle, Bradford og Preston.

Kieran Trippier fra Bury spilte seks sesonger i Barnsley og Burnley før han ble kjøpt av Tottenham, men også der tok det tid før han spilte seg inn på laget. I VM har han vaert en av de aller beste backene

Harry Maguire dro til EM for to år siden som supporter. Da hadde han bare tre Premier League-kamper på CV-en, og det var absolutt ingenting som tydet på at midtstoppe­ren skulle stå frem som en gigant to år senere.

Han vokste opp i Sheffield United, før han dro via Hull, et utlån i Wigan og til Leicester.

Disse historiene er ikke unntaket, men snarere regelen. Harry Kane er lagets store stjerne, men også han har hatt avstikkere på lån til Leyton Orient, Milwall, Norwich og Leicester.

Historier vi kjenner oss igjen i

Mange kan relatere seg til Raheem Sterlings oppvekst med en hardtarbei­dende alenemor i London, eller med Dele Allis fortelling om en mor med alkoholpro­blemer. Danny Rose åpnet før mesterskap­et opp om depresjone­n han har slitt med.

Treneren har vist enorm styrke med måten han taklet å bomme på det avgjørende straffespa­rket i EM på hjemmebane for 22 år siden, nå gleder det engelske folk seg stort over at det var han som ledet England til en straffesei­er igjen.

Mange andre kunne vaert nevnt. Dessuten skinner det gjennom at dette er en gjeng som trives veldig godt sammen.

– Før pleide vi å trene og så gå og stirre i de samme fire veggene. Nå henger vi alle på rommene til hverandre. Det ville aldri skjedd her tidligere, og det er treneren som har aeren for at det er blitt sånn, har Kyle Walker sagt.

Han skal også ha en stor del av aeren hvis VM-trofeet virkelig «kommer hjem». Det skjer i tilfelle med en gjeng helt vanlige gutter.

I stor grad som deg og meg. Bare veldig mye bedre i fotball.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Odd Inge Aas
Journalist ??
Odd Inge Aas Journalist
 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT, AP/NTB SCANPIX ?? Godt humør på de engelske spillerne en trening i Russland, spesielt på Dele Alli og Kyle Walker (i midten). Det engelske laget har fortalt om godt samhold under årets VM.
FOTO: ALASTAIR GRANT, AP/NTB SCANPIX Godt humør på de engelske spillerne en trening i Russland, spesielt på Dele Alli og Kyle Walker (i midten). Det engelske laget har fortalt om godt samhold under årets VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway