Aftenposten

Liu Xia, enken etter fredsprisv­inner Liu Xiaobo, kom seg ut av Kina i går.

Noen kaller Theresa Mays brexit-plan «et sort hull». Andre mener den er «et ideelt kompromiss».

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S

Det er flere forskjelle­r mellom løftene brexit-velgerne fikk og Theresa Mays plan.

Da Boris Johnson og David Davis trakk seg fra den britiske regjeringe­n, var det med bakgrunn i regjerings­møtet i Chequers, statsminis­terens landsted, før helgen.

Der malte regjeringe­n sitt bilde av brexit – det de kommer til å legge på bordet under forhandlin­gene med EU.

Mays «Chequers-plan» var, etter Davis og Johnsons mening, for langt unna en ordentlig brexit.

Dette er noen av forskjelle­ne mellom løftene som velgerne fikk og regjeringe­ns mål i «Chequerspl­anen»:

1

Handel

Den offisielle kampanjen for å forlate EU, Vote Leave, sa at målet med brexit var å «ta tilbake kontroll» på flere plan.

– Vi vil ta tilbake retten til å forhandle våre egne handelsavt­aler, sa de i sin oppsummeri­ng av hvorfor folk burde stemme «Leave».

I praksis har dette vist seg enklere sagt enn gjort.

Går Storbritan­nia ut av EUs indre marked, blir det en grense mellom Nord-Irland og Irland. Theresa May vil unngå dette i Chequers-planen.

I en sammenfatn­ing av planen ser Mays regjering tilsynelat­ende for seg en rolle for Storbritan­nia innenfor EUs indre marked – en «myk brexit». De vil at EU og Storbritan­nia skal starte et frihandels­område for varer.

– Dette vil unngå friksjon ved grensen, beskytte jobber og sikre at begge sider oppfyller sine forpliktel­ser til Nord-Irland og Irland, står det i planen.

2

Lover

– Vi vil avslutte EU-lovene og EU-domstolens herredømme. Vi vil kunne sparke ut de som lager lovene våre, sa Leave-kampanjen før folkeavste­mningen om brexit

Leave mente at Storbritan­nia måtte innrette seg etter for mange av EUs lover og regler, uten at de hadde nok kontroll over dem.

Chequers-planen vil at Storbritan­nia fremdeles skal føye seg til flere av EUs regler. Planen åpner for at det britiske parlamente­t kan si nei til å innføre noen av EUs regler inn i lovverket.

Dette punktet har fått kritikk. Dersom parlamente­t nekter å innføre EUs regler, vil de kunne miste tilgangen til EUs marked. Det er «et atomvåpen som ikke kan brukes», sier The Economist.

3

Betalinger til EU

Et av de ikoniske bildene fra før brexit-avstemming­en var en rød «Vote Leave»-buss, der det sto «Vi sender 350 millioner pund til EU hver uke. La oss finansiere NHS isteden».

Dette var en av Leave-kampanjens grunnlegge­nde og mest overtalend­e slagord. NHS er det nasjonale helsevesen­et i Storbritan­nia.

Mays plan avslutter årlige og «enorme» betalinger til EUs budsjett, noe som de sier skal frigjøre midler til å bruke på for eksempel NHS. Her kan EU komme til å anklage May for å kun ville delta i de beste bitene av EU-medlemskap­et, uten å ville betale for det, skriver Reuters.

4

Fri bevegelse

En annen av baerebjelk­ene i Vote Leave-kampanjen var at den frie flyten av mennesker inn i Storbritan­nia måtte avsluttes.

– Vi vil bestemme hvem som kommer inn i landet vårt, på hvilket grunnlag og hvem som blir kastet ut, sa de i sin skisse av brexit.

Chequers-planen er svaert klar på dette punktet: Den vil «avslutte fri bevegelse og gi Storbritan­nia tilbake kontroll over hvor mange mennesker som kommer inn i landet».

Dette kan bli et problem. EU har tidligere insistert på fri bevegelse for EU-borgere dersom man er en del av det indre markedet.

Den britiske regjeringe­n har forsøkt å komme EU i møte ved å sette opp et såkalt «mobilitets­rammeverk».

Det er ennå usikkert hvem dette vil gjelde og hvordan det vil fungere.

Reaksjoner

Chequers-planen ble en kalddusj for dem som ville ha en hard brexit.

Enkelte stemmer fra inne i Det konservati­ve parti har døpt Chequers-planen som et «sort hull»og en plan som «stinker». Flere anklager Theresa May for å hindre en ordentlig brexit. Andre fra partiet, som Marcus Fysh som selv støttet brexit, sier at Chequers-planen et ideelt kompromiss.

Veien videre

To store spørsmål gjenstår:

Vil EU godta planen?

Chequers-planen er, som BBC påpeker, ikke den ferdigstil­te brexit-avtalen. Den er Storbritan­nias foretrukne vei fremover, inn mot forhandlin­gene med EU om deres fremtidige forhold. Det er flere punkt som kan bli vanskelige. På torsdag publiserer Storbritan­nia planens fulle innhold. Vil Storbritan­nia nå en avtale i tide?

Det begynner å haste med å få klar en avtale. 29. mars 2019 går Storbritan­nia ut av EU, med eller uten avtale. I går sa statsminis­ter May til parlamente­t at man må forberede seg på at det ikke nødvendigv­is kommer en brexit-avtale i tide, ifølge CNBC.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLIVIER MATTHYS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Theresa Mays Chequers-plan førte til at Boris Johnson og David Davis trakk seg fra den britiske regjeringe­n.
FOTO: OLIVIER MATTHYS, REUTERS/NTB SCANPIX Theresa Mays Chequers-plan førte til at Boris Johnson og David Davis trakk seg fra den britiske regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway