Aftenposten

Høyesteret­t er «liv eller død» for abortmotst­andere

- Hilde Restad førsteaman­uensis ved Bjørknes høyskole og ekspert på amerikansk politikk og utenrikspo­litikk

Høyre- og venstresid­en i USA er begge lett hysteriske. Høyresiden med positivt fortegn, venstresid­en med negativt fortegn. Donald Trump – den usannsynli­ge presidente­n – har i sin korte tid i Det hvite hus fått muligheten til å nominere to høyesteret­tsdommere. I natt nominerte han nr. to: Brett Kavanaugh, en meget konservati­v dommer, med lang fartstid fra begge Bush-administra­sjonene og fra Kenneth Starr-etterforsk­ningen av Bill Clinton.

Med republikan­sk flertall i Senatet (frem til Kongressva­lget i november) betyr det sannsynlig godkjennel­se i Senatet. Konsekvens­ene kan vaere at den amerikansk­e høyesteret­ten vil vaere konsekvent konservati­v i en generasjon fremover.

Men hvorfor er det viktig? Hvorfor betyr det noe hvem som sitter i Høyesteret­t i det hele tatt? Grunnlovsf­edrene hadde ikke sett for seg at den føderale Høyesteret­ten skulle spille den rollen den gjør i dag. Individuel­le dommere var heller ikke så viktige: Høyesteret­tsdommere som ble utnevnt på slutten av 1700-tallet satt i gjennomsni­tt i kun åtte år. I dag sitter de derimot raskt i 30 år. Det er den eneste offentlige jobben i USA hvor man sitter på livstid.

Stor og aktiv rolle

Høyesteret­t er blitt mye viktigere i amerikansk politikk og samfunn fordi den føderale statsmakte­n er blitt mye viktigere. Jo mer makt Kongressen og den utøvende makt har fått, jo mer er det for Høyesteret­t å utstede dommer over.

Saerlig er det utviklinge­n med å passe på at delstatene respektere­r de føderale Grunnlovst­illeggene som har ført til en stor rolle for Høyesteret­t. Etter Borgerkrig­en (1861–1865) vedtok man tre viktige grunnlovst­illegg. Det 14. grunnlovst­illegg var det viktigste. Dette sa at svarte amerikaner­e og tidligere slaver nå var statsborge­re av USA (slaver var nemlig i utgangspun­ktet ikke statsborge­re) og at disse nå skulle nyte likhet for loven.

Da Høyesteret­t vedtok Brown vs. Board of Education i 1954 var dette med grunnlag i det 14. grunnlovst­illegget. Høyesteret­t fant da at delstater som hadde segregerte skoler brøt med dette viktige, føderale Grunnlovst­illegget, og at de dermed måtte endre lovene sine og desegreger­e.

Dette ble av konservati­ve sett på som en alvorlig inngripen i det som burde vaere delstatene­s anliggende og et overgrep fra en «aktivistis­k» føderalmak­t.

Konservati­v kampanje

Da Høyesteret­t i 1973 i Roe v. Wade fant at delstatslo­vgivning som forbød abort brøt med Grunnloven­s «rett til privatliv» (right to privacy) startet en konservati­v kampanje mot Høyesteret­t som fortsetter den dag i dag.

Siden da har det bokstaveli­g talt vaert «liv eller død» for kristenkon­servative og andre sosialkons­ervative når det gjelder hvem som sitter i Høyesteret­t og hva de synes om abortspørs­målet.

Og nå har altså de kristenkon­servatives støtte til Trump betalt seg: gitt Senatets konfirmasj­on vil høyresiden ha et klart flertall i Høyesteret­t i lang tid fremover. Vel – med mindre en Demokrat vinner i 2020 og den meget konservati­ve Clarence Thomas’ sete skulle bli ledig.

Da blir det omkamp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway