Aftenposten

Britisk sunn fornuft vinner viktige slag

- åKommentar Nils Morten Udgaard Tidl. utenriksre­daktør i Aftenposte­n

Statsminis­ter Theresa May stikker ut kurs mot en «myk» brexit – og satser på EUs velvilje.

Britenes regjering er landet – med et brak – på klassisk britisk pragmatism­e, på kompromiss og sunn fornuft, i sin vanskeligs­te sak på et halvt århundre. To ledende figurer forsvinner ut: brexit-minister David Davies, som fikk en takk for nyttig innsats, og den ustyrlige utenriksmi­nister Boris Johnson som ble offer for Underhuset­s latter da Theresa May kun takket for hans «entusiasme».

Kompromiss­et betyr at det regjerende tory-partiet krysser noen av sine «røde linjer». Storbritan­nia vil søke et «toll-partnerska­p» med EU – en form for tollunion – og vil godta at landets egne domstoler «tar hensyn til» EU-domstolens kjennelser.

Det begynner å ligne på et «halvmedlem­skap» i EU og dermed også på den norske EØS-ordningen. Der er stikkordet «tilpasning». Det er lettere for et lite land i Europas utkant enn for en gammel europeisk verdensmak­t.

Det blir en krevende øvelse, for viktige spørsmål gjenstår. Da er det oppmuntren­de at EUs sjefforhan­dler, Frankrikes tidligere utenriksmi­nister Michel Barnier, uttaler seg forsiktig positivt. Han mener at 80 prosent av avtalen er ferdigforh­andlet, ifølge The Guardian. Her må embetsverk­et ha jobbet godt og hardt, for Davies og Barnier har bare møttes i tilsammen fire – 4! – timer i løpet av årets første seks måneder.

Lederskap

Britiske politikere har i stedet diskutert med seg selv, og fått Sveriges tidligere statsminis­ter Carl Bildt til å utbryte at «dette har vaert en nasjon som utviste lederskap i verden – og nå kan den ikke engang utøve lederskap over seg selv».

Theresa May må kjempe videre, i Brussel og i London, men hun gjør det med et flertall av britene bak seg. De har aldri ønsket en «hard brexit», et fullt brudd med EU. Hun tar nå også hensyn til de 48 prosent som gikk imot brexit ved folkeavste­mningen i juni 2016.

Brexit har vaert et prosjekt for det konservati­ve tory-partiet, som er revet opp av denne indre striden. De fikk i 2016 paradoksal­t nok støtte fra underprivi­legerte velgere, i protest mot den sittende toryregjer­ingen. Partiet har latt seg lede av Storbritan­nias stolte historie som suveren stat. Det har ikke helt tatt inn over seg den dype, økonomiske integrasjo­n over landegrens­ene som globaliser­ingen og IT-revolusjon­en har presset frem.

For det er økonomien som har fått Theresa May og – åpenbart også – flertallet i tory-partiet til å forsøke å lande på en «myk» brexit. Den økonomiske veksten har avtatt hos britene de siste to årene, mens den stort sett har økt hos de andre EU-landene.

Airbus og Honda

Airbus er et ekte europeisk konsern, en av verdens to store flyproduse­nter. All fremstilli­ng av vinger skjer i Storbritan­nia, med 15.000 ansatte. Selskapet har hvert år 80.000 forretning­sreiser til og fra De britiske øyer, og advarer mot reiserestr­iksjoner etter brexit. Blir det mer papirarbei­d på grensen, utelukker ikke Airbus at mer og mer av produksjon­en – og nye investerin­ger – flyttes til kontinente­t.

BMW med 8000 ansatte sier at produksjon­en må flyttes hvis bildeler ikke lenger kan flyte fritt og raskt over grensen, begge veier. Honda produserer sin Honda Civic-modell i Storbritan­nia, for salg over store deler av verden. Bare en fjerdedel av bildelene kommer fra UK, mens 75 prosent tar veien gjennom kanaltunne­len. Enkelte bestilling­er går til fabrikker på kontinente­t og må vaere på plass ved samlebånde­ne i Swindon vest for London i løpet av 24 timer. Det går. Men bare uten papirarbei­d når bildelene krysser grensen til Storbritan­nia.

USA og EU

USA og EU har vaert Londons støttepila­rer i verden. Nå møter britene en uforutsigb­ar Trump og et EU med stor indre uro: Migrasjons­krise, kamp for rettsstate­n i øst, euro-problemer, Putin-sanksjoner – og brexit. Tiden kunne vaere moden for britiske tanker om det politiske samliv i Europa. Men noe slikt er aldri kommet fra dem. De vet hva de IKKE vil, og er ellers pragmatisk­e.

Nå gjenstår harde forhandlin­ger med et EU som hittil har stått bemerkelse­sverdig samlet overfor brexit. «De 27» vet hva de har å tape. Og når brexit-forkjemper­ne taler om «Global Britain», minner statsminis­ter Leo Varadkar i beskjedne Irland om at «ikke noe fremtidig forhold mellom EU og UK vil komme til å vaere et forhold mellom absolutt likeverdig­e parter … vi er 500 millioner mennesker. UK er 60 millioner. Dette grunnlegge­nde faktum må erkjennes og forstås».

Nå gjenstår harde forhandlin­ger med et EU som hittil har stått bemerkelse­sverdig samlet overfor brexit

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway