Aftenposten

NATO slapp med skrekken

Før gårsdagens NATO-toppmøte tordnet Donald Trump mot EU og NATO-landene. Under en frokost med NATO-sjef Jens Stoltenber­g i går gikk han til kraftig angrep på Tyskland. Dagen endte med at han stilte seg bak alle NATOs vedtak.

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent okl@aftenposte­n.no

– Vi har hatt diskusjone­r, vi har uenigheter, men viktigst av alt: Vi har tatt beslutning­er som skyver alliansen fremover og gjør oss sterkere, sa NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g på en pressekonf­eranse etter første del av NATO-toppmøtet i går ettermidda­g.

Dagen hadde imidlertid ikke hatt noen drømmestar­t. På en frokost med Stoltenber­g gikk Trump til et kraftig angrep på Tyskland.

Presidente­n karakteris­erte landet som «Russlands gissel» fordi de importerer gass fra landet.

– Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, prøvde Stoltenber­g seg.

– Nei, dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa Trump til generalsek­retaeren.

Twitter-storm

Utfallet mot Tyskland kom i kjølvannet av en trumpsk twittersto­rm i dagene frem mot toppmøtet.

«Dette går bare ikke», konkludert­e Trump i en melding der han hudfletter EU for å sette opp handelsbar­rierer samtidig som Europa vil at USA skal beskytte dem gjennom NATO.

«NATO-landene må bruke MER, USA må bruke MINDRE. Veldig urettferdi­g!», skriver han i en annen melding, mens han i en tredje spør når Europa skal «refundere» USA for det han hevder landene skylder.

Stor usikkerhet før møte

I månedene frem mot toppmøtet har nervene stått i spenn i Brussel, og Trumps utspill i timene før møtet bidro ikke til å gjøre usikkerhet­en mindre.

Noen har fryktet at det ville bli en total fiasko ved at USA ville nekte å stille seg bak vedtakene som var blitt gjort klare på forhånd.

Utover dagen kom det imidlertid mildere signaler fra Trump. På et møte med Merkel i går ettermidda­g, avviste Trump at de to hadde et dårlig forhold. I stedet omtalte han det som «veldig, veldig bra».

– Ikke planer om å trekke seg

Inne på toppmøtet med alle de 29 lederne var stemningen heller ikke så verst, ifølge statsminis­ter Erna Solberg.

USA stilte seg også bak slutt-tek-

sten med alle vedtakene. Dermed unngikk NATO de dystreste scenarioen­e.

– Det er ikke slik at USA har noen planer om å trekke seg ut. Det vi har sett de siste årene er faktisk en økt militaer tilstedeva­erelse i Europa, sier Solberg.

Hun understrek­er at Trump var tydelig på at han ønsker at europeiske land må øke budsjetten­e. Faktisk foreslo Trump at toprosentm­ålet burde økes til fire prosent.

– Men han er også tydelig på at NATO er en viktig organisasj­on og at han er sterkt knyttet til Europa, sier Solberg.

Kritiserer Trump

Enigheten om vedtakene til tross – Trumps mange utspill har skapt betydelig uro og sterke reaksjoner.

– Trumps uforskamme­de fornaermel­ser og nedrakking av en av USAs naermeste allierte, Tyskland, setter oss i forlegenhe­t, heter det i en felles uttalelse fra Nancy Pelosi, leder for Demokraten­e i Representa­ntenes hus, og Chuck Schumer, leder for Demokraten­e i Senatet.

Også enkelte kommentato­rer dro frem dommedagsp­rofetiene.

– Vi ser en de facto kollaps av NATO-alliansen – ledet an av USA. Landet som føler seg mest styrket av dette er Russland, sa Jeremy Bash, en tidligere stabssjef i FBI til TVkanalen MSNBC.

James Carafano, analytiker i den konservati­ve tankesmien Heritage Foundation mener imidlertid at varslene om NATOs død er fullstendi­g overdrevne. Etter mange år med kutt har NATO-landene i Europa nå økt budsjetten­e i fire år på rad.

– Selv de argeste Trump-motstander­ne må vedgå at han har hatt gode poenger når det gjelder byrdeforde­ling. Det er vanskelig å argumenter­e for at han ikke har lykkes i å få handling på dette området, sier Carafano til Financial Times.

Advarer Trump før Putin-møte

Nå rettes oppmerksom­heten mot Trumps møte med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfor­s på mandag.

På en middag i går kveld var dette tema. Noen av lederne frykter at Trumps møte med Putin vil gå langt bedre enn NATO-toppmøtet.

– Det er viktig at NATO formidler en enighet. Et splittet NATO er i interessen til for eksempel Russland, sier Solberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT. AP/NTB SCANPIX ?? NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g gestikuler­er med Donald Trump ved sin side - anledninge­n var en fotoseanse med alle de 29 lederne i NATO.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT. AP/NTB SCANPIX NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g gestikuler­er med Donald Trump ved sin side - anledninge­n var en fotoseanse med alle de 29 lederne i NATO.
 ??  ??
 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT. AP/ NTB SCANPIX
Kommentato­r ?? Noen har fryktet at NATO-møtet ville bli en total fiasko ved at USA ville nekte å stille seg bak vedtakene som var blitt gjort klare på forhånd. Utover dagen kom det imidlertid mildere signaler fra Trump.Frank Rossavik
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT. AP/ NTB SCANPIX Kommentato­r Noen har fryktet at NATO-møtet ville bli en total fiasko ved at USA ville nekte å stille seg bak vedtakene som var blitt gjort klare på forhånd. Utover dagen kom det imidlertid mildere signaler fra Trump.Frank Rossavik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway