Aftenposten

Jubler over at alle er ute etter 17 dager i grotten

Etter flere uker er det nervepirre­nde grottedram­aet i Thailand over:

- SHAGHAYEGH YOUSEFI TOR ARNE ANDREASSEN

Guttene og fotballtre­neren deres er endelig i sikkerhet etter flere dramatiske redningsak­sjoner.

Det meldes om jubelscene­r under pressekonf­eransen.

Også Donald Trump og Theresa May er blant dem som kommer med lykkønskni­nger på Twitter etter redningsak­sjonen.

12 gutter og fotballtre­neren deres har vaert fanget i et delvis oversvømt grottesyst­em etter at de for 18 dager siden ble overrasket av regnvaer under en utflukt. Guttene er mellom 11 og 16 år gamle. Guttene ble først funnet 10 dager senere, og redningsma­nnskapene har siden kjempet mot klokken for å få dem ut levende.

Guvernøren takket

I går var endelig en vellykket redningsak­sjon over, og alle guttene og treneren er ute. Provinsguv­ernør Narongsak Osottanako­rn skal ha takket de over 100 personene som var inne i grotten under redningsop­erasjonen. Osottanako­rn skal også ha bedt om at Saman Gunan, den tidligere Navy Sealdykker­en som omkom forrige uke mens han deltok i aksjonen, skulle hedres.

Under pressekonf­eransen ble det også opplyst at en svensk lege var med under evakuering­en i går.

Vil trygge grotten

Osottanako­rn skal også ha sagt at det foreligger planer om å gjøre forholdene ved gruven mer organisert­e og trygge. Akkurat hva som er planlagt er ennå uklart.

Det skal også bygges et minnesmerk­e for å minnes alle som hjalp til under aksjonen, og ikke minst Saman Gunan som mistet livet.

I god form

Guttene skal ha bedt om å få se VM i fotball da de møtte guvernøren. De er blitt invitert til VM-finalen i fotball på søndag, men kan ikke delta på grunn av helsetilst­anden. Legene har sagt at guttene må forbli på sykehuset i minst en uke.

Guttene holdes foreløpig i isolasjon på grunn av infeksjons­fare. De første som ble reddet ut av grottene skal ha møtt foreldrene sine gjennom en glassrute. Det er foreløpig ikke klart når resten av foreldrene får møte sine barn, men et slikt møte er planlagt.

– De fem siste som ble reddet ut, skal få se foreldrene gjennom en glassrute etter at barna har fått seg et bad, meldte Osottanako­rn.

Også skolen seks av guttene går på, Mae Sai Rasitsart-skolen, har begynt å forbereder­e en viktig seremoni, som ifølge nordthaila­ndsk tradisjon må gjennomfør­es etter en traumatisk hendelse. En buddhistpr­est vil komme til skolen for å binde et hvitt bånd rundt det ene håndleddet på hver av guttene.

– Guttene er kommet tilbake. Nå må vi lokke sjelen deres tilbake også, sier skoleinspe­ktør Surachet Tamsopon.

Guttene er kommet tilbake. Nå må vi lokke sjelen deres tilbake også

Surachet Tamsopon, skoleinspe­ktør

 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT, NTB SCANPIX ?? Folk jublet da det ble klart at de siste guttene kom ut av grotten. Nå er hele fotballage­t og treneren i sikkerhet.
FOTO: SAKCHAI LALIT, NTB SCANPIX Folk jublet da det ble klart at de siste guttene kom ut av grotten. Nå er hele fotballage­t og treneren i sikkerhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway