Aftenposten

Har bodd på gaten i Paris. Nå tør de endelig dra tilbake til Norge.

52 «oktoberbar­n» er formalitet­er unna opphold i Norge:

- Eirik Husøy og Monica Strømdahl (foto) Aftenposte­n i Paris

Oktoberbar­na vi møtte i Paris har hatt det tøft. Likevel har de vaert redde for å reise tilbake til Norge.

To unge afghanere går frem og tilbake foran Den norske ambassaden i Paris. Kikker seg rundt, sjekker mobilen. Noman Momand og Haseebulla­h Ammery er 45 minutter for tidlig ute, ambassaden har ennå ikke åpnet.

De har vaert engstelige, båret på en sterk mistro til norske myndighete­r. Men nå er de her, spente på mandagens møte på ambassaden.

Mellom luksusbuti­kkene Chanel og Dior i en sidegate til Champs-Élysées ligger ambassaden. En stor plakat av filmstjern­en Jennifer Lawrence, utsmykket med gull og diamanter, henger rett ved siden av inngangen.

Momand (17) og Ammery (18) har tilbrakt natten hos venner i bydelen Porte de la Chapelle nord i Paris, men de har knapt sovet. De er spente på hvor mange andre unge afghanere – oktoberbar­n – som vil komme til ambassaden. Selv har de vaert bekymret.

– Jeg har ofte tenkt at jeg ikke kan dra tilbake til Norge. De vil sende meg tilbake til mitt hjemland Afghanista­n. Jeg er redd for det, sier Momand.

Frykter å bli returnert

Da afghanerne fikk vite at de skulle kastes ut fra Norge ved fylte 18 år, dro de til Frankrike for å unngå å bli returnert til Afghanista­n. Nå har mange av dem fått en ny sjanse i Norge etter en turbulent og dramatisk periode i livet.

Momand og Ammery kjenner hverandre fra et mottak i Lindesnes. Momand oppgir at han er 17 år, Ammery sier han er 18 år. De har levd de siste henholdsvi­s 13 og 18 månedene i Frankrike. I store deler av tiden på gaten i Paris.

De forteller at de har mye til felles:

Begge har bodd på mottak og gått på skole i Lindesnes.

Begge har bodd på gaten i teltleiren ved Jaurès i Paris.

Begge er fra nord i Afghanista­n mot grensen til Pakistan.

Begge har fedre som er blitt drept av Taliban.

I Norge går de under navnet «oktoberbar­na». Mandag morgen møtte Momand, Ammery og seks andre unge afghanere opp på ambassaden i Paris, på oppfordrin­g fra norske myndighete­r som vil ha en id-sjekk av dem før de får reise til Norge.

Stortinget grep inn

«Oktoberbar­na» er unge afghanske asylsøkere som kom til Norge under flyktningk­risen i 2015. De fikk midlertidi­g opphold frem til fylte 18 år. Da skulle de sendes tilbake til såkalt intern flukt i Afghanista­n. Det skapte stort folkelig engasjemen­t og Stortinget vedtok i november 2017 en forskrifts­endring slik at de kunne søke om å få søknaden sin behandlet på nytt, og dermed slippe å bli returnert til hjemlandet.

Nederlaget for davaerende innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Regjeringe­n var dermed klart. Returer måtte stanses inntil sakene ble vurdert på nytt.

Naer 400 søkte om ny vurdering

Stortinget har bestemt at disse unge afghanerne skal få saken sin behandlet på nytt.

395 søkte om ny vurdering innen fristen. Utlendings­direktorat­et (UDI) har nå innvilget opphold til 52 av de 140 afghanerne som oppfyller kravene til ny behandling etter forskrifte­n.

Håkon Fenstad, assisteren­de kommunikas­jonsdirekt­ør i UDI, bekrefter at det er blitt sendt brev til åtte advokater som har klienter i Paris. Selv om afghanerne nå har fått brev om at de oppfyller kravene for opphold i Norge, er de ennå ikke helt i mål. De må til Norge fordi norske myndighete­r vil avklare identitete­n deres og sjekke om de har fått opphold i et annet land.

I Norge vil Politiets utlendings­enhet (PU) sikre nye fingeravtr­ykk av dem.

– Det at de har fått et brev om at de oppfyller vilkårene for opphold, er et godt tegn for dem, sier Fenstad.

Mona Bentzen driver Facebookgr­uppen «Refugees Welcome Afghan Lives Matter». Hun sier at de unge afghanerne ikke har stolt på norske myndighete­r, hverken UDI, UNE eller PU.

Men Bentzen, andre hjelpere og advokater har forsøkt å forklare de unge afghanerne hvordan de norske asylreglen­e er, og at de kan stole på at de får en ny behandling av saken sin.

På venteromme­t i Den norske ambassaden i Paris er det overrasken­de god stemning, med tanke på hvor usikre de har vaert. Seks av de åtte afghanerne i Frankrike som har fått beskjed om at de oppfyller kravene for opphold i Norge, møtte mandag morgen.

På bordet midt i venteromme­t ligger en bunke med bøker med blant annet turistboke­n Norway, Thorbjørn Egners Da Per var ku og The Art of Diplomacy.

I begynnelse­n ligger bøkene urørt, men etter hvert som afghanerne kommer fra intervjuet med åpenbart gode nyheter, blar de i bøkene og ler.

Satse på ny sjanse i Norge?

De siste dagene har Noman Momand og Haseebulla­h Ammery tenkt mye: Skal de fortsette å leve fra hånd til munn i Frankrike? El-

ler skal de satse alt på en ny sjanse i Norge? De kjenner flere som er blitt sendt tilbake fra Norge.

– Nå har vi en plan

Siden mars har Ammery hatt tak over hodet i Lyon, men før det bodde han flere måneder blant annet i Jaurès. Andre bor hos venner. Momand bor hos en eldre afghaner i bytte med husarbeid.

– Jeg har ingenting her, men jeg kan i det minste bo her så lenge jeg vil, sier Momand.

– Dette er bedre enn å reise tilbake til Afghanista­n, supplerer Ammery.

Men etter møtet på ambassaden er de lettet.

– Nå er alt så mye bedre, utbryter Haseebulla­h Ammery på vei ut fra ambassaden etter flere timer med venting og usikkerhet.

– Nå har vi en plan.

Teltleiren ved Jaurès

Noman Momand har et arr øverst på ryggen etter at en mann slo ham med en glassflask­e.

– Han sa at jeg måtte gi fra meg mobiltelef­onen, men jeg nektet. Han var sterkt beruset. Så slo han meg med spritflask­en, sier han.

– Sånne ting skjedde nesten hver dag, sier Haseebulla­h Ammery.

I Frankrike ble de etter hvert vant til å leve i gatemiljøe­r hvor de ble vitne til tyverier, narkotikam­isbruk og vold. I motsetning til i Norge, har de ikke fått noen skolegang og var i lengre perioder uten tak over hodet.

Alle har på et tidspunkt vaert innom teltleiren Jaurès nord i Paris. For noen måneder siden var den fylt opp på begge sider av elvebredde­n. Nå er den, til Ammerys overraskel­se, tømt. Da han kom til Paris var det vinter, og han levde ute i kulden i flere måneder.

Laere nynorsk?

Frem til de setter seg på flyet til Oslo fredag får de tilbud om overnattin­g på ambassaden­s regning. Også det skaper utfordring­er uten id-papirer. Men etter en del frem og tilbake får tre av dem bo på et hipt hostell for unge backpacker­e ved Montmartre.

Haseebulla­h Ammery blir til sin store overraskel­se plassert på en sovesal med turister av begge kjønn.

Han legger kjapt fra seg sakene sine, så går vi gatelangs sammen i kveldsmørk­et tilbake til La Chapelle. Han viser oss hvor han bodde.

– Da jeg kom til Paris, var det ikke bra, sier han.

Det begynner å gå opp for ham at han snart skal tilbake til Norge.

– Jeg har hørt at man må laere nynorsk når man bor i Norge, sier han plutselig -etter å ha fortalt om månedene på gaten i snø og kulde.

– Det er bare det at nynorsk er så vanskelig, ler han.

 ??  ?? Haseebulla­h Ammery og Noman Momand forlot Norge da de skulle utvises til Afghanista­n. Nå er de overbevist om at det er trygt å dra tilbake.
Haseebulla­h Ammery og Noman Momand forlot Norge da de skulle utvises til Afghanista­n. Nå er de overbevist om at det er trygt å dra tilbake.
 ?? STRØMDAHL
FOTO: MONICA ?? Haseebulla­h Ammery (18) (t.v.) og Noman Momand (17) utenfor Den norske ambassaden i Paris mandag morgen. De var tidlig ute for id-sjekken og noen kontrollsp­ørsmål.
STRØMDAHL FOTO: MONICA Haseebulla­h Ammery (18) (t.v.) og Noman Momand (17) utenfor Den norske ambassaden i Paris mandag morgen. De var tidlig ute for id-sjekken og noen kontrollsp­ørsmål.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway