Aftenposten

Her kan du ikke bade i morgen

- HARALD STOLT-NIELSEN MARI MJAALAND JAVIER AURIS (foto)

Grunnen til at Sørenga stenges er at Bane Nor kan komme til å slippe ut kloakk i Alnaelva.

Oslo kommune har bestemt at Sørenga skal stenges for bading i alt fra to timer til to dager i morgen. Mandag kveld bestemte kommunen at sjøbadet må stenges, etter at kommuneove­rlege Tore Steen frarådet bading. Årsaken er at Bane Nor kan komme til å slippe ut kloakk i Alnaelva, som har sitt utløp like sør for Sørenga, under arbeidet med Follobanen.

Utslippet vil skje i natt, såfremt vaerforhol­dene tillater det og alt nødvendig utstyr er på plass.

– Det er selvfølgel­ig trist at vi må stenge Sørenga, sier Richard Kongsteien, kommunikas­jonsdirekt­ør i Oslo kommunes bymiljøeta­t.

Kommuneove­rlegen hadde opprinneli­g kommet frem til at det ikke var nødvendig å advare mot bading.

– Det har vaert litt frem og tilbake. Men han har gjort en ny vurdering og kommet frem til at vi bør stenge sjøbadet, sier Kongsteien.

– De burde klart å unngå dette

Kollegene Mads Kallvik Hegstad (29) og Thomas Borge (32) var blant dem som benyttet muligheten til å slikke litt sol og kjøle ned kroppen i går.

– Det er utrolig dumt, spesielt at det skjer nå som det er så mange folk i ferie, sier Borge.

– Samtidig må det vaere en god grunn til at de gjør det nå, legger Hegstad til.

Lene Bunaes og Kine Eriksen har tatt med seg femåringen­e Emilie og Hedda. De fortviler over mangelen på andre badesteder som er lette å komme til.

– Det er veldig trist. Jeg tenker at de burde klart å unngå dette, sier Lene Bunaes. At Oslo kommune velger å stenge sjøbadet på Sørenga midt i fellesferi­en kommer ikke saerlig beleilig. Alle fire har stort sett vaert på Sørenga for å bade i sommer.

– Ikke forsvarlig å bade

I verste fall kan 720.000 liter avfallsvan­n bli sluppet ut i Alnaelva, når kloakkvann skal slippes ut i to omganger, som følge av arbeidet mot Follobanen.

Ifølge en rapport fra NIVA (Norsk institutt for vannforskn­ing) vil utslippene vaere mindre enn det som kommer ved et kraftig regnskyll.

– Er det slik at det ikke er forsvarlig å bade på Sørenga etter et kraftig regnskyll?

– Det er ikke forsvarlig å bade på Sørenga etter et kraftig regnskyll, nei, svarer Kongsteien.

Normalt vil kommuneove­rlegen frarådet folk mot å bade etter kraftig regnskyll.

Håper å stanse utslipp i Alnaelva

Det er flere faktorer som spiller inn på vannkvalit­eten. Bane Nor har tidligere sagt at det gjøres flere tiltak for å minimere utslippet.

– Med tiltakene vi gjør, kan utslippet også bli på null, sa Anne Kathrine Kalager, prosjektle­der for Follobane-tunnelen i Bane Nor i forrige uke.

Rapporten fra NIVA påpeker at man skal vaere «relativt uheldige om effekten blir så sterk at badevannsn­ormen overskride­s». Det er denne formulerin­gen som får kommunen til å stenge sjøbadet på Sørenga.

– I beste fall er det snakk om at Sørenga blir stengt i noen timer. Vann- og avløpsetat­en er ganske sikre på at de skal klare å hindre at utslippene kommer ut i elven og ut i fjorden, sier Kongsteien fra Bymiljøeta­ten.

Klarer man ikke å stenge utslippene fra å renne ut i Alnaelva og så ut i fjorden, vil det måtte tas en vannprøve først. Det tar i hvert fall et døgn før man får svar på denne prøven.

Etter planen skulle utslippet gjøres senere, men på grunn av at tunnelbore­maskinene har jobbet raskere enn Bane Nor ventet, ligger de nå flere måneder foran skjema.

 ??  ??
 ??  ?? Lene Bunaes (til høyre), Emilie (5), Hedda (5) og Kine Eriksen har vaert faste brukere av sjøbadet på Sørenga. En eventuell stenging av sjøbadet er utrolig trist, sier de.
Lene Bunaes (til høyre), Emilie (5), Hedda (5) og Kine Eriksen har vaert faste brukere av sjøbadet på Sørenga. En eventuell stenging av sjøbadet er utrolig trist, sier de.
 ?? BEGGE FOTO: JAVIER AURIS ?? Det var langt fra fult på Sørenga da Aftenposte­n var der i går ettermidda­g. I morgen kan folk måtte dra andre steder for å bade.
BEGGE FOTO: JAVIER AURIS Det var langt fra fult på Sørenga da Aftenposte­n var der i går ettermidda­g. I morgen kan folk måtte dra andre steder for å bade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway