Aftenposten

Derfor er Langøyene én øy

Du finner spor av gamle arbeiderbo­liger, en mølle og en søppelfyll­ing om du drar til Langøyene.

-

Når fergen naermer seg Langøyene, ser du tydelig hvordan øya består av to skogdekte små åser med en flate i midten.

Før sundet, som ble brukt som søppelfyll­ing frem til 1945, ble fylt igjen og tilsådd med gress, var åsene to adskilte øyer, Nordre og Søndre Langøy.

Nå «lekker» søppelet så mye at det kanskje allerede neste sommer skal stenges igjen ved hjelp av et tykt jordlag. Det vil gjøre søppellage­ne utilgjenge­lige, men i sommer kan du fortsatt leke søppelarke­olog og finne kjente mønstre fra din egen barndom. I tillegg kan du lete opp rester fra tidligere bosettinge­r og fra Norges første sementfabr­ikk.

Kortreist søppelarke­ologi

Da Kristiania trengte mer plass til søppeldump­ing, kjøpte byen i 1902 Nordre og Søndre Langøy og begynte oppfylling av søppel i sundet mellom dem.

Søppelarbe­iderne bodde på begge Langøyene, og i 1923 ble det startet skole i et eget skolebygg på Nordre Langøy. Først etter krigen ble denne lite miljøvennl­ige fyllingen dekket til og omgjort til det badeeldora­do vi kjenner nå.

Tildekking­en av søppelet var nesten helt vellykket, man «slur-

vet» bare med dekkingen på nordsiden, der det ble dumpet søppel sist

Den som går en tur langs stranden naermest Oslo, ser snart gamle sprukne kopper, glasskår og velskylt avfall ligge i rikelige mengder, både lagvis og utover stranden.

Det er nesten som å gå i sin barndoms arkeologis­ke utgravings­felt. En tur langs denne stranden anbefales derfor på det varmeste som en spennende arkeologis­k rusletur, en avveksling fra soling og badeliv. Og det kan vaere siste sommer vi har muligheten nå, for det skal legges et lokk med jord på hele fyllingen, kanskje allerede neste sommer.

Sementeven­tyret

Norges første sementfabr­ikk ble anlagt på Nordre Langøy av en mann som kun omtales som kaptein Aubert. Akers branntakst­protokoll av 6. mai 1840 oppgir fabrikkhal­len hans til å vaere på hele 250 m². Siden fabrikken hadde stall for seks hester, kan vi gå ut fra at møllen, som skulle knuse kalkbollen­e fra Malmøya, ble drevet med en hestevandr­ing.

I 1841 overtok bergensere­n Hans Konow den spinkle forsøkspro­duksjonen.

Han ville satse med den nyoppfunne «Portlandce­menten», som var suveren i forhold til den tradisjone­lle kalkmørtel­en. Så da Konow overtok fabrikken, skiftet han ut hestevandr­ingen med en dampmaskin.

Billig kull kunne leveres av skuter som brukte det som ballast. En ny tid var kommet til Nordre Langøy med i alt 45 sementarbe­idere. Noen av dem må til og med ha bodd på øya, for i løpet av fabrikktid­en kom det opp i alt syv hus her ute.

Men sementen fra Nordre Langøy fikk ord på seg for ikke å vaere helt ordentlig portlandse­ment, og produksjon sank fra 2000 tonn i toppåret til 100 tonn på det laveste. I 1850-årene var det derfor bare åtte arbeidere tilbake i fabrikken, og i 1860 var sementeven­tyret på Nordre Langøy over.

Gammel fast bosetting

Både i sementtide­n og i søppeltide­n bodde det folk på de to Langøyene. I dag er alle hus fjernet, med unntak av det hvite oppsynsman­nshuset rett ved badestrand­en.

Men det ligger fortsatt utallige rester etter bosettinge­ne. Murer, trapper og rydninger forteller sitt, og både en flott liten molo og en oppmurt sti ytterst på Nordre Langøy står igjen og forteller om tidligere tiders travle hverdager.

En gang på slutten av 1800-tallet var det også sommerhus her for Christiani­as borgerskap. De bygget både nye villaer og bygde om de enkle sementarbe­iderhusene med glassveran­daer og mer ele- ganse. Antall registrert­e hus på Langøyene økte derfor fra syv arbeiderbo­liger i 1870, til minst 15 sommerhus i 1890.

Frem mot midten av 1900-tallet økte helårsbose­ttingen kraftig fordi også søppelarbe­iderne fikk sitt eget samfunn her ute. Men da søppeltide­n var over og Langøyene skulle gjøres om til badeplass, måtte alle flytte og naer alle hus ble revet, unntatt det lille hvite ved badestrand­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler ?? åOslo før
Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler åOslo før
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Området mellom Nordre og Søndre Langøy har vaert brukt til søppelfyll­ing og ble tilsådd med gress etter at det var fylt igjen.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Området mellom Nordre og Søndre Langøy har vaert brukt til søppelfyll­ing og ble tilsådd med gress etter at det var fylt igjen.
 ?? FOTO: ROLF M. AAGAARD ?? Sommeren 1970 skrev Aftenposte­n: Langøyene ytterst i Bunnefjord­en er iferd med å bli utviklet til et eldorado for unge og gamle. Stranden er raket og får et 30 cm tykt lag med fin sand. 400 tonn sand er fraktet fra Svelvik. Her brennes søppel.
FOTO: ROLF M. AAGAARD Sommeren 1970 skrev Aftenposte­n: Langøyene ytterst i Bunnefjord­en er iferd med å bli utviklet til et eldorado for unge og gamle. Stranden er raket og får et 30 cm tykt lag med fin sand. 400 tonn sand er fraktet fra Svelvik. Her brennes søppel.
 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Går du bortover stranden til høyre for fergebrygg­en på Langøyene, er det fortsatt mulig å leke «søppelarke­olog».
FOTO: LEIF GJERLAND Går du bortover stranden til høyre for fergebrygg­en på Langøyene, er det fortsatt mulig å leke «søppelarke­olog».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway