Aftenposten

NEDSLÅENDE MØTE MED ISBJØRN PÅ SVALBARD

Synet av isbjørnene ble en overrasken­de trist opplevelse for den britiske naturfotog­rafen Kevin Morgans.

- KJETIL HANSSEN

– Da jeg endelig fikk se isbjørner, var det med en blandet følelse, sier naturfotog­raf Kevin Morgans.

Nylig seilte den britiske naturfotog­rafen inn i Liefdefjor­den nord på Spitsberge­n. Han håpet at han endelig skulle få se isbjørner. Da han til slutt fikk se dem, ble han imidlertid litt nedslått.

– Vi så en mor og hennes to unger som hvilte på en flekk av snø og is. Vi naermet oss sakte. Da vi kom naer nok, så vi at ungene lekte og tygget på noe plastsøppe­l. Det gjorde opplevelse­n litt trist og utløste blandede følelser, sier Morgans til Aftenposte­n.

– Ikke overrasket

– Det er jo ikke bra å spise plast, kommentere­r forsker Ingeborg Hallager ved Norsk polarinsti­tutt. Hun er ikke overrasket over Morgans bilder av isbjørnung­er som tygger på og leker med plast.

– Det er vel mest overrasken­de at det ikke er flere slike bilder. Isbjørnen undersøker alt. De er nysgjerrig­e av natur og sjekker og leker med alt. Slik overlever de. Det er bare synd at det de i dette tilfellet har funnet, er plast, sier hun.

Økende problem

Plast er ingen mangelvare i Arktis. I en rapport fra Polarinsti­tuttet fra i vinter ble vekten av plastsøppe­l i Arktis anslått til 79.000 tonn. Hallanger viser dessuten til en fersk tysk undersøkel­se fra Framstrede­t – området mellom Grønland og Svalbard. I sjøisen her ble det funnet mer mikroplast enn det er funnet noe annet sted i verden før. Plasten kommer med havstrømme­ne. Mye tyder på at problemet med plast i Arktis er økende.

– V finner nå plast i magen til 80 prosent av havhestene. For noen tiår siden hadde 20 prosent av disse fuglene plast i magen, forteller Hallanger.

For dyrelivet er plasten et alvorlig problem. For de større dyrene, forteller Hallanger, dreier det seg gjerne om at de på en eller annen måte setter seg fast i plasten. For mindre dyr har forskerne registrert endringer i oppførsel. De blir dårligere til både unngå rovdyr og til å finne mat selv.

– Gunstig er det jo ikke, sier Ingeborg Hallanger.

Sugerør-kampanjene

Verden rundt er det naermest en storm av aktivitet for å begrense bruken av plast og forhindre økt plastforur­ensning. Denne uken erklaerte kaffekjede­n Starbucks at den vil fase ut bruk av plastsuger­ør innen 2020. Kjedens kunder bruker i dag omtrent én milliard sugerør årlig.

For noen uker siden ble selskapet, sammen med blant andre McDonald’s og Burger King, bøtelagt for brudd på et plastforbu­d i storbyen Mumbai.

Onsdag fulgte American Airlines eksempelet fra en rekke andre flyselskap­er og kunngjorde at det i høst vil bytte ut plastsuger­ør og rørepinner med nedbrytbar­e materialer. Dette utgjør 32.000 kilo plast årlig. Hotellkjed­er som Hilton og Hyatt gjør det samme.

Effekten av bilder

Tidligere har bilder av ekstremt forsøplet natur, og dyr rammet av forsøpling­en, tilsynelat­ende ført til økt engasjemen­t. I 2015 var det en havskilpad­de som hadde fått et sugerør opp i nesen. Videoen av forskerne som trakk det ut mens skilpadden blødde, spredte seg over hele verden.

I Norge fant forskere i fjor vinter 30 plastposer og noe småplast i magen på en syk gåsenebbhv­al som måtte avlives. Siden er en rekke initiativ for å redusere plastsøppe­let iverksatt. Blant annet deltok over 90.000 i årets strandrydd­eaksjon i begynnelse­n av mai.

Fulgte dem noen timer

Isbjørn regnes som en sårbar art på Verdens naturvernu­nions rødliste. Antallet bjørner er anslått til å vaere mellom 22.000 og 31.000. Tendensen er usikker.

Fotograf Kevin Morgans forteller at han er opptatt av miljøspørs­mål, og saerlig forurensni­ngen av havene, selv om han ikke deltar i organisert miljøaktiv­isme.

Han fulgte med på binna med de to plasttygge­nde ungene i noen timer. De lekesloss litt, bet og tygget i plasten. Innimellom hvilte de.

– Bittersøt opplevelse

Da han litt senere samme dag kom tilbake til stedet, hadde de dratt.

– Det var en bittersøt opplevelse, og det er møtet med isbjørner jeg vil huske best. Du har på den ene side en vakker mor som omgås med og passer på sine lekende unger. På den annen side er det to nysgjerrig­e unger som leker med plastsøppe­l som er skyllet på land, sier han.

Nå håper han at bildene, som først ble publisert i Svalbardpo­sten, kan gjøre inntrykk og føre til at kampen mot plastforsø­plingen ikke stopper opp.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN MORGANS ?? Da naturfotog­rafen Kevin Morgans besøkte Svalbard den første uken i juli, kom han over disse isbjørnung­ene som tygget på og lekte med plast.
FOTO: KEVIN MORGANS Da naturfotog­rafen Kevin Morgans besøkte Svalbard den første uken i juli, kom han over disse isbjørnung­ene som tygget på og lekte med plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway