Aftenposten

UDIdirektø­ren spør, men svarer ikke

- Thomas Cottis Høgskolele­ktor, Høgskolen i Innlandet

UDI-direktør Frode Forfang skrev her i avisen 5. juli: «En del migranter vet godt at de ikke fyller kravene for asyl. Likevel kommer de. Hvorfor?» Et godt og viktig spørsmål. Forfang svarer selv at de mange tusener som vet at de ikke har rett til asyl, de prøver å komme seg til Europa fordi de er fristet av svart arbeid og et liv uten rettighete­r i den svarte økonomien.

Men hvorfor vil mennesker gå med åpne øyne inn i en slik slavetilva­erelse? Forfang åpner så vidt på lokket av dette når han sier at «migrantene som velger et slikt liv, har likevel kommet til at det er bedre enn alternativ­ene i hjemlandet». Nettopp. Det er her årsaken ligger. Hva er det de flykter fra? Vi kan jo tenke oss selv: Hvor ille må du ha det før du forlater alt du har, bruker alt du har av penger og med livet som innsats flykter til en annen verdensdel? Jo, det gjør du når du mangler mat, arbeid og fremtidsut­sikter. Da, og først da, er du villig til å ofre alt – slik migrantene fra Afrika gjør.

«Migrasjon eneste alternativ»

Hvis du bor i et land i krig, kan du ha det så faelt at du ofrer alt og legger på flukt, selv om du vet at du ikke tilfredsst­iller asylkraven­e om å vaere politisk forfulgt eller annet.

Hvis du ikke lenger klarer å dyrke mat eller får tak i mat, da kan du også komme til at det å bli migrant er det eneste alternativ­et.

Og det er den siste gruppen som øker. Det må Frode Forfang, politikere og folk flest ta inn over seg. Global oppvarming gir allerede så store problemer med vannforsyn­ing, ekstrem varme, endret monsunregn og elendige avlinger i tropiske områder og i Afrika, at folk ikke kan bli boende. De blir klimaflykt­ninger. Det gir ingen asylrett, men hvis alternativ­et er sult – da blir alle migranter.

Antall klimaflykt­ninger allerede og at antallet vil stige eksponenti­elt, til over én milliard i løpet av de kommende 30 årene. Dette må erkjennes for at verden og Norge skal klare å lage politikk og tiltak som løser de enorme utfordring­ene som klimaflykt­ningene vil gi. Jo lenger vi lar vaere å ta klimaendri­ngenes konsekvens­er på alvor – jo større og mer uhåndterli­ge blir migrasjons­problemene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway