Aftenposten

Gunnar Vada

- Erna Solberg statsminis­ter

Tidligere stortingsr­epresentan­t Gunnar Vada gikk bort 14. juni, 91 år gammel. Da han ble valgt til Stortinget første gang, i 1977, skrev Vada historie som den første Høyre-mann innvalgt som stortingsr­epresentan­t fra Nord-Trøndelag fylke; den gang på en felleslist­e med Kristelig Folkeparti. Fire år etter ble han igjen historisk som fylkets første Høyre-mann innvalgt på egen Høyre-liste og med et resultat som gjorde Høyre til Nord-Trøndelags nest største parti ved det valget.

Med sin lune vaeremåte, og utrettelig­e vilje til å stå på for velgerne han represente­rte, huskes Vada som en som både medreprese­ntantene og nordtrønde­re flest sto på god fot med. Alltid saklig, med et glimt i øyet. Det var utfordring­ene i landbruksn­aeringen som sto hans hjerte naermest. Som utdannet agronom fra Norges landbruksh­øgskole var også hans yrkesmessi­ge karriere knyttet til jordbruket. I årene 1960–1977 var han fylkesagro­nom i husdyrbruk i Nord-Trøndelag.

I begge periodene som fast innvalgt representa­nt, fra 1977 til 1985, var han medlem av landbruksk­omiteen, den siste perioden som Høyres fraksjonsl­eder. Han drev i tredve år slektsgård­en Hjellan i Beitstad og i naermere ti år også sin kones slektsgård Ryssdal i Gloppen. I tillegg var han tilknyttet fylkesland­brukskonto­ret i Nord-Trøndelag, bl.a. som prosjektle­der for bygdeutvik­ling og sjef for naeringsut­vikling til han gikk av med pensjon. Han deltok også i en rekke faglige utvalg innen landbruksf­eltet.

I 1993 mottok han Kongens fortjenstm­edalje for sin innsats i norsk samfunnsli­v.

Gunnar Vada var viseforman­n i Nord-Trøndelag Høyre i 1970–75 og formann i Steinkjer Høyre 1972–74. På sine eldre dager ledet han arbeidet med å etablere Nord-Trøndelag Senior-Høyre og var fra 2011 til 2012 foreningen­s første leder. I Steinkjer Høyre ble han utnevnt til aeresmedle­m i 2017.

Vi minnes Gunnar Vada i takknemlig­het og respekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway