Aftenposten

Donald trumpet inn igjen

-

NATO skal beskytte Europa mot Russland. Alliansen må i stedet beskytte seg selv mot USA.

Trump vil oppnå med sin opptreden, utover å skaffe seg selv oppmerksom­het. Vil han svekke NATO og støte naere allierte fra seg? Tror Trump at USA ikke trenger andre allierte enn Israel?

Akronymet NATO står for North Atlantic Treaty Organizati­on. En kommentato­r foreslo i stedet “Not A Trump Organizati­on” som et alternativ og en forklaring på hvorfor den amerikansk­e presidente­n opptrer som han gjør: Trump liker ikke å bare vaere én av 29 ledere og å måtte høre på synspunkte­r fra en masse små land. Han vet ikke hvordan han skal takle slike forsamling­er.

Da er det mye lettere å snakke på tomannshån­d med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, slik han gjorde i juni, og med Russlands autokrat Vladimir Putin, slik han skal på mandag. Når han er én av to i et rom og den han snakker med, er av omtrent samme støpning, føler en gammel forretning­smann med hang til det autoritaer­e seg mer hjemme.

Tåler NATO seks nye år?

NATO har tålt drøyt to år med Trump. Spørsmålet er om alliansen tåler seks til, noe som blir nødvendig hvis Trump gjenvelges i 2020. Her finnes det både pessimiste­r og optimister.

At det forberedte kommunikee­t ble vedtatt på toppmøtet i Brussel, ville for et par år siden ikke vakt noen oppsikt, men i dag er det en viktig nyhet. På forhånd fryktet noen at Trump ville nekte å signere, slik han gjorde på G7-møtet tidligere i år.

Men et vedtatt dokument er ikke nok. Skal NATO komme gjennom Trump-epoken, må andre land ta større ansvar. Onsdag erklaerte Canada seg rede til å lede en ny NATOoperas­jon for opplaering av irakiske sikkerhets­styrker. Dette skal vaere et bidrag i kampen mot Den islamske staten (IS), og ble hilst velkommen av mange andre på NATO-toppmøtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway