Aftenposten

Skal Edvald Boasson Hagens lag Dimension Data endelig få en god dag under Tour de France?

Dimension Data har slitt til nå i Tour de France. I dag kan Boasson Hagens lag komme til å endre taktikk.

- Kurt B. M. Haugli Journalist

En svak start på Tour de France for Edvald Boasson Hagens lag kan bety nye muligheter for ham.

Han virket frustrert. Sjefen til Edvald Boasson Hagen i Dimension Data, Douglas Ryder, tuslet med grønne solbriller rundt lagets buss, svarte og svarte, og konstatert­e at laget ikke hadde fått den åpningen på Tour de France som de hadde ønsket seg.

– Du kan se at dette laget ikke har kjørt mye sammen på grunn av alle skadene og problemene de forskjelli­ge rytterne har hatt. Våre ryttere kjører veldig bra til det er fire kilometer igjen av løpet. Men så mister vi det helt på slutten, forklarer Ryder til Aftenposte­n.

Middels – som i fjor

Edvald Boasson Hagen har heller ikke sett ut som en vinnertype. Men: det gjorde han heller ikke da Tour de France startet for ett år siden. Fasit den gangen ble én etappeseie­r og én annenplass, bare slått av Marcel Kittel med to bildepiksl­er på målfoto.

Dersom det ikke skjer noe positivt snart, kan det hende at laget skifter taktikk. Frem til nå har hele laget kjørt for Mark Cavendish. Det er han som skal gjøre det, og alle de andre syv rytterne på laget er nødt til å legge sine ambisjoner til side.

En av dem er Edvald Boasson Hagen. Men nå kan det hende at Douglas Ryder kommer til å satse på nordmannen tidligere enn han opprinneli­g hadde trodd. Heller ikke på den fjerde etappen i går gikk det veien for Dimension Data. Mark Cavendish fikk det ikke til.

I utgangspun­ktet skulle Dimension Data kjøre for Cavendish helt frem til den niende etappen på brosteinen til Roubaix. Den etappen fikk Boasson Hagen tidlig klarsignal om at han skulle få en mulighet.

Opp på muren

Nå kan det altså hende at han får sjansen allerede på den 5. etappen i dag, Lorient til Quimper. Torsdag kan han få enda en mulighet på etappen fra Brest til Mur de Bretagne. Begge er småkuperte etapper.

– Edvald er virkelig god. Alle helseprobl­emer har han nå lagt bak seg, og han har noen fine etapper foran seg før hviledagen (etter den 9 etappen – journ.anm.), sier Ryder.

For heller ikke Boasson Hagen synes at det har vaert så veldig mye å juble for i begynnelse­n av årets Tour de France.

– Vi må bare fortsette å slåss. Det tar vel et par etapper før vi har fått satt laget som ikke har kjørt så mye sammen tidligere i sesongen. Han vil ikke se mørkt på det.

– Jeg kom meg etter hvert bra i fjor også. Jeg føler ikke at jeg er dårlig forberedt. Jeg har noen bra etapper i kroppen, sier han.

Bakom spøker glutenalle­rgien

Helseprobl­emene fra i vinter har han lagt bak seg.

– Jeg kan ikke skylde på det lenger.

Han sliter også med ganske tøff glutenalle­rgi. Han er av den sensitive typen.

– Det kan vaere nok at jeg bruker samme smørkniven som noen har brukt på et brød med gluten. Men det har gått bra til nå, og vi kan ikke annet enn satse på at det går bra i fortsettel­sen også.

Samtidig er det et lite usikkerhet­smoment for ham.

– Du kan risikere å bli slapp og at magen slår seg vrang.

Samtidig som Edvald Boasson Hagen og hans sjef har troen i behold og vel så det, sliter en del eksperter med å skjønne at Dimension Data skal vinne etapper slik de har syklet på de første etappene.

Passer dårlig

Mads Kaggestad har en fortid som proffsykli­st og er, som sin far, sykkeleksp­ert i TV 2.

– De mellometap­pene han har blinket seg ut, er nesten litt for tunge i år. Bruddetapp­ene avsluttes i tungt terreng og er ikke gunstige for ham. Den niende etappen er hans største mulighet, mener Kaggestad.

Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt i Dimension Data og er inne i sin fjerde sesong for det sørafrikan­ske laget.

Lagsjef Ryder vil ha ham med videre, og er klar til å skrive ny kontrakt med Boasson Hagen under Tour de France.

– Jeg vil ha dette ut av verden før overgangss­esongen virkelig tar til, sier Ryder.

Etter Tour de France kommer det tradisjone­lt mange overganger i sykkelverd­enen.

31-åringen selv vil avvente litt før han går til det skrittet å signere ny kontrakt.

– Jeg tror han i utgangspun­ktet ønsker å vaere i Dimension Data. Det er også grenser for hvor mange som ønsker å signere ham. Dersom han skulle gå til Quickstep, må han gå ned i lønn. Han må bare finne ut hva det er han drømmer om å få til, sier Kaggestad.

 ??  ??
 ?? FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN
FOTO: ?? Edvald Boasson Hagen sykler seg ned sammen med lagkamerat­ene etter tempoetapp­en mandag. Starten på Touren har ikke vaert helt som hverken han eller laget hadde håpet.
FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN FOTO: Edvald Boasson Hagen sykler seg ned sammen med lagkamerat­ene etter tempoetapp­en mandag. Starten på Touren har ikke vaert helt som hverken han eller laget hadde håpet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway