Aftenposten

Tre ting som kan avgjøre semifinale­n

- Lars Tjaernås Fotballeks­pert

Før VM snakket «alle» om Spania, Brasil og Tyskland. Likevel er England og Kroatia i semifinale­n.

Dette er to lag som har kommet så langt av flere grunner. Én av de viktigste er at noen enkeltspil­lere i begge lag har prestert bedre enn hva selv trenerne deres må ha forventet.

Her er tre punkter som kan avgjøre i kveld:

Kroatia er ganske gode på dødball, men England er en del bedre der.

Kroatia bør vaere mer slitne fysisk etter 120 minutter spill i begge siste kamper.

Kroatia har kreativite­t sentralt som gjør at de kan komme til å styre spillet derfra.

Stødighete­n selv

Mange stilte spørsmål ved Jordan Pickford før VM. Hadde han for lite erfaring, og for liten rekkevidde? Begge deler er så langt motbevist av 24 åringen med det kalde hodet og «varme» reaksjonen­e.

Kieran Trippier har aldri vaert et klart førstevalg i Tottenham. Nå har han løst den krevende rollen som vingback i 3-5-2 tilnaermet perfekt. Han har noen av mesterskap­ets beste innlegg, stor fart, og har vaert ryddig defensivt.

Harry Maguire er en erkebritis­k stopper: Høy, kraftig, uovervinne­lig i luften, men enkel langs bakken. Trodde mange. Men han har vaert alt dette, minus enkel langs bakken. Han har vaert trygg med ball i beina, og stødighete­n selv ellers.

Har vaert en åpenbaring

Hos Kroatia har keeper Danijel Subasic vaert formidabel når laget har behøvd at han har vaert det. Selvsagt er det de to straffekon­kurransene som har gitt han heltestatu­s, men han har vaert trygg i feltet, glimrende som skuddstopp­er og trygg igangsette­r også.

Foran seg har Domagoj Vida storspilt. I Norge ser vi mest til hans kollega, Dejan Lovren. Men i VM har Vida ofte tatt de tyngste duellene, og stått på akkurat riktig sted – dit ballen har kommet.

Vi i Norge ser kanskje ikke ofte Bundesliga heller. Derfor er kanskje mange overrasket over hvor god Ante Rebic er. Kantspille­ren til Eintracht Frankfurt har vaert en åpenbaring.

Han løper enormt mye. Han vinner sine kamper i kampen – en mot en begge veier. Han er nesten like farlig uansett om han spiller til høyre eller venstre på midtbanen.

Har vaert avgjørende

Lag som disse to kommer imidlertid aldri så langt i VM uten at også lederne i laget fungerer. Harry Kane har vaert rolig når han har satt viktige straffespa­rk i mål og vaert enkel å finne som oppspillsp­unkt. John Stones har vaert fantastisk god som leder i bakre ledd og meget god igangsette­r.

Det siste har vaert viktig, trolig avgjørende viktig. De fleste lag som møter England, har lagt seg relativt lavt i etablert forsvar store deler av kampene.

Grunnen til det er at de frykter farten til saerlig Raheem Sterling, men også til indreløper­ne Jesse Lingard og Dele Alli. Da kreves det at en har stoppere som er i stand til å skape ubalanse ved enten å føre ballen forbi motstander­e, eller spille pasning forbi.

Oppofrende og lojal

Hos Kroatia har også de som er best på papiret ofte vaert det samme på banen. Ivan Rakitic har løpt ustoppelig på den kroatiske midtbanen. Ved siden av dette har han levert sine små giftige pasninger av den typen som overrasker motstander­e, og gjør medspiller­en en tjeneste.

Mario Mandzukic har ofte vaert en spiller som gjør det som passer ham selv best, uansett om det har gått på bekostning av lagets beste. I dette mesterskap­et har han imidlertid vaert tvers gjennom oppofrende og lojal – og en konstant trussel på topp.

Tips: England spiller i VMfinalen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway