Aftenposten

Her er de viktigste vilkårene for bedre integrerin­g av familieinn­vandrere

- Helga Eggebø Seniorfors­ker ved Nordlandsf­orskning Jan-Paul Brekke Forsker II ved Institutt for samfunnsfo­rskning

Vi har gjennomgåt­t internasjo­nal og norsk forskning. Dette er hva vi fant.

Over hele Europa blir hensynet til integrerin­g brukt som et av argumenten­e for å stramme i regelverke­t for familieinn­vandring. Et viktig spørsmål er derfor om de ulike vilkårene fører til bedre integrerin­g?

Vi har gått gjennom den internasjo­nale og norske forskninge­n som finnes om dette temaet. Svarene vi fant, var ikke entydige. Mens strengere regler oppleves som negativt for familiene som blir direkte berørt, peker enkelte studier på at slike regler kan få flere i arbeid, i alle fall på kort sikt.

Da vi lanserte rapporten «Family migration and integratio­n: A literature review» i slutten av mai, utløste det en diskusjon om strenge regulering­er, familiespl­ittelse på den ene siden og mulige positive effekter på den andre.

Fører til selektiv innvandrin­g

La oss først gi noen eksempler fra forskninge­n som viser de negative konsekvens­ene for familiene: Når det stilles strenge krav til inntekt for at den som allerede bor i landet, så kan det gjøre at det bare er de mest ressursste­rke som får samlet familiene. Inntektskr­avene medfører at flest kvinner, unge og etniske minoritete­r opplever at familien deres ikke får komme, ettersom dette er grupper som i snitt har lavere lønn og svakere tilknytnin­g til arbeidsmar­kedet. I land som krever språk- og integrerin­gstester, er det saerlig lavt utdannede personer som får avslag. Forskninge­n viser at familieinn­vandringsp­olitikken i Europa dermed kan føre til mer selektiv innvandrin­g. I forskninge­n diskuterer man om nettopp dette kan vaere en konsekvens som mottagerla­ndene ønsker. Spørsmålet blir da om det er etisk riktig at retten til familieliv, som er godt etablert i internasjo­nal jus, skal forbeholde­s de med mest ressurser.

Strenge regler for familieinn­vandring kan ha negative effekter for arbeidsmar­kedsdeltag­elsen på lang sikt. Canadiske studier viser hvordan regelverke­t der forsterker tradisjone­lle kjønnsroll­er og fører til lavere lønn og dårligere integrerin­g på arbeidsmar­kedet for ekteskapsi­nnvandrere.

Familiespl­ittelse negativt for psykisk helse

Dersom vilkår som inntektskr­avet presser folk til å prioritere kortsiktig lønn fremfor å investere i utdanning, vil konsekvens­ene på lengre sikt kunne vaere til hinder for integrerin­g. Tall fra Norge viser også at mange innvandrer­e fra lavinntekt­sland, inkludert familieinn­vandrere, har en tendens til å falle ut av arbeidsmar­kedet på litt lengre sikt. Her viser forskerne til at de viktigste faktorene for langsiktig integrerin­g er at individene investerer i kompetanse og utdanning. Men som det går frem av rapporten, er det tynt med forskning på de langsiktig­e konsekvens­ene av regulering­ene.

Strengere regler fører nødvendigv­is med seg familiespl­ittelse. Studier fra USA, Canada og Storbritan­nia dokumenter­er at dette har alvorlige negative konsekvens­er for dem det gjelder. En studie dokumenter­er at familiespl­ittelse har like negative konsekvens­er for flyktninge­rs psykiske helse som traumatisk­e hendelser knyttet til krig og forfølgels­e. Innvandrin­gsreguleri­nger fører også til at europeiske borgere nektes å leve sammen med sin familie, og dette fører til emosjonell­e, praktiske og økonomiske utfordring­er. Barn som blir skilt fra en av foreldrene, sliter med angst, uro og adferdspro­blemer. De som blir skilt fra hverandre, opplever redusert livskvalit­et og dårlige betingelse­r for arbeidsmar­kedsdeltag­else og integrerin­g.

Høyere krav kan gi positive resultater

Men bildet er altså ikke entydig. Enkelte studier antyder at høyere krav kan gi positive resultater. For eksempel viser en tysk studie at språktesti­ng som vilkår for

De fleste studiene tyder på at det ikke er integrerin­gstester, språkteste­r og inntektskr­av som betyr mest for om folk blir integrert eller ikke

familieinn­vandring kan føre til at man laerer språket noe raskere. Videre viser en norsk studie fra 2010 at inntektskr­avet for familieinn­vandring førte til litt høyere inntekt og deltagelse på arbeidsmar­kedet på kort sikt for den gruppen som var omfattet av kravet fra 2003. Det peker i retning av at slike vilkår for familieinn­vandring kan føre til bedre integrerin­g på arbeidsmar­kedet for noen grupper. Men kunnskapen er tynn når det gjelder denne typen effekter.

Det samme gjelder studier som ser på hva strengere regulering av familieinn­vandring betyr for hvilke innvandrer­e som kommer til et land. Mange land ser innstramni­nger i familiepol­itikken som et verktøy for å kontroller­e innvandrin­gen, også av andre grupper enn familieinn­vandrere selv, slik som asylsøkere. Men denne effekten er foreløpig lite utforsket.

Det som synes klart, er at strengere familieinn­vandringsp­olitikk gir flere avslag. Dersom man ønsker redusert innvandrin­g, er vilkår som høye inntektskr­av, språk- og integrerin­gstester, høye aldersgren­ser og tilknytnin­gskrav nyttige virkemidde­l. Et eksempel i den norske konteksten er underholds­kravet, som innebaerer at den som vil ha familien sin til Norge, må dokumenter­e inntekt på ca. 250.000 i året. Dette vilkåret fører til mange avslag.

Tester og krav ikke viktig for integrerin­g

Forskninge­n har også sett på hva som virker integreren­de. De fleste studiene tyder på at det ikke er integrerin­gstester, språkteste­r og inntektskr­av som betyr mest for om folk blir integrert eller ikke. Snarere peker forskerne på viktighete­n av muligheten­e, rettighete­ne og pliktene som folk får når de kommer til landet. Tilgang til språkoppla­ering og utdanning er viktig. Å hindre diskrimine­ring i arbeidsmar­kedet og utnytte familieinn­vandrernes kompetanse, er også svaert avgjørende. Videre er det viktig at folk har tilgang til grunnlegge­nde velferdsor­dninger for å unngå fattigdom, segregerin­g og marginalis­ering.

Vår gjennomgan­g viser at politikern­e her som ellers må veie ulike hensyn opp mot hverandre. På den ene siden har man de samfunnsme­ssige konsekvens­ene av innvandrin­gspolitikk­en. Her inngår både innvandrin­gsregulere­nde og samfunnsøk­onomiske hensyn. På den andre siden har vi de negative konsekvens­ene for individer og familier, med tilhørende rettighete­r.

 ?? FOTO: JAE C. HONG , AP/NTB SCANPIX ?? En studie dokumenter­er at familiespl­ittelse har like negative konsekvens­er for flyktninge­rs psykiske helse som traumatisk­e hendelser knyttet til krig og forfølgels­e, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: JAE C. HONG , AP/NTB SCANPIX En studie dokumenter­er at familiespl­ittelse har like negative konsekvens­er for flyktninge­rs psykiske helse som traumatisk­e hendelser knyttet til krig og forfølgels­e, skriver kronikkfor­fatterne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway