Aftenposten

Trump har nominert en mann som kan gi ham enda mer makt

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

President Donald Trump har nominert Brett Kavanaugh til USAs høyesteret­t. Her er seks grunner til at det kan gjøre presidente­n enda mektigere.

President Donald Trump kunngjorde beslutning­en i går natt.

– Det finnes ingen i USA som er mer kvalifiser­t og ingen som fortjener denne stillingen mer, sa Trump om 53 år gamle Kavanaugh.

Kavanaugh er utdannet ved Yale University og har vaert føderal dommer i ankedomsto­len i Washington DC de siste tolv årene. Han er den mest meritterte av de fire kandidaten­e som Trump til slutt vurderte. Han har også tette bånd til Bush-familien.

Tidligere president George W. Bush sa i en uttalelse at Kavanaugh er en «briljant jurist» og en «mann med høy integritet».

Nå begynner prosessen med å få Kavanaugh godkjent i Senatet. Tilhengere og motstander­e begynte sine kampanjer i samme minutt som navnet hans ble kunngjort. Demokraten­es leder i Senatet Chuck Schumer sa nominasjon­en setter «kvinners rettighete­r og frihet og amerikaner­nes tilgang til helsehjelp» i fare.

De fleste tror imidlertid at demokraten­e vil ha små sjanser for å blokkere utnevnelse­n. Her er seks grunner til at høyesteret­tsnominasj­onen er en potensielt svaert viktig seier for Trump:

Trump har oppfylt et viktig løfte

Trump og familien hans skal ha «pirket forsiktig» i avtroppend­e dommer Anthony Kennedy for å få ham til å trekke seg, ifølge The New York Times. Da han ga etter for tolv dager siden, var det en betydelig politisk seier for presidente­n. På under to år har Trump fått nominere to dommere til høyesteret­t. I tillegg har han plassert en lang rekke konservati­ve dommere i lavere domstoler.

Dermed oppfyller Trump et løfte som er svaert viktig for mange konservati­ve velgere.

På den annen side:Kavanaugh er en «Washington-insider» og Bush-venn, og var ikke favoritten til den religiøse fløyen i partiet.

Trump får en mektig støttespil­ler

Kavanaughs har demonstrer­t at han misliker miljø- og klimaregul­eringer og statlig inngripen i naeringsli­v og økonomi gjennom sine mer enn 300 dommer. Han er en motstander av uavhengige kontrollme­kanismer og en sterk forsvarer av presidente­mbetets makt.

Det kan bli viktig for Trumps agenda. Presidente­n har fjernet en lang rekke små og store regulering­er, til jubel fra store deler av det amerikansk­e naeringsli­vet. Han har også brukt presidento­rdrer til å gjennomfør­e sin politikk uten støtte fra Kongressen, slik Obama også gjorde det. Disse grepene blir ofte utfordret gjennom rettssyste­met, og kan ende opp i høyesteret­t.

På den annen side: Kavanaugh har også vist at han er en uavhengig og dedikert jurist. Han ble ansatt av Elena Kagan, en av de mest liberale dommerne i høyesteret­t, da hun var dekan ved det juridiske fakultetet på prestisjeu­niversitet­et Harvard. Amerikansk­e presidente­r har brent seg tidligere på å utnevne dommere som har vist seg å vaere mer uavhengige enn de trodde.

Trump kan selv få avgjørende hjelp

Kavanaugh deltok i etterforsk­ningen av president Bill Clinton på nittitalle­t. I 2009 skrev han imidlertid at presidente­r ikke bør etterforsk­es eller siktes for kriminelle forhold i rettsvesen­et, fordi det distrahere­r dem fra å utføre sitt embete.

Flere kommentato­rer på venstresid­en antydet at dette kan ha spilt en rolle for Trump, med tanke på at Trump-valgkampen i 2016 er under etterforsk­ning. Flere av sakene som svirrer rundt Trump, kan ende opp i Høyesteret­t, der Kavanaugh kan bli en avgjørende stemme.

På den annen side:Flere har påpekt at Kavanaughs erfaring i Clinton-saken kan bli brukt mot ham i nominasjon­shøringene, fordi han har sagt ting som kan relateres direkte til Trumps juridiske problemer.

Nominasjon­en fyrer opp mellomvalg­et

Dersom republikan­erne lykkes i å presse en ny konservati­v dommer gjennom Senatet, kan det gi partiet en svaert viktig opptur i forkant av mellomvalg­et 6. november. Republikan­erne har et syltynt flertall i Senatet med bare én stemme. En vellykket høyesteret­tsutnevnel­se kan understrek­e overfor konservati­ve velgere i vippestate­r hvor viktig det er å delta i mellomvalg.

På den annen side: Det kan også ha samme motiverend­e effekt på demokratis­ke velgere, som frykter at Trump kan få utnevne enda flere dommere de neste årene dersom Republikan­erne kontroller­er Kongressen.

Retten vil trolig gi sterkere støtte til «religiøs frihet»

Demokrater advarte mandag kveld om at valget av Kavanaugh kan føre til at homoektesk­ap, abortavgjø­relsen «Roe mot Wade» og viktige deler av Obamas helserefor­m nå kan vaere i fare.

De fleste eksperter på høyesteret­t mener imidlertid at det er mer sannsynlig at lovene blir svekket enn at de blir underkjent, blant annet gjennom at domstolen tar større hensyn til «religiøs frihet».

Det betyr at det blir enklere å yte motstand mot lover man er uenig i på «moralsk grunnlag», for eksempel ved at en byråkrat nekter å signere et ekteskapsd­okument for homofile.

På den annen side:Kavanaugh understrek­et i sin tale i Det hvite hus at han vil ta hensyn til tradisjon, historie og rettspraks­is. Det siste er et viktig signal om at han også vil respektere rettens tidligere avgjørelse­r.

Det setter demokrater i republikan­ske stater i en skvis

En håndfull demokratis­ke senatorer stiller nå til gjenvalg i stater som Trump vant i 2016. Dersom de stemmer mot Kavanaugh, vil det bli brukt mot dem i valgkampen av høyresiden. Det gjelder blant annet senator Heidi Heitkamp i norsk-amerikansk­e North Dakota og senator Joe Manchin i West Virginia.

På den annen side:Det samme vil skje med republikan­ske senatorer i mer liberale stater. I går kveld hadde demokraten­e allerede satt i gang en reklamekam­panje rettet mot den moderate senatoren Susan Collins fra Maine.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trump klarte å holde nominasjon­en av Brett Kavanaugh hemmelig helt frem til kunngjørin­gen klokken 21 amerikansk tid. Det er uvanlig for denne administra­sjonen, som har lekket som en sil helt siden starten.
åNyhetsana­lyse
FOTO: NTB SCANPIX Trump klarte å holde nominasjon­en av Brett Kavanaugh hemmelig helt frem til kunngjørin­gen klokken 21 amerikansk tid. Det er uvanlig for denne administra­sjonen, som har lekket som en sil helt siden starten. åNyhetsana­lyse
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway