Aftenposten

Ole Andreas Hegland

- Øystein Elgan for venner og forretning­sforbindel­ser

Skipsreder Ole Andreas Hegland er gått bort 81 år gammel. Han sovnet inn på sykehus i London. Ole vokste opp i Bergen. Han måtte i ung alder overta familiens entreprenø­rforretnin­g og han utdannet seg til siviløkono­m ved NHH. Han gikk inn i shipping og det skulle bli starten på en spennende karriere.

På slutten av 1970-tallet kom Ole til Singapore i forretning­er. Da forelske han seg i bystaten og mente at Singapore hadde en lysende fremtid – det fikk han rett i. Så begeistret ble han for landet at han etablerte Singa Ship Management og de neste 40 årene hadde han bosted og forretning­smessig base i Singapore.

Fra den spede begynnelse vokste virksomhet­en i Singapore til Ole på 1990-tallet disponerte mer enn 40 skip i tillegg til andre aktivitete­r. Han etablerte en stab av dyktige medarbeide­re, bl.a. Eileen Leong som for resten av livet ble hans «høyre hånd».

På 1980-tallet etablerte Ole virksomhet på Filipinene. Der drev han bemanning, rekeoppdre­tt, chipsfabri­kk, eiendomspr­osjekter osv. Bemanninge­n sysselsett­er tusenvis av filippiner­e og Ole´s selskapet er kjent for god behandling av sjøfolkene. På 1990-tallet fattet Ole interesse for Vietnam. Der engasjerte han seg i utbygging av havner og i en 20-årsperiode drev han transport av sement med flere skip.

Ole hadde stor omsorg for sine medarbeide­re. Han var en høyt aktet leder og han engasjerte seg sterkt i de ansattes velferd. Han brydde seg og det ble det satt stor pris på. I forretning­ene hadde han alltid et godt blikk for helheten, men han var også nøye med detaljene.

Det sier sitt at mange av hans medarbeide­re fra Singapore og Filipinene kommer til Bergen for å delta i minnestund­en for Ole. Ole var en skikkelig «doer» og alltid «low key». Han var i all sin fremferd beskjeden. Han hevet aldri stemmen og han var alltid rolig og behersket. Han vil bli husket for sitt lune smil, sitt vinnende vesen og sin vennlighet mot alle. Mange fikk nyte godt av hans hjelpende hånd.

Selv om Ole det meste av sitt voksne liv bodde i Singapore forble han bergenser i sitt hjerte. Han elsket sin fødeby og han var en lidenskape­lig Brann-tilhenger. Han hadde imidlertid en plan om å flytte tilbake til Bergen, men det rakk han ikke.

Våre tanker går til konen Turid og sønnene Frode og Henning når vi lyser fred over Ole sitt minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway