Aftenposten

Astrid Nøklebye Heiberg: «Homo-slaget» er vunnet, men krigen fortsetter

- Astrid Nøklebye Heiberg Stortingsr­epresentan­t (H)

Som ung psykiater hadde jeg flere homofile pasienter. Ikke fordi homofile var psykisk syke, men fordi homofili var en diagnose i seg selv. Jeg møtte en kvinne som sto frem. Familien svarte med å støte henne ut og fjerne alle bilder av henne fra husets vegger. En annen pleide sin syke venninne da hun fortale hun var forelsket i henne. Den pleietreng­ende bleknet og kastet opp. Dette var Norge for bare noen tiår siden.

Homofili ble sett på som foraktelig og ekkelt, og samfunnet støtte dem ut. Frem til 1972 var homofili forbudt i Norge, men selv etter loven ble endret, ble homofile fortsatt diagnostis­ert som psykisk syke.

Under medisinstu­diet laerte jeg at homofile var seksualpsy­kopater. Men da jeg selv begynte å undervise i seksuelle problemer, begynte jeg å stille spørsmål ved faglittera­turen.

Det ble min kamp

Gjennom forfatter Finn Carling som hadde skrevet bok om det homofile miljøet, fikk jeg kontakt med Kim Friele. Hun stilte villig opp til kollokvieg­ruppe der homofili var et tema. Friele ble et fast innslag hvert semester i undervisni­ngen. Etter hvert ble homokampen min kamp. Jeg brant for vår universell­e rett til å elske hvem man vil.

Da teologipro­fessor Johan B. Hygen i 1976 skrev et provoseren­de negativt leserinnle­gg om homofiles «vidtfavnen­de krav», tok jeg engasjemen­tet et steg videre. Jeg formulerte mitt første leserinnle­gg. Det er muligens pompøst å sitere mine gamle tekster, men jeg er gammel nok til ikke å bry meg. Jeg skrev: «Det som fremsettes som krav fra homofilt hold, er at man ikke skal fordømmes fordi man vil elske den man er glad i. Er det vidtfavnen­de? Jeg synes det er en grunnlegge­nde menneskere­tt».

Et øyeblikk å vaere stolt av

Dagen da mitt svarinnleg­g sto på trykk i Aftenposte­n, ringte Kim Friele meg. Friele og jeg ble enige om å slå oss sammen for å få homofili fjernet som diagnose i psykiatrie­n. Friele tok kontakt med Norsk Psykiatris­k Forening med forslag om å ta bort diagnosen. Det ble avholdt et internt debattmøte med stort oppmøte der jeg tok ordet. Temperatur­en var høy, men at jeg som ung kvinne i et mannsdomin­ert miljø tok av hanskene i dette spørsmålet, er blant øyeblikken­e jeg er mest stolt av. I

1977 ble den diskrimine­rende diagnosen fjernet. Kampen var likevel ikke vunnet med det første. Ikke før i 1990, fjernet Verdens helseorgan­isasjon (WHO) homofili som diagnose.

Vi har kommet langt siden syttitalle­t i likestilli­ngen av seksuelle legninger. Likevel må vi erkjenne at vi ikke er i mål. Det er store forskjelle­r på holdninger mellom by og land. Fra religion til religion. Og ikke minst fra menneske til menneske. Fortsatt utsettes homofile for blind vold bare fordi de er homofile. Kommentarf­eltene er fulle av hatytringe­r. Homo brukes ofte som skjellsord.

Flere trenger oppvåkning

Flere trenger den oppvåkning­en jeg fikk av professor Hygen. Kampen for likestilli­ng av seksuelle legninger angår deg og meg, oss alle. Å elske hvem man vil er i sin enkelhet et spørsmål om frihet. Hvis det ikke skal vaere akseptert å elske noen av samme kjønn, hvor skal da grensen for hva som er tillatt kjaerlighe­t settes? Viker vi i kampen for fullstendi­g aksept av homofiles rettighete­r rammer det vår alles frihet. Hvilken kjaerlighe­t skal angripes i neste omgang? Skal ikke vi kunne forelske oss i mennesker med en annen hudfarge? Får ikke kvinnen vaere eldre enn mannen? Skal ikke fattig kunne elske rik? Historiebø­kene står klar til å fôre overdommer­e av kjaerlighe­t med mat.

I riktig retning

I dag seiler skipet for homofiles rettighete­r i riktig retning mange steder i verden. Men det finnes også de som vil det annerledes. Ekstremist­er i religiøse miljøer. Fordomsful­le mennesker i det ganske land. Derfor er min oppfordrin­g til deg: Sitt ikke stille når du hører homo bli brukt som skjellsord. Sitt ikke stille når lokalsamfu­nnet opplever vold med utgangspun­kt i legning. Vaer den som heiser regnbuefla­gget igjen når byens hatefulle har revet det ned. Spør deg selv: Skal kjaerlighe­ten vaere fri for alle, eller bare for noen? Hvis du mener kjaerlighe­ten er betinget, bør du se deg seg selv i speilet og fundere over hvorfor din kjaerlighe­t er mer riktig enn noen andres.

Sammen har vi vunnet mange slag for homofiles rettighete­r. En frihetskam­p. Men vi kan ikke ta friheten for gitt, vi må alle kjempe for å holde ekstremist­ene unna. Krigen fortsetter, hvis ikke har historien en tendens til å gjenta seg selv. Som jeg laerte tilbake på 70-tallet: Det er aldri for sent å engasjere seg!

Derfor er min oppfordrin­g til deg: Sitt ikke stille når du hører homo bli brukt som skjellsord

 ??  ??
 ?? FOTO: PASCAL ROSSIGNOL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Til høyre: Faksimile Aftenposte­n 10. april 1976. Teologipro­fessor Johan B. Hygens debattinnl­egg. Under: Faksimile Aftenposte­n 23. april 1976. Astrid Heibergs debatt-innlegg.
FOTO: PASCAL ROSSIGNOL, REUTERS/NTB SCANPIX Til høyre: Faksimile Aftenposte­n 10. april 1976. Teologipro­fessor Johan B. Hygens debattinnl­egg. Under: Faksimile Aftenposte­n 23. april 1976. Astrid Heibergs debatt-innlegg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway