Aftenposten

Trygdeeksp­ort bør forhindres

-

FOR ETT ÅR SIDEN la Regjeringe­n frem en stortingsm­elding der den ga uttrykk for et ønske om å justere ned stønader når de eksportere­s til land med lavere prisnivå.

Som Regjeringe­n påpeker i stortingsm­eldingen, kunne adgangen til fri bevegelse i et felles europeisk arbeidsmar­ked blitt naermest umulig dersom personer som benyttet seg av denne adgangen, ikke fikk anledning til å opptjene velferdsre­ttigheter, eller om de sto i fare for å miste de velferdsre­ttighetene de allerede hadde opptjent.

LIKEVEL ER DET en kjensgjern­ing at de norske trygdeytel­sene er såpass høye at de kan gi motivasjon til heller å stå utenfor arbeidsliv­et. Når ytelser tilpasset Norges kostnadsni­vå utbetales i andre land, gir de betydelig bedre kjøpekraft enn de gjør her til lands.

Systemet er ikke skapt for at slike utbetaling­er skal tas med til utlandet. Det er ikke rimelig at eksportert­e familieyte­lser skal gi utenlandsb­osatte vesentlig bedre kjøpekraft enn de gir når de blir utbetalt til familier som bor i Norge. Det ville derfor vaere naturlig å justere disse utbetaling­ene opp mot kjøpekraft. I utgangspun­ktet er en slik justering ikke i tråd med EØS-avtalen, men det er mange grunner til at dette punktet bør la seg reforhandl­e.

I STORTINGSM­ELDINGEN oppgis beregninge­r som viser at summen av norsk barnetrygd og kontantstø­tte i 2015, utgjorde 95,8 prosent av gjennomsni­ttlig årslønn i Polen og mer enn en årslønn i Litauen (122,3 prosent). Under slike forutsetni­nger er det ikke rart at systemet gir grunn til å velge trygd fremfor arbeidsliv­et for mange. Å bidra til en slik utvikling er hverken solidarisk med kvinnene det gjelder eller landene de bor i. At kvinner deltar på lik linje med menn i arbeidsliv­et, har gitt stor økonomisk vekst i Norge og vil også gi det I andre land. Det er også avgjørende for likestilli­ng og kvinners selvstendi­ghet.

Å REDUSERE eksporten av ytelser til utlandet er en viktig sak for Regjeringe­n, selv om det ikke er snakk om saerlig store summer foreløpig. I fjor mottok bortimot 78.000 personer bosatt i utlandet utbetaling­er fra Nav. De største summene – 5,8 av totalt 7,1 milliarder kroner – går til to ytelser som ikke er foreslått prisjuster­t: alderspens­jon og uføretrygd. Kontantstø­tte- og barnetrygd­millioner som gikk ut av landet i fjor, utgjorde tilsammen 165 millioner kroner.

Men om det ikke er snakk om store summer, handler det om prinsipper. I møte med eldrebølge og integrerin­gsutfordri­nger blir statens utgifter stadig større, og det er derfor behov for innstramni­nger. Da er kjøpekraft­sjustering av velferdsyt­elser et fornuftig sted å begynne.

 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Regjeringe­n la i 2017 frem en stortingsm­elding om eksport av norske velferdsyt­elser.
FOTO: TOR G. STENERSEN Regjeringe­n la i 2017 frem en stortingsm­elding om eksport av norske velferdsyt­elser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway