Aftenposten

En Arbeiderpa­rti-garanti uten innhold. Igjen.

- Heidi Nordby Lunde stortingsr­epresentan­t, andre nestleder, arbeidsog sosialkomi­teen (H)

I sin søndagskom­mentar i Aftenposte­n fremstilte Arbeiderpa­rtiets nestleder, Hadia Tajik, det som at Ap har foreslått et kjempeløft for unge uføre, som regjeringe­n er uvillig til å støtte.

Sist Arbeiderpa­rtiet satt i regjering innførte de en ventetidsg­aranti som aldri ble innfridd, en kreftgaran­ti som ikke ga resultater, og en verdighets­garanti uten innhold. Grunnen til at Arbeiderpa­rtiet ikke får støtte til sin såkalte jobbgarant­i, er ganske enkelt at de som vanlig gir store løfter – som gir små resultater.

Ikke et samfunnspr­oblem

Sist jeg sjekket, var det bare i underkant av 170 av de 16.300 unge som i dag mottar uføretrygd som ville blitt omfattet av Arbeiderpa­rtiets jobbgarant­i. Noe av forklaring­en på at flere unge mottar uføretrygd har sammenheng med at regjeringe­n har endret både ytelsene og oppfølging­en.

Det er innført mer tidsbegren­sning og raskere oppfølging, noe som gir raskere avklaring og får mange raskere ut i arbeid. Flere får dermed også avklart raskere at de faktisk har krav på uføretrygd fordi de ikke kan forsørge seg selv, og dermed innvilges dette tidligere enn før. Det er ikke et samfunnsme­ssig problem å gi økonomisk trygghet til en sårbar gruppe ved å sørge for at disse er avklart tidligere.

Velferdsst­aten på sitt beste

Tajik skriver også at det har vaert en eksplosiv økning i unge på uføretrygd, men at forklaring­ene er få. Som nestleder i arbeid- og sosialkomi­teen på Stortinget, burde hun vaere kjent med analysen fra NAV: Den viser at en viktig årsak til at flere blir uføretrygd­et er medisinske fremskritt, som gjør at dødelighet­en har gått ned for personer født med stor grad psykisk utviklings­hemming, medfødte misdannels­er eller kromosomav­vik.

Det har også vaert en stor økning i antallet som blir uføretrygd­et på grunn av autisme og Aspergers syndrom før de er 20 år. Dette har gitt nesten en dobling av personer under 30 år som blir uføretrygd­et når de er 18 år. Dette er velferdsst­aten på sitt beste: Å gi økonomisk trygghet for dem som ikke har mulighet for å sørge for det selv.

Antall unge uføre må ned

Det Tajik har rett i, er at vi ser en urovekkend­e økning i antall unge som mot slutten av 20-årene får en alvorlig psykisk lidelse, og derfor faller ut av arbeid, aktivitet eller utdanning. De unge utgjør en liten andel av alle uføretrygd­ede, men økningen gir likevel grunn til bekymring. Antall unge uføre er for høyt og må ned. Derfor har regjeringe­n tatt initiativ til en bred inkluderin­gsdugnad for å få flere over i arbeid og aktivitet.

I Jeløy-plattforme­n signaliser­er regjerings­partiene at man ønsker å styrke ordningen med varig tilrettela­gt arbeid, som er et tilbud om tilrettela­gt arbeid for uføretrygd­ede med behov for spesiell tilrettele­gging og tett oppfølging. Over tid er det mulig å snu trenden, men det finnes ingen «quick fix». Det krever en stor innsats, hvor regjeringe­n allerede er i gang med arbeidet.

Arbeiderpa­rtiets jobbgarant­i er nok en garanti uten innhold.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway